ΣΕΔΗΚ: Η ελαιοκομία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις

Μεγάλες και σημαντικές προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια η ελαιοκομία στην Κρήτη, όπως αναδείχθηκε μετά τον απολογισμό και τις στοχεύσεις που θέτει το νέο προεδρείο του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης που έχει επί σειρά ετών σημαντική δραστηριότητα και έχει προχωρήσει σε μια σειρά από παρεμβάσεις προς όφελος της παραγωγής ποιοτικού ελαιολάδου στο νησί.

Σήμερα «πληγή» για την ελαιοκομία αποτελεί η αναποτελεσματική- όπως αποδεικνύεται ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά- εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας, που είναι το σημαντικότερο σκέλος για την αντιμετώπιση του εντόμου που έχει καταστρεπτικές συνέπειες τόσο στην παραγωγή, όσο και στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και συνεπώς στην τιμή πώλησής του.

Τη φετινή χρονιά οι καταστροφές από τον δάκο σε όλη την Κρήτη ήταν εκτεταμένες, με αποτέλεσμα αν και η ποσότητα του παραγόμενου λαδιού εκτιμάται πως θα ξεπεράσει την περυσινή, η ποιότητά του να είναι σημαντικά υποβαθμισμένη. Παράλληλα, σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στην τιμή του προϊόντος που κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, συγκριτικά με χώρες όπως η γειτονική Ιταλία που αντιμετώπισε αντίστοιχα δύσκολη χρονιά ωστόσο διατήρησε τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Ο ΣΕΔΗΚ ζητά επανειλημμένα την επίλυση στο ζήτημα της δακοκτονίας, καθώς αποτελεί το «κλειδί» που θα δώσει λύσεις και σε επιμέρους προβλήματα που σήμερα ζημιώνουν σημαντικά τον κλάδο. Αυτό είναι εφικτό, όπως τονίστηκε χθες στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΔΗΚ και των εκλογών για την ανάδειξη του νέου ΔΣ, μόνο μέσα από την μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τη δακοκτονία στις περιφέρειες, την μείωση της γραφειοκρατίας και την επαρκή χρηματοδότηση. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να γίνει έγκαιρη εφαρμογή της δακοκτονίας με έμφαση στον πρώτο ψεκασμό που είναι και ο πιο σημαντικός, να προσδιοριστεί σωστά ο χρόνος σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην Κρήτη και να υπάρχει καλύτερος έλεγχος και επαφή με όλα τα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν. Άλλωστε, όπως έχει επισημανθεί, η Κρήτη έχει ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες με αποτέλεσμα η δακοκτονία να μην έχει την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει σε άλλες περιοχές με διαφορετικές συνθήκες, αν εφαρμοστεί στον ίδιο χρόνο σε όλη την επικράτεια.

Πρόκειται για ορισμένες από τις βασικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια, το νέο προεδρείο του ΣΕΔΗΚ, συνεχίζοντας παράλληλα και τις πλούσιες δράσεις που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των παραγωγών, την προβολή, προστασία και προώθηση του ελαιολάδου, την εκπαίδευση στα σχολεία, την ενημέρωση των φορέων, τον ελαιοτουρισμό, την ανάδειξη των μνημειακών ελαιοδέντρων, αλλά και μια σειρά παρεμβάσεις και προτάσεις προς το κεντρικό κράτος για την βελτίωση των παθογενειών.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΕΔΗΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

O Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης που επανεξελέγη πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ μετά τις χθεσινές εκλογές και την σύσταση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου δεσμεύτηκε πως και μέσα από την Περιφερειακή Ένωσης Δήμων Κρήτης όπου είναι πλέον στο ΔΣ, θα προωθήσει ενεργά τις δράσεις που σχετίζονται με την ελαιοκομία και την παραγωγή. Όπως τόνισε ο ίδιος στόχος είναι να ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον των δημάρχων επάνω στα ζητήματα της ελαιοκομίας αλλά και τη συμμετοχή στο ΣΕΔΗΚ ενώ όπως αναφέρθηκε, αν υπάρξει ενδιαφέρον ο ΣΕΔΗΚ είναι έτοιμος να ορίσει νέες εκλογές ενθαρρύνοντας έτσι κι άλλους να συμμετέχουν και να αναλάβουν καθήκοντα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.

