Αυξάνονται οι αποδοχές για τους εργαζόμενους σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε σήμερα την Υπουργική Απόφαση για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας στον επισιτισμό.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχώρησε στην κίνηση αυτή μετά τη σχετική εισήγηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί και οι λοιπές ρυθμίσεις που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση ισχύουν πλέον υποχρεωτικά για το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου, ακόμη και αυτών που δεν είχαν υπογράψει τη σχετική Σύμβαση.

Οι αλλαγές στις αποδοχές εργαζομένων στον τομέα επισιτισμού

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της Σύμβασης, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (https://www.omed.gr/el/taxonomy/term/56), οι κατώτατες αποδοχές σε εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, catering, οβελιστήρια και ψητοπωλεία αυξάνονται και διαμορφώνονται (χωρίς τα επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου κ.λπ.), ανάλογα με την ειδικότητα του εργαζόμενου, ως εξής:

Αρχιμάγειρας 964,42 ευρώ
Μάγειρας Α’ 756,29 ευρώ
Μπάρμαν 761,64 ευρώ
Για τις ειδικότητες (π.χ. μάγειρας Β’ και Γ’, μπουφετζής, λατζέρης, ψήστης, βοηθός μπάρμαν, αποθηκάριος, ταμίας) για τις οποίες οι αποδοχές ορίζονταν με τη ΣΣΕ σε επίπεδα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό όπως αυτός διαμορφώνεται από 1ης Μαΐου 2022, δηλαδή τα 713 ευρώ, οι μισθοί προσαρμόζονται αυτόματα στο επίπεδο αυτό.

Το ίδιο ισχύει για όλους τους κλάδους που καλύπτονται από τη Συλλογική Σύμβαση (π.χ. καφετέριες, μπυραρίες, κυλικεία, αναψυκτήρια, φαστ φουντ κ.ά.).

 

Δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε:

«Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και παρά το γεγονός ότι η εργοδοτική πλευρά δεν έδινε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας τα στοιχεία που απαιτούνταν για την κήρυξη της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας του επισιτισμού ως υποχρεωτικής, προχωρήσαμε στην υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Όχι μόνο εξαιτίας της υψηλής παραβατικότητας που παρατηρείται στον κλάδο στις εκθέσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και επειδή είναι ζήτημα δικαιοσύνης για τους εργαζομένους του συγκεκριμένου κλάδου. Οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά ιδίως κατά την τουριστική περίοδο θα είναι εντατικοί, προκειμένου να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων και ο υγιής ανταγωνισμός».

Ο Μάξιμος Σενετάκης για τις εξελίξεις στον επισιτισμό

Με αφορμή την κήρυξη της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας στον επισιτισμό, ως υποχρεωτικής, ο βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης προέβη στην εξής δήλωση:
Η κυβέρνηση καθημερινά επιβεβαιώνει με έργα το μήνυμα του πρόσφατου συνεδρίου μας “δίπλα σε κάθε πολίτη”.
Η υποχρεωτικότητα εφαρμογής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην εστίαση συνιστά μέτρο προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική παραβατικότητα που καταγράφουν οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας στον συγκεκριμένο κλάδο.
Είναι ένα πάγιο αίτημα των εργαζομένων που δικαιώνεται.
Εξαρχής, στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και τώρα με την ενεργειακή κρίση, στηρίξαμε επιχειρήσεις και εργαζομένους και υποστηρίξαμε ότι αναλογικά όλοι έχουν μέρισμα στην ανάπτυξη.
Υποστηρίζουμε μια άλλη κουλτούρα στην εργασία και το κάνουμε πράξη με έργα.
Η ψηφιακή κάρτα προστατεύει το ωράριο, τις υπερωρίες του, την ασφάλεια του εργαζομένου.
Το δικαίωμα αποσύνδεσης προστατεύει τον ελεύθερο χρόνο.
Η δυνατότητα τετραήμερης απασχόλησης τον τρόπο να συνδιαμορφώνει το χρόνο εργασίας του, είναι πτυχές μιας πολιτικής στήριξης της εργασίας, που αποδίδει. Και στην κοινωνία με χαμηλότερους δείκτες ανεργίας. Και στην οικονομία με υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης.

 

 

iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content