Μόνιμη επιφυλακή στο Δήμο Φαιστού για τον κορωνοϊό

Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Νικολιδάκης μιλά στη neadrasis για την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η περιοχή εδώ κι ένα χρόνο

Ήταν από τους πρώτους Δήμους που μπήκαν στην ιστορία του κορωνοϊού στην Κρήτη, περνώντας την εμπειρία “δια πυρός και σιδήρου” αφού βρέθηκε στο στόχαστρο με σκληρή κριτική, “επιθέσεις” και έγινε πανελλήνιο θέμα όταν ένα κρουαζιερόπλοιο που μετέφερε ασθενή με covid, προσέγγισε σε λιμάνι δικαιοδοσία του.

Η ιστορία για το Δήμο Φαιστού δεν σταμάτησε στη γενναία και όπως αποδείχθηκε σωτήρια απόφαση να μεταφερθεί με όλα τα μέτρα ασφαλείας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο μια γυναίκα από την Αργεντινή. Σε κοινωνική εκδήλωση νόσησαν αντιδήμαρχοι αλλά και άλλοι κάτοικοι της περιοχής.

Για την εμπειρία που άφησε αυτή η ιστορία, για όσα δίδαξε, όσα συμβαίνουν σήμερα και πως είναι προετοιμασμένος ο Δήμος να αντιμετωπίσει το μέλλον μίλησε στη neadrasis.gr o Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο οποίος γυρνώντας ένα χρόνο πριν θυμάται: “ήταν πραγματικά μια δύσκολη κατάσταση κυρίως σε επίπεδο κοινωνικό αυτό που αντιμετωπίσαμε. Πήραμε, ορθώς όπως αποδείχθηκε, την απόφαση να μεταφερθεί η ασθενής από το κρουαζιερόπλοιο στον Κόκκινο Πύργο στο Βενιζέλειο Νοσκομείο. Τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αλλά είχαμε σοβαρές αντιδράσεις. Τελικά η γυναίκα σώθηκε και η ανθρώπινη ζωή πάντα είναι η πρώτη αξία”.

Ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση 

Η ιστορία δε σταμάτησε εκεί αφού αρκετές φορές από τότε ο Δήμος εκλήθη να αντιμετωπίσει κρίσεις με φόντο τον κορωνοϊό, με εστίες που δημιουργήθηκαν σε χωριά αλλά ακόμα και μέσα στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Η δύσκολη κατάσταση που δημιουργήθηκε έκανε το Δήμο να κινητοποιηθεί, αφού όπως επισημαίνει ο κ.Νικολιδάκης: “είμαστε από τους πρώτους που προμηθευτήκαμε πιστοποιημένα φάρμακα για απολυμάνσεις κι έχουμε και σήμερα αποθέματα στην περίπτωση που μας χρειαστούν. Κινηθήκαμε προς όλες τις κατευθύνσεις με ψεκασμούς και απολυμάνσεις σε εστίες και σε όποιους χώρους παρουσιάστηκαν προβλήματα, σε χώρους εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς. Στην τελευταία περίπτωση μπορεί οι ψεκασμοί τελικά να γίνονται μόνο για ψυχολογικούς λόγους, αλλά για μας και αυτό έχει αξία. Παράλληλα μεριμνήσαμε και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ έγιναν rapid test ενώ προσπαθήσαμε να ενημερωθεί και ο κόσμος πως πρέπει να αντιμετωπίζει αυτές τις καταστάσεις”.

Ο φόβος και η γνώση 

Σήμερα κι αφού έχει περάσει πλέον ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας, τίποτα δεν είναι ίδιο στο Δήμο Φαιστού, όπως και σε όλο τον κόσμο άλλωστε. Όπως λέει ο Δήμαρχος: “Στην αρχή υπήρχε ο φόβος που δημιουργεί η άγνοια. Στην πορεία φεύγει λίγο λίγο ο φόβος και έρχεται η γνώση. Ως άνθρωποι αλλά και ως συλλογικοί φορείς μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε καλύτερα και με περισσότερη επάρκεια τις καταστάσεις. Να είμαστε έτοιμοι”.

Τώρα πλέον οι δια ζώσης συναλλαγές στο Δήμο Φαιστού έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, όσοι είναι ανάγκη να προσέλθουν στις υπηρεσίες θερμομετρούνται και καταγράφονται, τηρείται αναλυτικό αρχείο για οτιδήποτε προκύψει.

Ζητώντας από το Δήμαρχο Γρηγόρη Νικολιδάκη να κάνει μια εκτίμηση της σημερινής κατάστασης στο Δήμο Φαιστού σε σχέση με τον κορωνοϊό θα πει: “ Δε θα έλεγα ότι είμαστε μια περιοχή που είμαστε επί της ουσίας “κόκκινη”. Στο Δημαρχείο και στις υπηρεσίες είμαστε “καθαροί”. Δεν μπορούμε φυσικά να ξέρουμε τι συμβαίνει έξω, όπου προφανώς υπάρχουν κρούσματα, αλλά όχι κάποια γνωστή εστία που να μας δημιουργεί προβληματισμό. Αυτό σήμερα, γιατί αύριο δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα συμβεί. Η υπόθεση του κορωνοϊού έχει ακόμα δρόμο ως το τέλος της”.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content