Γ. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: «ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ»

Σε δηλώσεις του ο κος Μαρινάκης υπογράμμισε: «Τα θέματα είναι οξύτατα και μάλιστα φέτος το προϊόν έχει πληγεί από το δάκο σε συντριπτικό βαθμό και υπάρχουν περιοχές που έχουν υποστεί καθολικές ζημιές. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε την αναγκαιότητα ύπαρξης του ΣΕΔΗΚ. Προσωπικά παραμένω πρόεδρος γιατί είναι για μένα τιμή να υπερασπίζομαι κάτι που το πιστεύω, έχω δουλέψει πολλά χρόνια αλλά πολύ λιγότερα απ’ όσα έχουν δουλέψει άλλοι εθελοντές όπως ο κος Μιχελάκης. Κάνω μια έκκληση προς όλους τους συναδέλφους, να επανεξετάσουμε τη στάση μας απέναντι στο ΣΕΔΗΚ. Δεν αποτελεί μόνο μια τυπική υποχρέωση συνδρομής, είναι ουσία και σεβασμός προς τους ελαιοπαραγωγούς μας να σκύψουμε πάνω από τα προβλήματά τους και μέσα από το δικό μας αυτοδιοικητικό όργανο να υπερασπιστούμε και να βρούμε λύσεις. Θα προσπαθήσω και μέσα από τα όργανα της ΠΕΔ να δημιουργηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος στην αυτοδιοίκηση, γενικά στην αγροτική οικονομία και ειδικότερα για το θέμα του ελαιολάδου που αφορά και αναφέρεται σε όλη την Κρήτη».

Στόχος είναι, όπως τόνισε ο κος Μαρινάκης ο ΣΕΔΗΚ να έχει συνέχεια και συνέπεια, με στόχο την ενίσχυση του ρόλου του προς όφελος της ελαιοκομίας. «Ο ΣΕΔΗΚ έχει να επιδείξει και νομοθετικές παρεμβάσεις και θεσμικές παρεμβάσεις, δράσεις ευαισθητοποίησης, συνένωση δυνάμεων, αφύπνιση περιβαλλοντικών συνειδήσεων μέσα από ημερίδες, προγράμματα και διαγωνισμούς που κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Θέλουμε να συνεχίσουμε αλλά μέσα από συλλογικότητα και συνειδητοποίηση όλων ότι ο ΣΕΔΗΚ είναι όργανο που η αυτοδιοίκηση χρειάζεται και γι αυτό το δημιούργησε».

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που έχουν προκύψει τη φετινή χρονιά με τη δακοκτονία, ο κος Μαρινάκης τόνισε πως σταθερή στόχευση για τον ΣΕΔΗΚ, παραμένει η περιφερειοποίηση του συστήματος της δακοκτονίας σε όλα τα στάδια, από την προμήθεια των φυτοφαρμάκων έως και την εφαρμογή του προγράμματος. «Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και έχει να κάνει και με τον τρόπο που επιβλέπουμε τον τρόπο που γίνεται η όλη διαδικασία» υπογράμμισε ο κος Μαρινάκης και πρόσθεσε πως όλες οι δράσεις που σχετίζονται με την ελαιοκομία, όπως ο ελαιοτουρισμός και η ευαισθητοποίηση, θα έχουν συνέχεια εάν επιλυθούν τα σημερινά προβλήματα και διασφαλιστεί η ύπαρξη του προϊόντος.

Αν υπάρξει περιφερειοποίηση του συστήματος της δακοκτονίας, όπως τόνισε ο κος Μαρινάκης, αυτό θα είναι ήδη το πρώτο βήμα για την βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ό,τι γίνεται εγγύτερα στον πολίτη, γίνεται πιο αποτελεσματικά. Η εγγύτητα είναι στην ουσία η μισή λύση. Όταν μπορούμε να έχουμε δίπλα μας εκείνον που παίρνει τις αποφάσεις, που θα συνεκτιμήσει τα δεδομένα που θα του θέσουμε, εφόσον υπάρξει και ενεργοποίηση του αγροτικού πληθυσμού ώστε να συνενώσουμε δυνάμεις και να ευαισθητοποιηθούμε, να μην δηλητηριάζουμε το προϊόν μας με άσκοπους ψεκασμούς. Έχουμε πολλά πράγματα να λύσουμε ακόμα στο νησί μας και στην επιμόρφωση των παραγωγών μας».

