Χιροσίμα, Ναγκασάκι, Βηρυτός!

Του Κώστα Τριγώνη

Χιροσίμα, Ναγκασάκι, Βηρυτός! Όπως λένε επιστήμονες, αυτές ήταν οι τρεις μεγαλύτερες  και συγκλονιστικότερες εκρήξεις όλων των εποχών…

Οι δυο πρώτες εκρήξεις ήταν πυρηνικές. Μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, να έσκασε και στη Βηρυτό κάτι ανάλογο;

Οι παγκόσμιοι αναλυτές τα έχουν χαμένα. Αδυνατούν να καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα για το τί έγινε προχθές στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, ποιός και πώς το έκανε. Προς το παρόν, βρίσκονται σε φάση “συλλογής στοιχείων”… Αργότερα θα βγούν και θα αμολήσουν τις αναλυσάρες τους, κατά πώς συμφέρει τον καθένα.

Το μόνο αδιαμφισβήτητο είναι πως αυτή η απίστευτη τραγωδία οφείλεται σε ανθρώπινο χέρι. Δεν πρόκειται για φυσική καταστροφή. Κάποιοι τρισκατάρατοι προκάλεσαν τη συμφορά. Και όχι… αθέλητα βέβαια, όπως ορισμένοι τους εμφανίζουν χωρίς ντροπή. Αυτά που λέγονται, πως “ξέχασαν” τα εκρηκτικά στο λιμάνι και πήρε τυχαία φωτιά το μπαρούτι, είναι απ’ τα παλιά, μονότονα παραμύθια που ούτε τα παιδιά πιστεύουν πια, Πόσο μάλλον όταν από την άλλη εμφανίζουν τη φωτογραφία ενός Ρώσου μαφιόζου να σουλατσάρει στη Βηρυτό με μια χάρλεϋ ντάβινσον!

Μαρτυρική πόλη ήταν ανέκαθεν η Βηρυτός, όπως και ο Λίβανος συνολικά. Όλο πολέμους και φασαρίες. Πολλές φορές έχει φτάσει στο χείλος της διάλυσης, αλλά φαίνεται πως έχει μεγάλες αντοχές και διαρκώς επιβιώνει, αναγεννάται μέσα από τις στάχτες του.

Έτσι το θέλουν τα τεράστια συμφέροντα που συγκρούονται εκεί. Μέχρι να βρίσκεσαι σε τροχιά με τα συμφέροντα των μεγάλων, σου επιτρέπεται να αναπνέεις. Αλοίμονό σου όμως αν σου λάχει να βρεθείς εκεί που τα συμφέροντα αυτά συγκρουστούν, για τον άλφα ή βήτα λόγο. Εσύ, ο πιο αδύναμος, θα πληρώσεις τη νύφη, θα είσαι το εξιλαστήριο θύμα…

Κάτι τέτοιο συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες και με το Λίβανο (και όχι μόνο!). Γι’ αυτό και έχει μετατραπεί σε ανεξέλεγκτο πεδίο συγκρούσεως συμφερόντων.

Τί θα μάθουμε εμείς, για τις πραγματικές αιτίες της προχθεσινής εκατόμβης; Ως συνήθως, τίποτε το χειροπιαστό. Θα βλέπουμε απλώς τα βίντεο από το μεγάλο “μπαμ” (αλήθεια, πόσοι άνθρωποι “έτυχε” να τραβούν βίντεο ακριβώς τη στιγμή της έκρηξης, και να εστιάζουν μάλιστα στο “σημείο μηδέν”;). Θα μας δείχνουν επίσης σπαρακτικές σκηνές από νοσοκομεία, από διαλυμμένα σπίτια και επιχειρήσεις, και ως εκεί. Και θα μας προβάλουν αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις “παραγόντων”, οι οποίες πιο πολύ συσκοτίζουν, παρά ξεδιαλύνουν τα γεγονότα.

Μέχρι τότε πάντως, χιλιάδες αθώοι άνθρωποι θα βρίσκονται σε απόγνωση και απελπισία. Άλλοι θα οδύρονται για τους νεκρούς τους, άλλοι θα ψάχνουν για αγνοούμενους, κι άλλοι θα κλαίνε για τα σπίτια και τις περιουσίες τους που καταστράφηκαν. Αυτοί μάλιστα, τα θύματα, δεν θα έχουν περιθώριο ούτε καν να αναρωτηθούν για το πού οφείλεται και ποιός προκάλεσε τη συμφορά τους…

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