“Έπεα πτερόεντα” τα όσα ωραία είπε στην Αθήνα ο κ. Πομπέο

Του Κώστα Τριγώνη

Οι χαρές και τα πανηγύρια για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, δεν κράτησαν πολύ στην Αθήνα. Το κλίμα ευφορίας που δημιούργησε η έλευση του επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ, το χάλασε ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά το αποκαλυπτικό χθεσινοβραδινό τηλεφώνημά του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Ουσιαστικά, ο κ. Τράμπ υποτίθεται πως έδωσε χθες το βράδυ “πράσινο φως” στους Τούρκους, να επιτεθούν εναντίον των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι, να μην το ξεχνούμε, ήταν μέχρι τώρα οι βασικότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο της Συρίας… (Βέβαια, το “πράσινο φως” των ΗΠΑ, δεν δόθηκε χθες το βράδυ, το όλο θέμα έχει συμφωνηθεί από καιρό, απλώς η δημοσιοποίηση του τηλεφωνήματος Τραμπ – Ερντογάν εντάσσεται στα πλαίσια της εφαρμοζόμενης σήμερα αμερικανικής πολιτικής του “ό,τι προκύψει, απλώς εμείς να εξυπηρετούμε τα συμφέροντά μας”).

Όταν λοιπόν ο κ. Τράμπ δίδει, με τόση ευκολία, “πράσινο φως” σε μια επίθεση εναντίον των πιο βασικών συμμάχων του όπως είναι οι φουκαράδες οι Κούρδοι, τότε τί μπορούμε να περιμένουμε εμείς, από τα όσα υπερβολικά αισιόδοξα είπε στην Αθήνα προχθες ο κ. Πομπέο, ότι δηλαδή οι ΗΠΑ “δεν θα επιτρέψουν” στους Τούρκους να κάνουν γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και πως δεν θα τους αφήσουν να επαναλάβουν συμπεριφορές όπως αυτή στα Ίμια…

Βέβαια, μπορεί να εμφανίζονται διϊστάμενες οι απόψεις Τράμπ και Πομπέο, στην ουσία όμως οι Αμερικανοί κάνουν, ή νομίζουν πως κάνουν, τη “δουλειά” τους, “δουλεύοντας ψιλό γαζί” όλο τον κόσμο…

Γιατί, και τα οπλικά τους συστήματα μοσχοπουλάνε, και τις συμφωνίες που θέλουν επιβάλλουν, και το μπαμπούλα παριστάνουν, και χαμόγελα σκορπούν. Πως εμφανίζονται κατά καιρούς αναξιόπιστοι, αυτό τους αφηνει παγερά αδιάφορους, αφού στη διεθνή πολιτική το αποτέλεσμα, έστω και το πρόσκαιρο, είναι που μετράει.

Γι’ αυτό κι εμείς πρέπει να πορευόμαστε ανάλογα, χωρίς πανηγυρισμούς, αλλά και χωρίς φοβίες. Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, χωρίς να υποτιμούμε τη λογική, που πολλές φορές μοιάζει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα…

Άλλωστε, είπε προ καιρού μια σοφή κουβέντα ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευαγ. Αποστολάκης (ένας πολύ καλός αξιωματικός, που έκανε το τραγικό λάθος να αναμιχθεί στην πολιτική, και μάλιστα στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ). Βρήκε το θάρρος, που δεν του λείπει, ο κ. Αποστολακης και είπε πως σε περίπτωση πολέμου, η Ελλάδα θα είναι μόνη της! 

Μεγάλη κουβέντα αυτή, που περιβάλλεται από τη σοφία ενός ανθρώπου που ξέρει πολλύ περισσότερα από εμάς, τους απλούς πολίτες. Πάντα, στους εθνικούς κινδύνους, η Ελλάδα αγωνίσθηκε μόνη. Και δε χωρεί καμιά αμφιβολία, πως σε ό,τι προκύψει μελλοντικά, πάλι μόνοι μας θα είμαστε. Γι’ αυτό πρέπει να στέκουμε γερά στα πόδια μας. Στα δικά μας πόδια, όσο κι αν μας κοστίζει αυτό!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