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερα στάθηκε στην προστασία της ελαιοκομίας της Κρήτης, δεδομένων και των κλιματολογικών συνθηκών, που σήμερα επηρεάζουν αισθητά και ζημιώνουν ενίοτε την παραγωγή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Για το λόγο αυτό τόνισε πως πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις αλλά και η αναγκαία μέριμνα. «Χρειάζεται μια γενικότερη αναθεώρηση το σύστημα προστασίας του ελαιοπαραγωγού» υπογράμμισε ο ίδιος.

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ «ΑΓΚΑΘΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Τα βασικά ζητήματα που σήμερα απασχολούν την ελαιοκομία της Κρήτης και αποτελούν ταυτόχρονα τις προκλήσεις για τα επόμενα χρόνια, είναι η δακοκτονία και οι τιμές του ελαιολάδου, όπως υπογράμμισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης στη διάρκεια της χθεσινής συνέλευσης.

Πρόκειται για δύο ζητήματα τα οποία όπως αποκαλύφθηκε και τη φετινή χρονιά έχουν δυσμενή εξέλιξη με αποτέλεσμα οι παραγωγοί της Κρήτης να έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα. Όπως εξήγησε ο κος Μιχελάκης οι τιμές από τον Ιανουάριο του 2019 έχουν σταδιακή υποχώρηση με αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής. Απόρροια αυτού είναι πολλοί παραγωγοί είτε να σκέφτονται να εγκαταλείψουν την παραγωγή, είτε να το έχουν ήδη κάνει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κλάδο και το μέλλον. «Σε ό,τι αφορά τις τιμές βασικό αίτιο της εξέλιξης των τιμών στην Κρήτη σε σχέση με την Ιταλία γιατί και η Ιταλία και η Ελλάδα δεν είχαν καλή παραγωγή σε σχέση με την Ισπανία που είχε υπερπαραγωγή, είναι η δομή και λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Με ίδια χαμηλή παραγωγή η Ιταλία και ίδια η Ελλάδα, στην Ιταλία οι τιμές έφταναν τα 6 ευρώ και η Ελλάδα στα 2,5 με 3 ευρώ. Αυτό δεν εξηγείται παρά μόνο το ότι εμείς εδώ έχουμε άλλη δομή της αγοράς» επεσήμανε ο κος Μιχελάκης.

Ο κος Μιχελάκης μιλώντας για τις πωλήσεις χύμα ελαιολάδου, υπογράμμισε πως είναι αναγκαία η «επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η αγορά στην Ελλάδα, πρέπει να συμπτυχθούν κάποιες μονάδες, να υπάρξουν μεγάλες μονάδες ώστε η προσφορά να γίνεται από λιγότερους και να γίνεται διαπραγμάτευση με καλύτερους όρους έναντι των αγοραστών».

Αναφορικά με το τυποποιημένο ελαιόλαδο ο ίδιος τόνισε πως οι αντίστοιχες επιχειρήσεις για την τυποποίηση του προϊόντος στην Κρήτη είναι αρκετές, ενώ έχουν δοθεί πάνω από 130 άδειες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις μονάδες αυτές. Ωστόσο, το πρόβλημα εστιάζει, όπως εξήγησε ο κος Μιχελάκης στο ότι : «οι περισσότερες από αυτέ είναι μικρές μονάδες και τυποποιούν από 50 έως το πολύ 500 τόνους το χρόνο. Δεν έχουν επομένως τα φόντα να διεισδύσουν σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού,σε μεγάλες αλυσίδες που απαιτούν έξοδα όχι μόνο διακίνησης αλλά και διαφήμισης του προϊόντος».

