Γεώργιος Χαροκόπος: Ένας ήρωας της Αντίστασης

Γράφει ο Αιμίλιος Παττακός(*)

Σήμερα στο Π.Φάληρο, σε ηλικία 100 ετών,  η πατρίδα ευγνωμονούσα, αποχαιρέτησε τον ήρωα Γεώργιο Χαροκόπο, ο οποίος στο μακρύ βίο του έζησε όλες τις δυσκολίες και μεγάλες στιγμές του Ελληνισμού.
Η κοινή μας καταγωγή από την Πατσό Αμαρίου  και η συγγένειά  μας ηταν ο λόγος των συναντήσεών μας στο παρελθόν σε ηλικία που δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω την τεράστια αξία και το εθνικό έργο του συνομιλητή μου.
Με τα χρόνια  και αφού πληροφορήθηκα τα ανδραγαθηματα του, τα αισθήματα μου ήταν θαυμασμός και υπερηφάνεια που ένας σπουδαίος Έλληνας που το όνομά του έμεινε στην ιστορία, είχε καταγωγή από το χωριό μας.
Μια μικρή προσπάθεια  για  να γνωρίσουμε τη ζωή και το έργο του.
.
Ο Γεώργιος Χαροκόπος γεννήθηκε το 1919 στην  Πατσό Αμαρίου , σπούδασε στην παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου όπου και αποφοίτησε το 1939.
Η Γερμανική κατοχή τον βρίσκει να διδάσκει ως δάσκαλος στην Παντάνασσα.
Από τις πρώτες μέρες οργανώθηκε στην αντίσταση κατά των Γερμανών μαζί με τον πατέρα του και άλλους συγχωριανούς του.
Οι γνωριμίες και οι γνώσεις τον έφεραν σε επαφή με άλλα στελέχη της Αντίστασης καθώς και συμμαχικους πράκτορες που δρούσαν κάτω από τη μύτη των Γερμανών.
Έτσι περίπου φτάνουμε  στον Απρίλιο του 1944, κατά τον οποίο διεμείφθη  το πιο παράτολμο σχέδιο με την απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Κράιπε.
Το παράτολμο αυτό σχέδιο που οργανώθηκε από τους Εγγλέζους αξιωματικούς   Στανλει Μος και Λη Φερμορ με τη συμμετοχή Κρητών ανταρτών.
Η δύσκολη διαφυγή απαιτούσε διαμονή στα βουνά και πορεία κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Για αρκετές μέρες και αφού οι Γερμανοί έσφιγγαν τον κλοιό και πλησίαζαν στους απαγωγείς, η περιπλάνηση τους έφερε στα Αμαριωτικα.
Εκεί αφού ο δρόμος διαφυγής είχε διαρρεύσει, ο Γ. Χαροκοπος άλλαξε τα σχέδια και πρότεινε τη διαδρομή Γερακαρι, Πατσός, Καρίνες, Φωτεινού, Βιλαδενδρο,  Κρυονεριτης, με τελική κατάληξη στην παραλία του Ροδακινου.
Έτσι και αφού για ένα τριήμερο η ομάδα των απαγωγεων φιλοξενήθηκε στην Πατσό στη θέση Πλάτες  για ένα τριήμερο 7,8,9 Μαΐου μέχρι να προετοιμάσουν το έδαφος για την καινούργια πορεία  της ομάδας.
Η συμβολή του Γ. Χαροκόπου ήταν μεγάλη στην αίσια έκβαση του σχεδίου της ασφαλούς αποχώρησης, όπως και  η αποφυγή των Γερμανών οι οποίοι είχαν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό .
Μετα  την  επιτυχή  αποβίβαση  στην Αίγυπτο, ο Χαροκοπος εντάχθηκε στον ιερό λόχο υπό τας διαταγας του συνταγματάρχη Τσιγάντε.
Κατά την απελευθέρωση ο Χαροκοπος χρησιμοποίησε τις γνώσεις του, τις εμπειρίες του  καθώς και τα ιστορικά γεγονότα που είχε ζήσει για να συγγράψει αρκετά βιβλία που αφορούσαν την περίοδο της κατοχής .
Φρούριο Κρήτη.
Απαγωγή του στρατηγού Κραιπε.
Ξεχασμένο χρέος.
Αν η Ελλάδα δεν έλεγε ΟΧΙ το 1941.
Οι τελευταίοι της Βέρμαχτ.
Η πατρίδα τίμησε αυτόν τον μεγάλο πατριώτη με πολλά παράσημα και το αναγνωστικό κοινό τον ανταμειψε εν ζωή με αγορά των βιβλίων του, που επανεκδοθηκαν πολλές φορές.
Μεγάλη τιμή για ολόκληρη την επαρχία Αμαρίου να έχει γεννήσει τέτοια τέκνα που υπηρέτησαν την ιδέα του Ελληνισμού  απο τις πρώτες μέρες μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής του και προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες όπου η πατρίδα είχε ανάγκη.
Τιμή και δόξα στο Γεώργιο Χαροκοπο και σε όσους συμμετείχαν στο ιστορικό γεγονός της απαγωγής του Κράιπε. Το όνομα του θα μείνει στην ιστορία γραμμένο με χρυσά γράμματα.

 

(*) O κ. Αιμίλιος Παττακός είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με το συνδυασμό του Αλεξάνδρου Μαρκογιαννάκη

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content