Σπαγγέτι με γαρίδες αυγολέμονο

Εδώ παίζουμε με τις συνταγές και το σώμα τους, καθώς πρόκειται για έναν ιδιαίτερο συνδυασμό που όμως έχει πολύ ενδιαφέρον ως προς την υφή και τη γεύση, ενώ ξυπνάει μνήμες από βουνό και θάλασσα ταυτόχρονα.

Υλικά
8 γαρίδες Νο2
150γρ. σπαγγέτι
1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες
1 μικρό καρότο, σε φέτες
1 σφηνάκι κρασί λευκό ξηρό
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
½ κουτ. γλυκού κορνφλάουρ
1 κρόκο αβγού
1 κουτ. γλυκού άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού βούτυρο
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κεφάλι, το κέλυφος και την ουρά, τα κρατάτε στην άκρη και κόβετε την ψίχα οριζόντια σε 6-7 κομμάτια, αφαιρώντας πρώτα το εντεράκι από τη ράχη τους.

Βράζετε το σπαγγέτι σε 1½ λίτρο νερό με 1 κουτ. σούπας αλάτι για 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνετε και κρατάτε 1 μεγάλο ποτήρι από το νερό που έβρασαν. Κρυώνετε τα σπαγγέτι με κρύο νερό στο σουρωτήρι.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σοτάρετε ελαφρώς το κρεμμύδι και το καρότο με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα μέχρι να ιδρώσουν. Προσθέτετε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες και σοτάρετε μέχρι το κρεμμύδι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε το νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών. Βράζετε μέχρι να εξατμιστούν τα μισά υγρά και σουρώνετε (θα πρέπει να έχει μείνει περίπου μισό ποτήρι ζωμός).

Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύετε τον χυμό λεμονιού, το κορνφλάουρ και τον κρόκο. Στην κατσαρόλα που βράσατε τα σπαγγέτι ρίχνετε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτετε τις γαρίδες. Σοτάρετε για 1-2 λεπτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα, αλατίζετε ελαφρά και προσθέτετε τον ζωμό. Μόλις πάρει μια βράση, σβήνετε τη φωτιά.

Στο μπολ με το μίγμα του αβγού ρίχνετε κουταλιές της σούπας από τον ζωμό της κατσαρόλας και ανακατεύετε συνεχώς με αβγοδάρτη, να παστεριωθεί το αβγό. Ρίχνετε το μίγμα πίσω στην κατσαρόλα μαζί με το σπαγγέτι και ζεσταίνετε για πολύ λίγο σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί το σπαγγέτι και να δέσει το αβγολέμονο. Πασπαλίζετε με τον άνηθο και μπόλικο πιπέρι και σερβίρετε.

Tips
Προσέχουμε ώστε η ισορροπία μεταξύ του σπαγγέτι και της σάλτσας να είναι τέτοια ώστε να έχει την υγρασία που πρέπει. Η ιδανική ποσότητα σάλτσας θα πρέπει να κολλάει πάνω στο ζυμαρικό αφήνοντας μόνο λίγα ίχνη όταν τελειώσει.

olivemagazine.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content