ΣΤΟ «ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ» ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ

Η δακοκτονία παραμένει «πληγή» με τις καταστροφές σε επίπεδο Κρήτης φέτος να είναι εκτεταμένες και οι οξύτητες που σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα του προϊόντος να είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Στα κύρια αίτια, όπως τόνισε ο κος Μιχελάκης περιλαμβάνεται η υποχρηματοδότηση και η γραφειοκρατία, που συμβάλλουν στην «γέννεση» πολλών μικρότερων αλλά σοβαρών ζητημάτων και επιπτώσεων. «Από τα 35 εκατομμύρια ευρώ που κόστιζε η δακοκτονία πριν από περίπου δέκα χρόνια σήμερα έχει κατέβει στα 17 εκατομμύρια. ¨Έχουν περικοπεί σημαντικές δαπάνες από την εποπτεία των εργασιών και από τις αμοιβές των εργατών και των εργολάβων και αυτό δημιουργεί ατέλειες στην εφαρμογή της μεθόδου. Από την άλλη είναι η γραφειοκρατία η οποία επιμένει να κάνει διαγωνισμούς οι οποίοι να μην τελειώνουν ποτέ στην ώρα τους και να έχουμε τα φάρμακα που αγοράζονται και δίδονται στις υπηρεσίες τον Οκτώβριο ενώ η δακοκτονία πρέπει να αρχίζει από τον Μαΐο» επεσήμανε ο ίδιος.

Στο πρόβλημα αυτό προστίθεται και η κακή εκτέλεση της διαδικασίας και η εφαρμογή της δακοτκονίας ενώ παράλληλα, όπως τόνισε ο κος Μιχελάκης «άλλα αιτία είναι ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται όπως λένε πολλοί έχουν χάσει τη δραστικότητά τους και δεν έχουν αποτελεσματικότητα. Άλλοι λένε ότι έχει αναπτυχθεί η ανθεκτικότητα του εντόμου στα φάρμακα και επομένως δεν επηρεάζεται εύκολα από τους ψεκασμούς. Πέραν των άλλων είναι ότι πάρα πολλοί ελαιώνες έχουν εγκαταλειφθεί ή δεν ψεκάζονται για διάφορους λόγους και έτσι αποτελούν εστία αναμόλυνσης των υπόλοιπων ελαιώνων».

Ο ίδιος πρόσθεσε: Κατά την άποψη μας καίριας σημασίας είναι η εκτέλεση του πρώτου γενικού ψεκασμού. Σύμφωνα με παλιά δεδομένα της έρευνας αυτός πρέπει να γίνεται αρκετά νωρίς πριν την πήξη του πυρήνα να έχει ολοκληρωθεί. Γιατί εκείνη την περίοδο υπάρχουν τα πρώτα άτομα του δάκου που αποτελούν τους γεννήτορες των άλλων ατόμων που θα δημιουργηθούν μετέπειτα και μπορεί να δημιουργηθούν έως και δισεκατομμύρια έως τον Σεπτέμβριο και να μην μπορεί κανείς να τα ελέγξει».

ΤΟ ΝΕΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΕΔΗΚ

Μετά την χθεσινή εκλογοαπολιστική συνέλευση η σύσταση του νέου ΔΣ είναι:

Πρόεδρος: Μαρινάκης Γεώργιος – Δήμαρχος Δήμου Ρεθύμνου

Γενικός Γραμματέας: Πωλιουδάκης Ανδρέας- Αντιδήμαρχος Δήμου Φαιστού

Ταμίας: Σταυρουλάκης Σταύρος – Αντιδήμαρχος Δήμου Αποκορώνου

Μέλη:

-Κελαΐδής Ιωάννης- Αντιδήμαρχος Δήμου Κισσάμου

-Βαβουράκης Εμμανουήλ- Αντιδήμαρχος Δήμου Αγίου Βασιλείου

-Μακρυνάκης Νικόλαος-Αντιδήμαρχος Δήμου Σητείας

-Αφορδακός Νικόλαος – Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αγίου Νικολάου

-Μεραμβελιωτάκης Γεώργιος – Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χερσονήσου

– Βουλγαράκης Νικόλαος – Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πλατανιά

-Κλάδος Βασίλης- Αντιδήμαρχος Δήμου Αμαρίου

-Καστελιανάκης Κωνσταντίνος – Αντιδήμαρχος Δήμου Αγίου Νικολάου

-Αγριμάκης Νικόλαος – Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρεθύμνου

-Σωπασής Μιχάλης- Αντιδήμαρχος Δήμου Μυλοποτάμου

-Σηφάκης Στυλιανός- Αντιδήμαρχος Δήμου Γόρτυνας

-Τουλουπάκη Θεοδώρα- Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Κισσάμου

-Καλαΐτζάκης Γεώργιος – Αντιδήμαρχος Δήμου Πλατανιά

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content