Ο αμετανόητα συμφεροντολόγος Έλληνας ψηφοφόρος

Γράφει ο Αιμίλιος Παττακός

Βλέποντας αυτές τις μέρες την επικαιρότητα , δεν μπορείς να παραβλέψεις το θέμα των ημερών που είναι η προσφυγή των συνταξιούχων στη δικαιοσύνη , με αιτήσεις για επιστροφή αναδρομικών , θυμηθηκα έναν γνωστό μου και την συμπεριφορά του στις εκλογές του 2015.
Στις συζητήσεις που είχαμε τότε, ο παραδοσιακός Νδκρατης , βρισκόμενος σε ηλικία που χαιρόταν τους κόπους της ζωής του , έχοντας καταφέρει να κάνει μια αξιοσέβαστη περιουσία , ήθελε να τελειώσει με το παλιό.
Την περίοδο αυτή στα καφενεία κυριαρχούσαν οι πολιτικές συζητήσεις με σχεδόν καθολική συμμετοχή των θαμώνων.
Τότε ο φίλος κατηγορούσε το Σαμαρά ως προς τις πολιτικές του σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία.
Μάταια προσπαθούσα να του εξηγήσω ,πως ο Τσίπρας είναι ένας πολιτικός που χαϊδεύει αυτιά , ενώ έχει κρυφη ατζέντα , ενώ στα εθνικά η Αριστερά έχει διαφορετική προσέγγιση από ότι τα εθνικο συμφέρον.
Η επιμονή του όμως για δοκιμή του νέου και άφθαρτου ,  με τη λογική τι έχουμε να χάσουμε, ή ακόμα χειρότερα δεν γίνεται από αυτό που ζούμε τώρα.
Του αντέτεινα ότι πολιτική είναι κάτι πιο σοβαρό από αυτό που έχει στο μυαλό του , ούτε είναι συνταγή που θα προσθέσουμε λίγο αλάτι ή άλλα υλικά από τα συνηθισμένα για να έχουμε άλλη γεύση , ενώ αν δεν μας αρέσει το φαγητό επειδή είχαμε λάθος αποτελεσμα , φτιάχνουμε ένα καινούργιο με τα σίγουρα υλικά.
Στην πολιτική μια λάθος απόφαση με ένα κακό αποτέλεσμα μας  κυνηγάει  για τέσσερα χρόνια.
Η επιμονή για τον άδικο φόρο ΕΝΦΙΑ ότι θα καταργηθεί, τον έκαναν ανένδοτο , μη δέχοντας κουβέντα.
Στις εκλογές είχαμε το γνωστό αποτελεσμα που επιθυμούσε ο φίλος , ήρθε η νέα κυβέρνηση με τη σκληρή διαπραγμάτευση.
Ο καιρός περνούσε , έφτασε το καλοκαίρι του 15, αλλά αντί για ηρεμία και ελπίδα ήρθαν τα μαύρα σύννεφα , ο φίλος ανησυχούσε, με κλειστές τράπεζες , με ουρές στα ΑΤΜ για τη σύνταξη, πράγματα πρωτόγνωρα για αυτόν, αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία του μη γίνει κούρεμα καταθέσεων και χάσει τις αποταμιεύσεις.
Το διάστημα των έξη μηνών που είχε περάσει ήταν μικρό , όπως και το μάθημα που του είχε γίνει όχι τόσο ισχυρό για τον πρωταγωνιστή μας , ώστε να παραδεχτεί την αστοχία του και την επιπόλαια απόφαση του , περισσότερο όμως δεν μπορούσε να δεχτεί ότι τον είχαν εμπαιξει.
Άρχισε στο μυαλό του να αμφισβητεί , όχι όμως φωναχτά , τους σωτήρες του , ήταν όμως τόσο πρόσφατη η προηγούμενη απόφαση του , ώστε να μην μπορεί παρά να συνεχίσει να την υποστηρίζει.
Σε συζητήσεις μας για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου , κατηγορούσε τους Ευρωπαίους ότι δεν μας θέλουν για αυτό και θέλουν να μας τιμωρήσουν , όμως μέσα του είχε καταλάβει ότι μόνοι μας οδηγηθηκαμε στο γκρεμό.
Όμως ξανά ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ , γιατί δεν πρόλαβε σε έξη μήνες να δείξει το έργο του , ενώ για όλα τα δομικά προβλήματα έφταιγαν οι προηγούμενοι.
Ο καιρός περνούσε ο συνταξιούχος έχανε λεφτά από τις συντάξεις, δικά του και της συζύγου , ο άδικος ΕΝΦΙΑ όχι μόνο παρέμεινε αλλά είχαμε και αύξηση , όπως και ο φόρος εισοδήματος και το ΦΠΑ.
Με τον χρόνο η συμπεριφορά του άλλαξε , δεν ήταν τόσο άνετος , λιγόστεψε τις επισκέψεις στο καφενείο γιατί είχαμε αύξηση 20 λεπτών λόγω φόρων στον καφέ και αύξηση στο ΦΠΑ.
Η συμμετοχή του στις εκδρομές που γίνονταν από τα ΚΑΠΗ , ήταν ανύπαρκτη , ενώ στο παρελθόν αυτός τις διοργάνωνε, λέγοντας σαν δικαιολογία ότι δεν του περίσσευαν χρήματα γιατί βοηθούσε τα παιδιά του που είναι επιχειρηματίες  και τα  στήριζε οικονομικά.
