Η αξία του Κώστα Μαμουλάκη θα αναδειχθεί μετά την αποχώρησή του

Του Κώστα Τριγώνη

Τα πάντα σ’ αυτό τον κόσμο, έχουν αρχή και τέλος. Κάθε παρουσία και κάθε προσπάθεια, από κάπου αρχίζουν, και κάπου τελειώνουν. Ακολουθούν μετά οι απολογισμοί και η κριτική.

Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του Κώστα Μαμουλάκη. Του επιτυχημένου πολιτικού μηχανικού που πριν από 24 χρόνια, αποφάσισε να ασχοληθεί και με τα κοινά.

Το έκανε με απόλυτα θετική διάθεση προσφοράς. Αρχικά στο Δήμο Ηρακλείου, όπου πραγματικά “άφησε εποχή”. Και ακολούθως, στο νεοσύστατο τότε Δήμο Μαλεβιζίου.

Το Μαλεβίζι υπήρχε ανέκαθεν. Δήμος Μαλεβιζίου όμως δημιουργήθηκε το 2010. Και την οργάνωσή του, για καλή τύχη του τόπου και των κατοίκων του, ανέλαβε ο Κώστας Μαμουλάκης, με μια ομάδα άπειρων τότε συνεργατών του.

Δυστυχώς, από τα πρώτα βήματά του, ο Δήμος Μαλεβιζίου “έπεσε” πάνω στη μεγάλη οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση που ταλάνισε και εξακολουθεί να ταλανίζει την Ελλάδα. Αυτό όμως ελάχιστα επηρέασε τον Κώστα Μαμουλάκη, τον οποίο ετίμησαν οι Μαλεβιζιώτες σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις, αναθέτοντάς του την τοπική διακυβέρνηση.

Μεσούσης της κρίσεως, ο Κώστας Μαμουλάκης επιστράτευσε όλη τη δύναμη της προσωπικότητάς του και όλο το αυτοδιοικητικό του ταλέντο. Έθεσε στόχους υψηλούς και πέτυχε… ακόμα περισσότερους. Και στα μεγάλα, και στα μικρά θέματα της τοπικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας ανομοιογενούς, που ήθελε και απαιτούσε ομοιογενή και ισόρροπη ανάπτυξη.

Ανταποκρίθηκε απόλυτα ο Κώστας Μαμουλάκης στα αιτήματα και τις ανάγκες των Μαλεβιζιωτών. Παραμέρισε την αστική του νοοτροπία κι έγινε ένα με τον κόσμο που τον περιέβαλε. Παραμέλησε ακόμα και τον εαυτό του, έκανε σπίτι του το δημαρχείο στο Γάζι, και με τις πόρτες του γραφείου του ανοικτές, αφουγκραζόταν τους καημούς, τα παράπονα, τις υποδείξεις και τις απαιτήσεις των δημοτών του.

Με την πάροδο του χρόνου, έγινε δάσκαλος της αυτοδιοικητικής πρακτικής. Δεν περιοριζόταν στην επιφανειακή ή επιδερμική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Τον ενδιέφερε το βάθος και η ουσία των θεμάτων. Προχωρούσε πιο πέρα από την συνήθη οριοθέτηση του “εφικτού”, επιδιώκοντας πολλές φορές ακόμα και το ανέφικτο, όταν έκρινε ότι αυτό συνέφερε το Δήμο και τους δημότες του.

Τα χρόνια της δημαρχίας του, ο Κώστας Μαμουλάκης είχε στο πλάι του αρκετούς αξιόλογους συνεργάτες. Προσπαθούσε να τους αξιοποιήσει όσο καλύτερα μπορούσε. Παρ’ ότι οι προθέσεις του ήταν πάντα αγαθές, δεν απέφυγε και σφάλματα, κυρίως τακτικής. Η έμφυτη ευγένεια που αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του, απέτρεπε την έκφραση αντιθέσεων ή αμφισβητήσεων. Από ένα σημείο κι ύστερα πάντως, υπήρξαν και αντιθέσεις και αμφισβητήσεις, που εκδηλώθηκαν κυρίως τους τελευταίους μήνες πριν τις εκλογές.Η δημοτική ομάδα “Νέοι Δρόμοι” που ίδρυσε, άρχισε να αποδυναμώνεται. Με αυτήν όμως πορεύτηκε ως τις πρόσφατες εκλογές, πιστεύοντας ακράδαντα πως οι Μαλεβιζιώτες θα εκτιμούσαν την προσφορά του και θα τον εμπιστεύονταν για μια τρίτη θητεία.

