Διανομή κοινοτικών επιδοτήσεων: Ένα διαχρονικό σκάνδαλο

Του Κώστα Τριγώνη

“Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε…”, έλεγε ένα ωραίο, παλιό τραγούδι. Δεν ξέρουμε σε ποιούς απευθυνόταν, όμως κάποιοι άλλοι, τα Κύθηρα, όχι μόνο τα βρήκαν, αλλά και ασέλγησαν εις βάρος τους!

Αναφερόμαστε στις καταγγελίες που δημοσιοποιήθηκαν, σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι κτηνοτρόφοι από το νομό Ηρακλείου βρέθηκαν να έχουν δηλώσει δήθεν ιδιοκτήτες εκτάσεων στο όμορφο αυτό νησί, που αμφιβάλλουμε αν έχουν επισκεφθεί ποτέ τους.

Έτσι, οι απατεώνες αυτοί, θα εισπράξουν κοινοτικές επιδοτήσεις που δεν δικαιούνται. Και θα τις στερήσουν από άλλους, νόμιμους (όσοι είναι αυτοί, τέλος πάντων) συναδέλφους τους.

Πρόκειται για μια “κολώνια” που βαστάει πολλά χρόνια, με την ανοχή και συνενοχή κράτους και ιδιωτών. Με συνέπεια, οι κοινοτικές επιδοτήσεις να μοιράζονται με τον πιο άδικο και πιο προκλητικό και σκανδαλώδη τρόπο.

Το έχουμε θίξει πολλές φορές αυτό το σκάνδαλο, που χρονολογείται από την πρώτη μέρα που άρχισε η καταβολή κοινοτικών επιδοτήσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Η απάντηση των ανευθυνοϋπευθύνων που άκουσαν ή διάβασαν τα σχόλιά μας, συνοψίζεται στα εξής:

“Παντού, σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. γίνονται τα ίδια”.

“Αφού δεν μιλούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, τί σε κόφτει εσένα;”.

“Αν έχεις υπόψη σου συγκεκριμένα άτομα, γιατί δεν τα καταγγέλλεις;”.

Έτσι, με τη νοοτροπία και την πρακτική της απάτης που έχει επικρατήσει, το κακό συντηρείται και επεκτείνεται.

Κάποιες εκατοντάδες, ή και χιλιάδες φορές, έχουμε απευθύνει το εξής ρητορικό ερώτημα (το επαναλαμβάνουμε μια ακόμη φορά και σήμερα):

Με ποιά λογική, και με ποιά ηθική, οι ελληνικές κυβερνήσεις, τα συναρμόδια υπουργεία και οι υπηρεσίες τους, ανέχονται την παράταση του συγκεκριμένου, γνωστού και αδιαμφισβήτητου σκανδάλου και δεν διατάσσουν να ξαναρχίσουν από το μηδέν οι διαδικασίες καθορισμού και διανομής των κοινοτικών επιδοτήσεων;

Η μόνη εξήγηση που δίνουμε εμείς, είναι πως φοβούνται ότι αν γίνει πλήρης επανεκκίνηση των διαδικασιών, τα πράγματα, αντί να βελτιωθούν, ενδέχεται να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο!..

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