Στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης – Καταρτίζει το Τριπρόσωπο σήμερα η Ιερά Σύνοδος

Στην τελική ευθεία για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης βρίσκονται μπαίνουν σήμερα οι διαδικασίες, με την Ιερά Σύνοδο να συνεδριάζει στις 11 το πρωί, για να καταρτίσει το “Τριπρόσωπο” , το οποίο θα στείλει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Μετά από αυτό η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δέκα το πολύ, ημερών. Προς το παρόν επικρατέστεροι για το Τριπρόσωπο φέρονται οι  Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάνου κ. Ανδρέας, ο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος και ο Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος  χωρίς κανείς ωστόσο να μπορεί να αποκλείσει κάποιο άλλο ενδεχόμενο.

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία της Κρήτης, η εκλογή του τριπροσώπου γίνεται με εσωτερική διαδικασία. Ο σχετικός νόμος άλλαξε το 2014, μετά από αίτημα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου. Μέχρι τότε η επιλογή του τριπροσώπου γινόταν απευθείας από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η εκλογή του Αρχιεπισκόπου θα γίνει από το Πατριαρχείο κατά την  τακτική συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου έχει προγραμματιστεί για τις 11, 12 και 13 Ιανουαρίου (στις 9 π.μ.) στο Φανάρι, οπότε ο Οικουμενικός Πατριάρχης καθώς και δώδεκα ακόμα Ιεράρχες θα εκλέξουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

Οι εξελίξεις για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου δρομολογήθηκαν όταν στις 2 Δεκεμβρίου με απόφαση της η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατέταξε τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ Ειρηναίο στους εφησυχάζοντες ιεράρχες, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν του επιτρέπουν να ασκεί τα καθήκοντα του.

Ο Αρχιεπίσκοπος που θα εκλεγεί θα είναι ο 8ος Ιεράρχης στην ιστορία της Εκκλησίας της Κρήτης  μετά την απελευθέρωση του νησιού από τους Τούρκους,  θα διαδεχθεί σημαντικές προσωπικότητες. Θα είναι δε ο 4ος Αρχιεπίσκοπος μετά τον Ευγένιο Ψαλιδάκη, τον Τιμόθεο Παπουτσάκη και τον Ειρηναίο Αθανασιάδη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content