Αυτό αποδείχθηκε πως ήταν το μεγαλύτερο λάθος του. Καλοπροαίρετος άνθρωπος όπως ήταν, δεν μπόρεσε να υπολογίσει σωστά τη “φθορά” και τις απώλειες της παράταξής του.

Αυτό όμως που κυρίως δεν μπόρεσε να προβλέψει, ήταν πως θα έπιαναν τόπο όσα κακοπροαίρετα διέδιδαν εις βάρος του οι αντίπαλοί του. Οι οποίοι, αδυνατώντας να μηδενίσουν, όπως θα ήθελαν, το τεράστιο έργο του, έστρεφαν τα βέλη τους κυρίως στην… ηλικία του, με άθλια υπονοούμενα και ψεύδη για την υγεία του.

Όλα αυτά, οδήγησαν στην εκλογική του ήττα. Μια ήττα που δεν την περίμενε. Αλλά την αποδέχθηκε απόλυτα, γιατί ο Κώστας Μαμουλάκης διαπνέεται από γνήσια δημοκρατικά ιδεώδη.

Σήμερα, ανακοίνωσε και επισήμως αυτό που από αρκετές ημέρες είχε συζητήσει με τους συνεργάτες του: Την απόφασή του να αποχωρήσει οριστικά από το Δήμο Μαλεβιζίου στις 31 Αυγούστου που λήγει η θητεία του.

Σε χρόνο ανύποπτο, όταν συζητούσα για το Μαλεβίζι και τα δημοτικά, έλεγα στους συνομιλητές μου πως “την πραγματική αξία του Κώστα Μαμουλάκη, θα τη δουν οι Μαλεβιζιώτες όταν εκείνος αποχωρήσει από το Δήμο”.

Σήμερα είμαι βέβαιος πως αυτό θα ισχύσει. Το κενό που θα αφήσει αποχωρώντας ο Κώστας Μαμουλάκης από το Δήμο Μαλεβιζίου, δεν πρόκειται εύκολα να αναπληρωθεί. Στο δημαρχείο του Γαζίου, θα πλανάται για πολλά χρόνια η ήρεμη μορφή του. Και δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα θυμούνται τις προτροπές και τις υποδείξεις που έκανε, με τη σοφία που είχε αποκτήσει από την πολύχρονη τριβή του με τα αυτοδιοικητικά πράγματα.

Κάθε δρόμος, κάθε πλατεία, κάθε περιοχή, κάθε μικρό και μεγάλο χωριό του Μαλεβιζίου, θα φέρουν τη σφραγίδα του δημιουργικού ενδιαφέροντος και της ειλικρινούς αγάπης του.

Προσωπικά, αισθάνομαι ευτυχής που στάθηκα δίπλα στον Κώστα Μαμουλάκη, τον παλιό, καλό μου φίλο, τα πέντε τελευταία χρόνια της γόνιμης και δημιουργικής δημαρχίας του. Έχω πάρα πολλά πράγματα να θυμάμαι, όπως όλοι οι συνεργάτες του που αναμίχθηκαν στα κοινά του Μαλεβιζίου για να δώσουν και όχι για να πάρουν. Όλες αυτές τις ωραίες αναμνήσεις παίρνω μαζί μου, αποχωρώντας κι εγώ από το Δήμο Μαλεβιζίου, αφού στις τελευταίες εκλογές αποφάσισα να μη θέσω ξανά υποψηφιότητα. Προέτρεπα μάλιστα, επίμονα, και εκείνο να κάνει το ίδιο, αλλά δεν με άκουσε. Προτίμησε να ακολουθήσει τη φωνή της συνείδησής του, η οποία όμως, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, δεν τον καθοδήγησε σωστά…

Αυτό που πλέον εύχομαι στον Κώστα Μαμουλάκη, είναι να έχει  καλή υγεία και επιτέλους να τον χαρεί ολοκληρωτικά η οικογένειά του, και προπαντός η άξια σύζυγός του, μια πραγματική Κυρία, που τόσα χρόνια παρακολουθούσε και στήριζε δυναμικά κάθε θετική του προσπάθεια.

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