Ενας “ενοχλητικός” για την Εξουσία Θεσμός…

Του Δημ. Κων. Σαρρή (πρ. Υφυπουργού – ΓΓΑ – Νομάρχη Ηρακλείου) 

Ο θεσμός του <<Συνηγόρου του Πολίτη>>, o οποίος καθιερώθηκε στην Ελλάδα με το Νόμο 2477/97, που είναι γνωστός, σε παγκόσμια κλίμακα ,ως ΟΜΒUDSMAN και ισχύει σε 85 χώρες του κόσμου & στις 27 Ευρωπαϊκές ,βρίσκεται στη σκιά των γεγονότων, γιατί ίσως θεωρείται μάλλον <<ενοχλητικός>>, για την Εξουσία, της οποίας τις έκνομες πράξεις ελέγχει…
.
Είναι βέβαια ελάχιστα γνωστό ότι ο θεσμός έχει τις ρίζες του στην Αθήνα του ΠΕΡΙΚΛΗ , όπου 10 άρχοντες , επιλέγονταν με κλήρο ονομάζονταν δε ΕΥΘΥΝΟΙ(δηλ.υπεύθυνοι)και είχαν την έδρα τους στην Αγορά ,δέχονταν τις καταγγελίες των πολιτών, σχετικά με πράξεις κακοδιοίκησης των διοικούντων, τις οποίες αξιολογούσαν και άλλες παρέπεμπαν στα δικαστήρια και άλλες στο νομοθετικό σώμα για τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας…

Η επιλογή τους με κλήρο είχε σκοπό να μην έχουν ευγνωμοσύνη στην εξουσία που τους επέλεξε ,ώστε να είναι αντικειμενικοί στην κρίση τους, δηλαδή συμπαραστάτες του πολίτη και όχι των κρατούντων.

Όμως σήμερα ο ΣτΠ (σε κεντρικό επίπεδο) ορίζεται ουσιαστικά από την κυβέρνηση ,γεγονός που καθιστά καχύποπτο τον πολίτη στο κατά πόσον η κρίση του είναι αντικειμενική και όχι φιλοκυβερνητική…

Παρόλα αυτά ,επειδή πολλές εκθέσεις του ΣτΠ ήσαν αληθινές ,δεν εισακούονταν, κατά κανόνα, από τους Διοικούντες, καθόσον τους ενοχλούσε το γεγονός ότι αποκάλυπταν τα υπαρκτά προβλήματα κακοδιοίκησης και αντί να διορθώσουν τα κακώς κείμενα ,καταχώνιαζαν τις εκθέσεις του σε κάποιο συρτάρι και τις αποσιωπούσαν, θεωρώντας τις <<εχθρικές>> και <<αντιπολιτευτικές>>.

Ακτινογραφώντας την Δημόσια Διοίκηση <<μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε με τρεις λέξεις : ΕΥΘΥΝΟΦΟΒΗ-ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΕΝΗ-ΦΟΒΙΚΗ>>.

Είναι γνωστό ότι η κακοδαιμονία της Δημόσιας Διοίκησης οφείλεται ,κατά κύριο λόγο, στην έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου .

Οι εκθέσεις του ΣτΠ. σαφώς δεν πρέπει να <<αραχνιάζουν>> σε κάποια ράφια ,αλλά να αποτελέσουν την αντικειμενική βάση των απαραίτητων διορθωτικών παρεμβάσεων στην Δημόσια Διοίκηση με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Το σύνθημα ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ πρέπει να γίνει ,επί τέλους πράξη ,ώστε η Δημόσια Διοίκηση να τεθεί στην υπηρεσία του πολίτη από δυνάστης που είναι μέχρι σήμερα.

Το τρίπτυχο ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ-ΕΛΕΓΧΟΣ-ΚΥΡΩΣΕΙΣ πρέπει να διαπερνά όλες Πτυχές του Δημόσιου τομέα.
Τα προβλήματα πρέπει να αναδεικνύονται και να επιλύονται και όχι να τα κρύβουν κάτω από το <<χαλί>>.

Ο θεσμός του ΣτΠ , λοιπόν, καλείται να δρα σαν ο μοχλός ανατροπής μιας απαράδεκτης κατάστασης .

Οι Δημόσιες Υπηρεσίες που υπάγονται στον έλεγχο του στο είναι : Το Δημόσιο
-Οι Δήμοι και οι Κοινότητες
-ΟΙ Περιφέρειες

-ΟΙ Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας.
-Σύμφωνα με τον Ν2477/97 η Ανεξάρτητη αυτή Αρχή έχει βασική αποστολή τη διαμεσολάβηση μεταξύ των Πολιτών και της Δημόσιας Διοίκησης ,την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών ,την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και την τήρηση της νομιμότητας .
Τις εκθέσεις του τις γνωστοποιεί στους Υπουργούς και τις υπηρεσίες ,αν δε προκύψουν ενδείξεις αξιόποινων πράξεων τότε τις διαβιβάζει στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Υπάγονται ,πλέον, στον ΣτΠ και άλλοι σημαντικοί τομείς του Δημόσιου Τομέα ,όπως τα φαινόμενα <<ρατσισμού και βίας>> και άλλα όπως,
-Βασανιστήρια και προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
-Παράνομες εκ προθέσεως προσβολές κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας
ή της υγείας ή της προσωπικής ή της γενετήσιας ελευθερίας.
-Παράνομη χρήση πυροβόλου όπλου
-Παράνομη συμπεριφορά για την οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι διενεργήθηκε με
ρατσιστικό κίνητρο.

Επειδή ,βέβαια, ο ρόλος του ΣτΠ είναι συμβουλευτικός ,απλά εισηγείται στους αρμόδιους Υπουργούς ,τίθεται το ερώτημα :Η Εκτελεστική Εξουσία θα ευαισθητοποιείται, κατά περίπτωση , η θα συνεχίσει να κωφεύει;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content