Μυστικά για τέλειες βελουτέ σούπες

Όσο ο υδράργυρος κατεβαίνει, τόσο η διάθεση μας για ζεστές σούπες ανεβαίνει. Για σούπες θρεπτικές με λαχανικά, κοτόπουλο, ψάρι, μπαχαρικά. Για σούπες με βελούδινη υφή και πληθωρική γεύση. Για σούπες βελουτέ. Επειδή, όμως, το να πετύχει κανείς την πυκνότητα που χρειάζεται μία απολαυστική βελουτέ δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, σού βρήκαμε μερικές συμβουλές που θα σε οδηγήσουν στην επιτυχία. Εγγυημένα.

Ποιες σούπες μπορούμε να κάνουμε βελουτέ;
Η λογική πίσω από τις βελουτέ σούπες είναι απλή. Αρχικά, βράζουμε τα υλικά σε σε μία κατσαρόλα με ζεστό νερό μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ καλά και στη συνέχεια ακολουθεί η πολτοποίηση τους με όσο ζωμό από την κατσαρόλα χρειάζεται. Με τον τρόπο αυτό και τη σωστή τεχνική, προκύπτει η λεία βελουτέ που γνωρίζουμε και αγαπάμε.

Κάπως έτσι, μπορούμε να κάνουμε βελουτέ όλες τις σούπες, ειδικά όσες περιέχουν λαχανικά, που πολτοποιούνται με σχετική ευκολία. Ωστόσο, βελουτέ γίνονται και οι σούπες κρεατικών και θαλασσινών, αφού τις βράσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα και αφαιρέσουμε την πρώτη τους ύλη πριν το ραβδομπλέντερ εισβάλλει εντός κατσαρόλας.

Υπάρχει μυστικό συστατικό;
Αν και συνήθως στις σούπες μπορούμε να προσθέσουμε όποιο λαχανικό και συστατικό του έχουμε αδυναμία, υπάρχει ένα, που λόγω της σύστασής του, είναι το πιο κατάλληλο για τη διαδικασία πολτοποίησης. Αυτό δεν είναι άλλο από την πατάτα, η οποία μεταμορφώνεται σε ιδανικό «σώμα».

Tips για τέλειες βελουτέ σούπες

  • Κόβουμε τα λαχανικά μας σε μικρά κομμάτια. Καρότο, γλυκοπατάτα, μπρόκολο. Οποιαδήποτε πρώτη ύλη και αν επιλέξουμε, σημασία έχει να την έχουμε κόψει σε ίσα κομμάτια. Για παράδειγμα, επειδή ο αρακάς είναι εκ φύσεως μικροσκοπικός, πρέπει και τα υπόλοιπα συστατικά να είναι κομμένα σε εξίσου μικρά κομμάτια.
  • Η γευστική μας βάση στο διπλάσιο. Σε καμία βελουτέ σούπα δεν προσθέτουμε ένα μόνο λαχανικό. Για να της δώσουμε, όμως, τη γεύση που θέλουμε και προτάσσει η συνταγή, είναι απαραίτητο η γευστική βάση να είναι τουλάχιστον σε διπλάσια ποσότητα από το σύνολο των υπολοίπων λαχανικών που θα χρησιμοποιηθούν.
  • Πολτοποιούμε πάντα σε χαμηλή φωτιά και με το ραβδομπλέντερ εντός κατσαρόλας. Αργές κινήσεις εξασφαλίσουν πιο βελούδινο αποτέλεσμα.
  • Αν η σούπα μας αρχίζει να πήζει υπερβολικά, αραιώνουμε με λίγο ζωμό λαχανικών ή νερό. Εννοείται, ότι δεν σταματάμε παράλληλα την πολτοποίηση.
  • Για να της προσδώσουμε ακόμα πιο ιδιαίτερη γεύση, μπορούμε στο τέλος να προσθέσουμε γιαούρτι, κρέμα γάλακτος ή μαλακά τυριά. Η κρέμα γάλακτος θέλει μέτρο, για να μη γίνει η σούπα μας υπερβολικά λιπαρή.
  • Αν προσθέσουμε αρκετά μπαχαρικά, τα αφαιρούμε με ένα τουλμπάνι λίγο πριν κλείσουμε τη φωτιά και αφού έχουν προσφέρει τη γεύση και το άρωμα τους στη σούπα μας .
  • Γαρνίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε!

olivemagazine.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content