50 χρόνια το αποτύπωμα της έδρας του Πανεπιστημίου Κρήτης   στο Ρέθυμνο

Του Γεωργίου Βλατακη Προέδρου ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνιων Αττικής ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ 

 Σαν σήμερα με την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος (27-9-1973)δια του οποίου ορίζεται έδρα του Παν. Κρήτης το Ρέθυμνο ,ήχησαν  οι αντιδράσεις θριάμβου και οι πανηγυρισμοί των Ρεθυμνίων , με κωδωνοκρουσίες , γενικό σημαιοστολισμό, σε όλα τα χωριά  του νομού .  

Αισθανόμενοι την ίδια χαρά ύστερα από 50 έτη , δοξάζουμε το Θεό που  μας αξίωσε αυτό το θείο δώρο, να έχουμε το Πανεπιστήμιο στην Κρήτη με έδρα του το Ρέθυμνο.  Το Πανεπιστήμιο αποτελεί  τον μεγαλύτερο πνεύμονα ανάπτυξης του Ρεθύμνου . 

Το πανεπιστήμιο Κρήτης  για τους Ρεθεμνιωτες αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικής μας ύπαρξης , ως γέννημα της προσπάθειας των γονιών και των παππούδων μας, που γαλούχησε γενιές των παιδιών μας , άνοιξε νέους ορίζοντες εμπνέοντας την αγάπη μας για την γνώση που εγγυάται την προκοπή.

Είμαστε ευγνώμονες που υπάρχει το πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο , το οποίο αποτελεί ένα πολυτιμότατο εργαστήριο οικουμενικής παιδείας και συνεργασίας.

Δεν μπορούν οι Ρεθεμνιωτες να το λησμονήσουν διότι  «Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα κομμάτι από το μέλλον» κατά τον  Γεώργιο Σεφέρη.    

Ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» σήμερα το απόγευμα  θα εορτάσει  το γεγονός των 50 ετών ορισμού της έδρας του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, με εκδήλωση στο εμβληματικό πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας και νυν Μουσείο Ιστορίας ΕΚΠΑ , επί της οδού Θόλου 5 στην Πλάκα κάτω από τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως με ομιλητές εξέχουσες προσωπικότητες   όπως :

  -Ο Ελλογ. Πέτρος Θέμελης, ομοτ. καθηγητής Kλασικής Αρχαιολογίας στο Παν.Kρήτης, τ. Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων (1984-2003)

– Ο Ελλογ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ακαδημαϊκός, ομοτ. Καθηγ. Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ

– O Ελλογ. Βάλτερ Πούχνερ, ομοτ. Καθηγ. θεατρικών σπουδών και Επίτ. Kαθ. ΕΚΠΑ,

τ. πρόεδρος τμήματος φιλολογίας Παν. Κρήτης (1987)

– Η ερίτιμος Ασπασία Παπαδοπεράκη, γλύπτρια

– Ο Ελλογ. Οδυσσέας Ζώρας, Γεν. Γραμμ. Υπουργείου Παιδείας

και τ. Πρύτανης Παν. Κρήτης

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει αρχικά χαιρετισμούς , στην συνέχεια προβολή ταινίας μικρού μήκους με το χρονικό του Πανεπιστημίου με τίτλο «και εγενετο Πανεπιστήμιο» της δημοσιογράφου  κας Εύας Λαδιά 

 θα ακουστούν αποσπάσματα από Παντελή Πρεβελακη, Μανούσο Μανούσακα, ποιήματα του Κωστή Παλαμά, Κικής Δημουλά, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργο Καλομενόπουλο. ενώ την  εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά  η μπάντα των  polis ensemble , με παραδοσιακά όργανα , θα ακολουθήσει κρητικό κέρασμα.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα μοιραστεί δωρεάν ένα  μικρό λεύκωμα αφιερωμένο για το χρυσό Ιωβηλαίο του Πανεπιστημίου Κρήτης

Η άνω εκδήλωση αποτελεί φόρο τιμής σε όσους πάσχισαν για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης  καθώς και για  την καθιέρωση της έδρας του στο Ρέθυμνο  αλλά και με σεβασμό σε όσους Ρεθυμνιώτες ανιδιοτελώς προσέφεραν τις περιουσίες τους για την υλοποίηση  του, συμπεριλαμβανομένων κι όλων των πανεπιστημιακών καθηγητών που συνέβαλαν για την εξέλιξη και  την πρόοδο του . 

Είθε λοιπόν το Πανεπιστήμιο Κρήτης για πολλά χρονιά ακόμη να προσφέρει το πολύτιμο έργο του ποτίζοντας τις ψυχές των νέων ανθρώπων με γνώσεις και ανθρωπιά. Ευχόμενοι ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ ΚΑΙ ΥΠΕΙΡΟΧΟΝ ΕΜΜΕΝΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΗΔΕ  ΓΕΝΟΣ ΠΑΤΕΡΩΝ  ΑΙΣΧΥΝΕΜΕΝ  ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ 

(Να είσαι πάντα πρώτος και ανώτερος από όλους και να μην ντροπιάζεις τη γενιά … (Ιλιάδα,Ζ,208) 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content