Δεν είναι πλέον ο ίδιος άνθρωπος , έχει μια επιθετικότητα και μια άρνηση γενικά προς το πολιτικό σύστημα , αρνούμενος να δεχθεί ότι και οι επιλογές του ήταν ένα μέρος του προβλήματος του.
Χαρακτηρίζει τους τωρινούς και τους προηγούμενους ίδιους.
Σε ερώτηση μου πως ενώ ήταν ένας απλός επαγγελματίας , πως ήταν δυνατόν να προκόψει με αυτούς τους κακούς και άχρηστους όπως τους αποκαλούσε .
Έκανε περιουσία , σπίτια  , μαγαζιά , ενοικιαζόμενα δωμάτια ,μου απάντησε ότι υπήρξε πολύ δουλευτης και άξιος άνθρωπος , παραβλέποντας το γεγονός ότι υπήρξαν οι κατάλληλες οικονομικές συνθήκες , από αυτούς που τώρα με σφοδρότητα κατηγορεί.
Ενώ τα παιδιά του με ίσως περισσότερη ακόμα προσπάθεια και δουλειά από αυτόν , αδυνατούν να σταθούν στα πόδια τους μέσα σε ένα εχθρικό επαγγελματικό περιβάλλον, κάτι που το εφήμερο προσωπικό συμφέρον δεν τον αφήνει να το δει με ξεκάθαρη ματιά.
Όλο αυτό το διάστημα των Συριζανελ  , η   πολιτική συμπεριφορά του είναι ευμετάβλητη , και χωρις σταθερότητα , ενώ επηρεαζόταν από πολιτικά γεγονότα που συνέβαιναν που τον έκαναν έντονα επικριτικό.
Άρχισε να αισθάνεται ότι πιάστηκε κορόιδο ψηφίζοντας με γνώμονα τον ΕΝΦΙΑ , αλλά ποτέ δεν παραδέχτηκε την άστοχη επιλογή του , λέγοντας υποτιμητικά ότι και οι άλλοι τα ίδια θα έκαναν.
Στις μειώσεις της σύνταξης ήταν πολύ αυστηρός με το ΣΥΡΙΖΑ , ενώ όταν τα Χριστούγεννα πήρε μέρισμα 500 ευρώ από τα συνολικά 5000 που είχε χάσει σε ένα έτος , η γκρίνια του ήταν μικρότερη και γινόταν πιο συγκαταβατικός , πράγμα που επαναλήφθηκε όταν πήρε πάλι το μικρό επίδομα , με λίγα λόγια μια μικρή μπουκιά του έκλεινε το στόμα.
Στο φετινό καλοκαίρι ο φίλος μας είχε πολλούς λόγους να είναι επικριτικός  και έντονα επιθετικός προς την κυβέρνηση.
Η συμφωνία των Πρεσπών, του πλήγωσε την εθνική υπερηφάνεια , ενω η τραγωδία στο Μάτι του δημιούργησε  στεναχώρια θυμό και απαξίωση  , ενώ το πρόσφατο περιστατικό με τον ομογενή στη β. Ήπειρο τον γέμισε αγανάκτηση και αισθάνθηκε εθνική ταπείνωση.
Φτάνουμε από εκεί που ξεκίνησε η κουβέντα , ο φίλος παρά τις ταπεινώσεις  , τα ψέματα τις προδοσίες στα εθνικά θέματα , τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις , αν πάρει κάποια από τα αναδρομικά που αποφασίσει η δικαιοσύνη , είναι έτοιμος να αναθεωρήσει πολλές από τις απόψεις του , ξεχνώντας σαν χρυσόψαρο εύκολα , τα δεινά που έχουν φέρει οι Συριζανελ στην πατρίδα.
Μπορεί με μεγάλη ευκολία να αδιαφορήσει για το μέλλον των παιδιών του , ξεχνώντας ότι ο γονέας πάντα πρέπει να φροντίζει τα παιδιά του, σκεφτόμενος το δικό του εφήμερο κέρδος.
Σίγουρα ο σκοπός του κειμένου δεν ήταν να φωτογραφίσω τον συγκεκριμένο άνθρωπο ούτε και να το πρωσοποποιησω , αντιλαμβάνομαι ότι ο γνωστός δεν αποτελεί μοναδικό παράδειγμα , υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που σκέφτονται με τα ίδια μυαλά.
Είναι ξεκάθαρο πως αν στην σκέψη τους κυριαρχούσε η λογική του εθνικού συμφέροντος , η αγάπη για την πατρίδα και το μακροπρόθεσμο μέλλον των παιδιών του , η ψήφος του θα είχε διάφορετικα χαρακτηριστικά και όχι συνδεδεμένη με το προσωπικό του συμφέρον.
Επειδή αυτές οι στενομυαλες επιλογές έχουν άλλα αποτελέσματα  από αυτά που φαντάζονταν  και οι ζημιές στον οικονομικό τομέα μπορεί να είναι μεγάλες , κάποια όμως στιγμή η οικονομία μπορεί να επανέλθει.
Οι βλάβες όμως και οι επιπτώσεις στα εθνικά θέματα αν συμβούν είναι δύσκολο να αποκατασταθουν , ίσως κάτι που ο καλός φίλος και όποιος άλλος σκέφτεται έτσι , πρέπει αυτή τη φορά να λάβει σοβαρά υπόψη , γιατί ο δρόμος μετά είναι χωρις επιστροφή ,ενώ κανένας δεν θα έχει τη δικαιολογία ότι δεν το γνώριζε.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content