Εκλογή προέδρου και αντιδράσεις

Γράφει ο Αιμίλιος Παττακός

Ας μη μένουμε στο δέντρο, ας βλέπουμε και το δάσος.
Τις τελευταίες ημέρες από φίλους  και γνωστούς που τοποθετούν τον εαυτό τους στη δεξιά πλευρά της πολιτικής κλίμακας επ αφορμής της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατηγορούν  τον πρωθυπουργό για λανθασμένη επιλογή.
Ο καθένας από αυτούς προτείνει για τους δικούς του και σύμφωνα με τα γούστα του ένα πρόσωπο που προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της παράταξης.
Οι πιο πολλοί έχουν ενστάσεις για την πρόταση  της κ.Σακελλαροπουλου ότι δεν προέρχεται από τη ΝΔ κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ για αριστερή στροφή και ότι αδιαφόρησε  για χρησιμοποίηση ικανών  προσώπων από την παράταξη.
Κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι δεν αξιοποιεί στελέχη από το κόμμα όπως διαχρονικά συνέβη στις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ.
Κατηγορούν τον πρωθυπουργό για Πασοκοποιηση  του κόμματος και της κυβέρνησης ακόμα και για Ποταμοποιηση.
Αν  πάρουμε από συναισθηματική και ωφελιμιστική πλευρά  οι ψηφοφόροι της ΝΔ έχουν δίκιο να αισθάνονται ριγμένοι που ενώ έβαλαν πλάτη και μεγάλη προσπάθεια  για να διώξουν το καθεστώς Τσίπρα δεν βλέπουν την ανάλογη αναγνώριση με τη χρησιμοποίηση στελεχών  προερχόμενα από τη ΝΔ στη διοίκηση του κράτους.
Ως εδώ όλα καλά η γκρίνια , η στενοχώρια  και η μικρή απογοήτευση.
Στην πολιτική όμως δε χωράνε μόνο οι συναισθηματισμοι , ο βαθμός συγγένειας , η ιδεολογική καθαρότητα και  η χάραξη διαχωριστικών γραμμών.
Μην ξεχνάμε και μην υποτιμάμε  όμως  τον Κυριάκο Μητσοτάκη , το έκαναν άλλοι και το πλήρωσαν ακριβά ,  που είναι γεννημένος σε πολιτική οικογένεια  και γνωρίζει πολύ καλά ότι πολιτική είναι η τέχνη του εφικτου.
Σίγουρα η κίνηση με την κ. Σακελλαροπούλου  χαρακτηρίζεται ως κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου ίδιον ανθρώπων με ηγετικά χαρακτηριστικά.
Οι έως τώρα κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μας είχαν προϊδεάσει για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την πολιτική.
Οι αρχές του τον οδηγούν σε σύνθεση , μετριοπάθεια , αντικειμενικότητα , ενωτικό τρόπο χωρίς  τα  διχαστικά συνθήματα του παρελθόντος.
Αυτό όμως που πολύς κόσμος ξεχνά είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης  δεν θα κριθεί από την επιτυχημένη ή λιγότερο επιτυχημένη επιλογή στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η όχι τυχαία του αναφορά την μέρα της αναγγελίας της πρότασης του ότι θεσμικά η προεδρία της Δημοκρατίας δεν ασκεί οποιαδήποτε πολιτική και  ότι έχει περισσότερο διεκπεραιτικο χαρακτήρα.
Πολλοί που πρότειναν την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου με προσόν την καταγωγή του από το κόμμα της ΝΔ παραλείπουν κάποια πράγματα που γρήγορα θα υπενθυμίσω….
Ξεχνούν ότι ο Πρόεδρος Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της θητείας και μάλιστα στην αρχή , ενώ έβλεπε τις προσπάθειες από την κυβέρνηση των Συριζανελ που οδηγούσαν τη χώρα στον γκρεμό με τις δήθεν περήφανες διαπραγματεύσεις δεν εξέφρασε καμία αντίρρηση βλέποντας τους δήθεν διαπραγματευτές να επαιτουν ανά τον κόσμο χωρίς αποτέλεσμα.
Ξεχνούν επίσης ότι ο Π τ Δημοκρατίας δεν προέβαλε αντίσταση  στο κλείσιμο των τραπεζών και στα capital controls που εξεφτελισαν τον απλό άνθρωπο να στήνεται σε τριτοκοσμικές ουρές που επέβαλε ο Τσίπρας με το Βαρουφάκη.
Ξεχνούν επίσης ότι ήταν ” συμμέτοχος”  όταν η  τότε  κυβέρνηση του  εφερε προς υπογραφή το επικίνδυνο και αντισυνταγματικό δημοψήφισμα  με τα ψευδή διλήμματα που περιείχε .
Ένα δημοψήφισμα που διακινδυνεψε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη και το Ευρώ.
Ο ΠτΔ αναντίρρητα και χωρίς καθυστέρηση υπέγραψε το διάταγμα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος εκτελώντας τις επιθυμίες της κυβέρνησης.
