Κυριάκος για το λαό, όχι λαϊκιστής

Γράφει ο Αιμίλιος Παττακός

Με την ευκαιρία της σημερινής παρουσιας του  Κ. Μητσοτακη στη ΔΕΘ, θα σχολιάσουμε λίγο και την άνοδο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη η οποία συνοδεύτηκε από υποσχεσεις και προσπάθεια αλλαγής ατζέντας , μέσα σε μια σιδεροφρακτη πόλη , με χιλιάδες ΜΑΤ που φύλαγαν το μεγάλο ηγέτη.
Σίγουρα το συμπέρασμα που βγήκε από την έκθεση , ένας Τσίπρας που έπαιζε τα ρέστα του,  με καινούργιες υποσχέσεις, εδινε την εντύπωση , ότι είναι ένας πρωθυπουργός ο οποίος βρίσκεται σε αποδρομη.
Είναι γεγονός ότι ούτε ο παρών πολιτικός θα ξεφύγει από το πεπρωμένο του , να ακολουθήσει δηλαδή την πορεία των προκατόχων του, που δεν είναι άλλη από την έξοδο από την εξουσία , σαν ενα επακόλουθο της άσκουμενης πολιτικής του.
Επειδή προβλέπουμε τον Κυριάκο σαν την επόμενη λύση, καλό είναι να αναφέρουμε τι ζητά και τι περιμένει η κοινωνία από αυτόν.
Συζητώντας με αρκετούς οι οποίοι στο παρελθόν είτε για λόγους ιδεολογικούς, είτε από αντιπάθεια στην πολιτική και στα πρόσωπα , η επειδή θεωρούν ότι η άσκηση εκλογικού δικαιώματος είναι αγγαρεία , γιατί τελικά τίποτα δεν αλλάζει , αναφέροντας ότι όλοι είναι ίδιοι, θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε τις σκέψεις τους.
Όταν κάποιος βλέπει την πολιτική από απόσταση και με απαξίωση, είναι αρκετά δύσκολα να πειστεί μόνο από επιχειρήματα , χρειάζεται κάτι πιο πειστικό.
Αυτό που σίγουρα δεν χρειάζονται είναι οι υποσχέσεις και κούφια λόγια.
Χρειάζονται να εμπνευστούν απο πολιτικούς που θα έχουν σχέδιο και να μην σκέφτονται χωρίς τις λογικές του παρελθόντος.
Ειδικότερα οι νέοι οι οποίοι αντιλαμβάνονται τα πράγματα με τις δικές τους παραμέτρους και τα όνειρα τους , κρίνουν αυστηρότερα και πιο αντικειμενικά .Δεν επηρεάζονται ούτε από φανατισμό, γιατί δεν κουβαλάνε τα βάρη του παρελθόντος , αλλά ούτε και από προπαγάνδα.Οι ορίζοντες τους είναι πιο ανοικτοί , όχι απαραίτητα στα στενά Ελληνικά πλαίσια.
Βλέποντας όμως το πολιτικό σκηνικό , το νεποτισμό , την αναξιοκρατία την κομματοκρατια , την ανασφάλεια και την ανεργία , δεν πείθονται τόσο εύκολα και είναι επιφυλακτικοί.
Επιφυλακτικοί είναι ακόμα οι αυτοαπσχολουμενοι και οι μικρομεσαίοι που έγιναν πολύ μικροί , στα χρόνια τής κρίσης.
Είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται σε ποσοστό 60%  70% στην καλύτερη περίπτωση , ή να χάνουν εντελώς τις δουλειές τους.
Την ίδια ώρα που έχουν αυξηθεί δραματικά οι υποχρεώσεις τους, μαζί με τα φορολογικά βάρη που αποτελούν θηλιά στο λαιμό τους .
Άλλοι απογοητευμένοι από τα πολιτικά κόμματα και τις επιδόσεις τους τα τελευταία χρόνια , τη μακροχρόνια λιτότητα, το κομματικό κράτος και τα ρουσφέτια , τους πολιτικούς που έκαναν πλειοδοσία ψεμματων , στέκονται αδιάφοροι παρακολουθώντας απαθείς τα τεκταινόμενα.
Απο αυτή την εισαγωγή για την κατάσταση της Ελληνικής κοινωνίας και τον τρόπο που ο πολύς κόσμος αντιλαμβάνεται τα πράγματα είναι σαφές ότι το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αρκετά δύσκολο.
Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι δυσκολίες και οι θυσίες χωρίς ελπίδα. Ο τρόπος αυτός είναι μόνο η αλήθεια.
Είναι εύκολο για ένα πολιτικό ο οποίος έχει πολλές ελπίδες να εκλεγεί να αρχίσει πλειοδοσία υποσχεσεων , είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα , είναι αυτό το μυστικό για να πειστούν όλοι πέρα από τον κομματικό πυρήνα; Σίγουρα όχι.
