Γράμμα προς έναν υποψήφιο αυτόχειρα

Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Σε εσένα γράφω, που έχεις βυθιστεί μέσα στην απελπισία. Σε εσένα που έχεις αποσυρθεί από τις χαρές της ζωής και σκέφτεσαι πως κάθε ώρα που παραμένεις σε αυτή είναι χαμένη. Σε εσένα που σκοπεύεις να σου στερήσεις το σπουδαιότερο δώρο που έχεις: την ίδια σου τη ζωή. Να γίνεις ο δολοφόνος του εαυτού σου.

Δε σκοπεύω να σου πω γλυκανάλατες απόψεις όπως η «ζωή είναι ωραία», «όλα θα πάνε καλά», «μην απογοητεύεσαι». Προφανώς και δεν έχουν νόημα, αφού εσύ αισθάνεσαι πως η ζωή σου είναι ανυπόφορη και τη βλέπεις σαν ένα βάρος από το οποίο θέλεις να απαλλαγείς. 

Δεν μπορώ να σε πείσω πως η ζωή είναι όμορφη, όταν εσύ υποφέρεις. Μα μπορώ να σε διαβεβαιώσω, πως αυτό που θέλεις πραγματικά, δεν είναι να πεθάνεις. Είναι να αισθανθείς ανακούφιση, να μην πονάς άλλο. Αλλά αυτό είναι ένα συναίσθημα που πρέπει να το νοιώσεις όταν είσαι ζωντανός; με το να πεθάνεις, βυθίζεις τον εαυτό σου στο σκοτάδι, εκεί όπου δεν υπάρχει ελπίδα, βελτίωση, αλλαγή.

Μπορώ να σε πάω σε ανθρώπους που πάλεψαν για την ανάσα τους, τη στιγμή που εκείνη έφευγε από μέσα τους. Μπορώ να σε πάω σε ιστορίες ανθρώπων που βρίσκονται σε νοσοκομεία και μετράνε ώρες ζωής, και όμως συνεχίζουν να ζουν. Να σου δείξω πως όλα τα μπορείς, ακόμα και αν όλα τα χάσεις. Να σου δείξω πως το φως υπάρχει πάντα.

Θέλεις να πάρεις τη ζωή σου επειδή βιώνεις μία στέρηση υλική, επειδή δεν ξέρεις τι να κάνεις, δε βγαίνεις και δεν μπορείς άλλο πια να προσπαθείς. Αλλά η ζωή η ίδια δεν αξίζει περισσότερο από την τροφή; Αν χάσεις τη ζωή σου, έχασες τα πάντα. Αν στερηθείς όμως την ύλη, μπορεί να την ξαναβρείς.

Νομίζεις πως με αυτό τον τρόπο θα εκδικηθείς τις πολιτικές ηγεσίες για όλα αυτά που επέφεραν στη ζωή σου; Ειλικρινά, σου λέω, δεν πρόκειται να πετύχεις τίποτα με το να φύγεις. Δε δίνουν δεκάρα αν είσαι ζωντανός ή πεθαμένος, εκείνοι θα συνεχίσουν να ζουν κανονικά και εσύ θα χαθείς.

Μείνε ζωντανός και πάλεψε. Η ζωή σου έχει αξία, το φως υπάρχει όσο και αν εσύ πεισματικά αρνείσαι να το δεις. Μη χαθείς για πρόσκαιρα υλικά πράγματα, μη βυθίσεις τον εαυτό σου στο σκοτάδι για μία κατάσταση που μπορεί να αλλάξει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content