Ξεχνούν επίσης ότι Προκόπης Παυλόπουλος και αφού ο Τσίπρας έκανε τη μεγάλη κωλοτουμπα  υπέγραψε το 3ο και χειρότερο μνημόνιο που έφερε  νέες περικοπές στις συντάξεις, το νόμο Κατρουγκαλου , την αύξηση των φόρων και του ΦΠΑ και την περαιτέρω εξαθλίωση και φτωχοποιηση της μεσαίας τάξης.
Ξεχνούν ότι ο ΠτΔ υπέγραψε την υποθήκευση της χώρας για  99 έτη στους δανειστές και το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας  και υποτιμημενων τραπεζών με αποικιοκρατικους όρους εκχωρώντας τα έσοδα στην ΑΑΔΕ υπό τον έλεγχο των δανειστών.
Ξεχνούν ότι ο ΠτΔ δεν εναντιώθηκε στην προσπάθεια δηλητηρίασης της πολιτικής ζωής της χώρας με την σκευωρία της Novartis με την άδικη κατηγορία  σε δέκα πρώην πολιτικά πρόσωπα προερχόμενα από τη μείζονα και ελασσωνα αντιπολιτευση.
Ξεχνούν επίσης την τελευταία ελπίδα πολλών να μην υπογραφει η καταπτυστη Συμφωνια των Πρεσπών που  ζητούσαν  από τον Προκόπη Παυλόπουλο να μη δεχθεί και να επιστρέψει πίσω τη συμφωνία ως απαράδεκτη.
Αφού η συμφωνία πέρασε από την Ελληνική Βουλή με τον τρόπο που πέρασε  ο ΠτΔ την υπέγραψε κάνοντας τη νόμο του κράτους.
Όλα αυτά που ο τωρινός ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου υπέγραψε δεν σημαίνει ότι τα αποδεχόταν ούτε ιδεολογικά ούτε πολιτικά ,  ούτε συμφωνούσε με όσα του έφερνε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ προς υπογραφή ήταν όμως υποχρεωμένος βάσει του θεσμικού του ρόλου να τα υπογράψει.
Αυτοί λοιπόν που κατηγορούν τον Κυρ. Μητσοτάκη για την επιλογή του άδικα τον κατηγορούν.
Μπορούν όμως να τον ψεξουν αν :
Δεν καταφέρει να ανορθώσει την οικονομία  και δεν δώσει ανάσα στην ταλαιπωρημένη από τη δεκαετή κρίση κοινωνία.
Δεν καταφέρει  να κάνει τη χώρα ανταγωνιστική , να έρθουν επενδύσεις και νέες δουλειές.
Δεν καταφέρει  να κάνει τη χώρα δυνατή διπλωματικά, οικονομικά , αμυντικά για αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Τουρκίας.
Δεν καταφέρει να φυλάξει τα σύνορα από τους μετανάστες και να βρει συνολικές λύσεις στο μεταναστευτικό που κληρονόμησε από το ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν καταφέρει να κάνει το κράτος πιο φιλικό προς τον πολίτη κάνοντας τη ζωή του ευκολότερη με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Δεν καταφέρει στην εορτή των 200 ετών της Ελληνικής επανάστασης τα αποτελέσματα της πολιτικής του να είναι ορατά και η κρίση να αποτελεί ένα μακρινό παρελθόν.
Δεν καταφέρει όλα τα παραπάνω  και οι Έλληνες να ξανασκεφτούν λύση Τσίπρα , κάτι που θα αποτελέσει μεγάλο πισωγυρισμα και σίγουρη καταστροφή με τη δεύτερη φορά αριστερά.
Όμως το σημαντικότερο που αν δεν το καταφέρει θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πλήγμα είναι στο να κρατήσει το κόμμα, τον κομματικό μηχανισμό και τα στελέχη προσηλωμένα και ενωμένα στον κοινό αγώνα της στήριξης της κυβέρνησης στην προσπάθεια  μεταμόρφωσης της χώρας.
Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που κανένας δεν πρέπει να υποτιμά την ανάλογη σημασία που θα δώσει ο πρωθυπουργός.
Αυτή ήταν η δύναμη του ότι όλες οι τάσεις  και τα ιδεολογικά ρεύματα  μαζί με τα ιστορικά στελέχη μέσα στη ΝΔ αναγνωρίζουν την ηγετική προσωπικότητα του πρωθυπουργού και τον περιβάλλουν με εμπιστοσύνη.
Αυτά είναι τα σημαντικά στοιχεία που θα ζητηθούν  από την  κοινωνία να κρίνει και να στηρίξει ανάλογα όταν θα έλθει η ώρα της κρίσης από το λαό.
Κατά τα άλλα καλή η κριτική και η στεναχώρια για την μη επιλογή του δικού μας υποψηφίου αλλά χωρίς πολιτική ουσία.
Κάποιοι ξεχνούν ότι ο πρωθυπουργός στην έως τώρα πορεία του σε ότι καταπιάστηκε είχε παντού επιτυχία .
Μην ξεχνάμε όμως ότι βλέπουμε το δέντρο που είναι η επιλογή του προσώπου στην προεδρία της Δημοκρατίας και ξεχνάμε το δάσος που είναι η επιτυχία στους τομείς που προανέφερα.

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