Χρειάζεται ένα καινούργιο συμβόλαιο με το λαό που να μην ξεθωριάζει γρήγορα , ούτε τα γραφόμενα να χαθούν σαν να γράφτηκαν στο χιόνι.
Χρειάζεται όμως και όραμα το οποίο αποδεδειγμένα οι Συριζανελ δεν ξέρουν και δεν μπορούν να προσφέρουν πλέον στο λαό. Η τετράχρονη παρουσία τους στο τιμόνι της χώρας ήταν αρκετό δείγμα.
Για να προσφέρεις όραμα πρέπει να έχεις γνώση ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσεις , ένα σχέδιο κοστολογημενο , που να δίνει πραγματικά ελπίδα. Να έχεις τα κατάλληλα στελέχη, όχι απαραίτητα κομματικά , που να έχουν τεχνογνωσία.
Η μείωση της φορολογίας εταιρειών και φυσικών προσώπων , η προσπάθεια για αλλαγή σκέψης στην κοινωνία που θεωρεί το κέρδος αμάρτημα . Η αλλαγή κλίματος φέρνει επενδύσεις σε μια παράταξη που θα εφαρμόσει επιτέλους την ιδεολογία της που  ειναι  ξεκάθαρα η ιδιωτική οικονομία η οποία παράγει τον πλούτο στη χώρα.
Οι επενδύσεις φέρνουν θέσεις εργασίας , οι θέσεις εργασίας πέρα από τη μείωση της ανεργίας , δημιουργούν αλλαγή ψυχολογίας στην αγορά και αλλαγή καταναλωτικών συνηθειών.
Όλα αυτά μαζί οδηγούν στην αύξηση του ΑΕΠ το οποίο δημιουργεί με τη σειρά του καλύτερη σχέση χρέους ΑΕΠ.
Υπάρχουν σίγουρα δυνάμεις εντός , αλλά και εκτός της χώρας, που επιθυμούν τη στασιμότητα , την παραμονή στα λιμνάζοντα ύδατα , μέχρι να γίνουν βούρκος, για να παραμένουν τα ίδια δεδομένα , ώστε να είναι πιο εύκολα ελεγχόμενα και διαχειρισημα.
Αυτές οι πολιτικές του κρατισμού , η διαχείριση της φτώχειας , της μείωσης των εισοδημάτων κατάντησαν τη χώρα, μια χώρα επιδομάτων και αναδιανομής εισοδημάτων. Αυτό είναι το σκηνικό που πρέπει να καταπολεμήσει ο Κυριάκος , το οποίο γυρίζει τη χώρα πολλά χρόνια πίσω.
Να προσφέρει στο λαό εναλλακτική προοπτική και να βγάλει από το μυαλό του , αυτό που του έχει αποτυπωθεί στο dna του , τη μηνιαία καταβολή επιδόματος, κάνοντας την διαφορά προτείνοντας αξιοπρεπή δουλειά και όχι ξεροκοματα με τις επιδοτήσεις , που καθιστούν τον πολίτη ζητιάνο χωρίς αξιοπρέπεια.
Η μάχη για το λαό χωρίς ταυτόχρονα να είναι λαικιστης είναι ένα μεγάλο στοίχημα , αλλά με ένα κοστολογημενο πρόγραμμα , όχι βέβαια σαν το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του2014 του Τσίπρα , το οποίο αποδείχτηκε χωρίς αντίκρισμα.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη η συγκυρία και η ιστορία τον έφεραν να ηγείται της μεγαλύτερης πολιτικής παράταξης της χώρας, η οποία πάντα αποτελούσε τη λύση στις δυσκολες ώρες του έθνους.
Η παράταξη της οποίας ηγείται πάντα είχαν σημείο αναφοράς τον άνθρωπο , για αυτόν ήταν προσαρμοσμένη η πολιτική και η σκέψη της. Πάντα προσπαθούσε να δημιουργήσει τις συνθήκες για  ανάδειξη των δεξιοτήτων , δεν θεωρεί την αριστεία ρετσινια, επιβραβεύει την προσπάθεια.
Ευθύνη του να δώσει λύσεις και όραμα και λύσεις , σε αυτούς που τον πίστεψαν , ακόμα  και σεβασμό αυτούς που έχουν αποστασιοποιηθεί από την πολιτική και να κάνει τη διαφορά , για να επανέλθει η χώρα στο δρόμο της ευημερίας , με ισότιμο ρόλο στην Ευρώπη με τους εταίρους, ώστε να πάψει να αποτελεί τον τελευταίο τροχό της άμαξας.
Είναι γνωστό ότι αυτή η μίζερη πραγματικότητα , η φτωχοποιηση και η ανυπαρξία μέλλοντος , δεν αξίζει στην Ελλάδα ούτε στους Έλληνες.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content