Αλήθεια, πόσα ρίχτερ αντέχει το Ηράκλειο;

Ποιός μπορεί να μας ενημερώσει υπεύθυνα;

Αυτές τις τραγικές ώρες, που θρηνούμε τα θύματα του μεγάλου σεισμού στη Σάμο, ίσως είναι ευκαιρία να θέσουμε ένα κρίσιμο ερώτημα:

Αλήθεια, πόσα ρίχτερ αντέχει η πόλη και η ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου; 

Υπάρχουν κάποιοι ειδικοί, ικανοί να μας δώσουν μια όσο γίνεται πιο έγκυρη και αντικειμενική απάντηση;

Είδαμε τί συνέβη στη Σάμο, αλλά και στη Σμύρνη. Και επειδή ο Εγκέλαδος είναι συχνός επισκέπτης και της δικής μας περιοχής, δεν είναι κακό να διερωτηθούμε:

Αν, ο μη γένοιτο, χτυπούσε κοντά στο Ηράκλειο ένας τόσο μεγάλος σεισμός, τί θα γινόταν σ’ αυτήν εδώ την πόλη; Τι βαθμό αντισεισμικής προστασίας έχουμε;

Το Ηράκλειο είναι μια πόλη παλιά και ιστορική. Αλλά, δυστυχώς, πολύ ευάλωτη σε ενδεχόμενη σεισμική δραστηριότητα, επειδή:

  • Έχει πάρα πολλά παλιά και επικίνδυνα κτίρια.
  • Έχει πολύ κακή ρυμοτομία
  • Στερείται ελευθέρων χώρων
  • Εχει πολλές περιοχές αυθαιρέτων, στα οποία ο αντισεισμικός κανονισμός είναι κάτι εντελώς άγνωστο.

Κατά καιρούς, οι διάφορες δημοτικές αρχές, ειδικά μετά από σεισμούς, υπόσχονταν πολλά σχετικά με τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης. Έκαναν λόγο για μελέτες, για συνεργασίες με σχετικούς οργανισμούς, για κατεδαφίσεις επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων, για ενημέρωση των κατοίκων, κλπ. κλπ.

Από όλες αυτές τις υποσχέσεις, ελάχιστα πράγματα υλοποιήθηκαν. Η ουσία είναι ότι και σήμερα η ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου εξακολουθεί να είναι ευάλωτη στους σεισμούς.

Όμως, στο Ηράκλειο υπάρχει και σήμερα δημοτική αρχή, που είναι υπευθυνη και αρμόδια να ασχοληθεί με το υπαρκτό αυτό σοβαρό πρόβλημα. Και έχει η δημοτική αρχή πολλές και συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

Οφείλει να σσχοληθεί πολύ πιο σοβαρά με το όλο θέμα, επιδιώκοντας συνεργασία και με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αφού ο Εγκέλαδος δεν ξεχωρίζει παρατάξεις, μειοψηφίες και πλειοψηφίες.

Να ξανασταθούμε λοιπόν μπροστά στο πρόβλημα. Να καταγράψουμε τα πιο επικίνδυνα κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά. Να κατεδαφίσουμε όσα κριθεί αναγκαίο, χωρίς να ψάχνουμε ανούσιες δικαιολογίες. Να καταρτίσουμε συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής και να ενημερώσουμε σχετικά τους πολίτες, που πρέπει να ξέρουν τί να κάνουν, πού να πάνε και πώς να προστατευθούν.

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν όχι αύριο, ούτε σήμερα, αλλά… χθές! Γιατί ο Εγκέλαδος δεν παίζει!

ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΓΩΝΗΣ

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content