Τεράστιες οι καταστροφές στα αμπέλια και τις ελιές

Δραματικές είναι ήδη οι επιπτώσεις των πρόσφατων καιρικών φαινομένων, στις τοπικές καλλιέργειες. Όσα δεν πρόλαβαν να καταστρέψουν οι καύσωνες του Μαϊου, τα αποτελείωσαν οι καταρρακτώδεις βροχές, ακόμα και το χαλάζι, που έπεσαν (και θα εξακολουθήσουν να πέφτουν τις επόμενες ώρες και ημέρες) στην Κρήτη.

Μπορεί να είχαν τοπικό χαρακτήρα τα καιρικά φαινόμενα, όμως έχουν επηρρεαστεί αρνητικά όλες οι καλλιέργειες, παντού. Αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο, ελιές και αμπέλια προδιαθέτουν ήδη για μια πολύ αρνητική χρονιά από πλευράς παραγωγής.

Οι αμπελουργοί (όσοι έχουν απομείνει να ασχολούνται με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια) κυριολεκτικά φοβούνται να μπουν στα λασπωμένα αμπέλια τους. Όσοι το τολμούν, εξέρχονται απογοητευμένοι, αφού ήδη βλέπουν πάνω στις κουρμούλες να εκδηλώνεται το πρόβλημα. Οι πιο έμπειροι και οι περισσότερο ψύχραιμοι, περιμένουν νάρθει η νέα εβδομάδα, οπότε θα αποτυπωθεί πληρέστερα το μέγεθος της ζημιάς.

Δεν πάνε πίσω όμως και οι ζημιές στις ελιές, ειδικά σε εκείνοι που ο καύσωνας “έπιασε” πάνω στην ανθοφορία. Οι ελαιοπαραγωγοί αυτών των περιπτώσεων κάνουν λόγο για καταστροφές της τάξεως μέχρι και 80%… Και, όπως είναι γνωστό, τις συγκεκριμένες ζημιές δεν τις αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ.

Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τη στασιμότητα των τιμών ελαιολάδου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών, καθιστούν βέβαιο πως όσοι αγρότες περιμένουν να ζήσουν από το λάδι, στην κυριολεξία θα πεινάσουν!

Να καταγραφούν το ταχύτερο οι ζημιές

Αυτό που τώρα προέχει, είναι να υπάρξει η αναγκαία έγκαιρη κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών και να συγκροτηθούν συνεργεία που θα βγούν στην ύπαιθρο για να καταγράψουν τις ζημιές που έγιναν, ειδικά στα αμπέλια.

Βέβαια, αυτό πρέπει να γίνει αφού αποκατασταθεί η “κανονικότητα” των άστατων καιρικών συνθηκών και αφού δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στα αμπέλια να μπορέσουν να “δείξουν” το πραγματικό μέγεθος των ζημιών που έχουν υποστεί.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content