grylos-aggouridakis

Στις 7 το πρωί της Παρασκευής ξεκινά η κατάπαυση πυρός – Θα απελευθερωθούν 13 όμηροι το απόγευμα

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα αρχίσει την Παρασκευή στις 7 π.μ. και 13 Ισραηλινοί όμηροι θα απελευθερωθούν στις 4 μ.μ.

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι έχει παραληφθεί ο κατάλογος των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν και μετά την κατάπαυση του πυρός που θα ξεκινήσει στις 7 π.μ., ενώ η πρώτη ομάδα ομήρων θα απελευθερωθεί στις 4 μ.μ. (τοπική ώρα του Ισραήλ, ίδια ώρα στην Ελλάδα).

Το γραφείο του Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι έλαβε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν την Παρασκευή

Λίγο αργότερα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι έλαβε έναν προκαταρκτικό κατάλογο των ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθούν την Παρασκευή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, διορισμένοι αξιωματούχοι ελέγχουν τις λεπτομέρειες του καταλόγου και βρίσκονται σε επαφή με όλες τις οικογένειες.

Ο Ερυθρός Σταυρός θα συμμετέχει στην πρώτη φάση της απελευθέρωσης Ισραηλινών ομήρων, την Παρασκευή

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ στην Ντόχα δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να συζητήσει, για λόγους ασφαλείας, πού θα απελευθερωθούν οι όμηροι, αλλά δήλωσε ότι θα συμμετάσχει ο Ερυθρός Σταυρός.

Είπε, επίσης, ότι αναμένεται ότι το Ισραήλ θα προβεί σε απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων αύριο μετά την απελευθέρωση των ομήρων. Δεν διευκρίνισε πόσοι Παλαιστίνιοι που κρατούνται από το Ισραήλ θα απελευθερωθούν σε πρώτη φάση.

Η Χαμάς πιστεύεται ότι απήγαγε τουλάχιστον 240 ισραηλινούς ομήρους κατά τη διάρκεια της επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου στο εσωτερικό του Ισραήλ. Η συμφωνία που καταρτίστηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, προβλέπει την επιστροφή 50 ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα μια τετραήμερη παύση των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινά κρατητήρια.


Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Κατάρ χαρακτήρισε τη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς ως «αχτίδα φωτός στην άκρη του τούνελ»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ είπε ότι τα κριτήρια για την ιεράρχηση των ομήρων ήταν ανθρωπιστικά με έμφαση στις γυναίκες και τα παιδιά. Είπε ότι ελπίζει ότι θα δημιουργηθεί δυναμική από τη συμφωνία για να βοηθηθούν όλοι να βγουν έξω και «να μειωθούν οι δυσκολίες των ανθρώπων στη Γάζα μέσω της ανθρωπιστικής παύσης που πραγματοποιείται».

Μια ερώτηση από δημοσιογράφο που βρισκόταν στην αίθουσα ήταν να υπάρξει διαβεβαίωση ότι όλοι οι όμηροι στη λίστα για την αρχική απελευθέρωση είναι ζωντανοί. Ο εκπρόσωπος είπε ότι είναι ζωντανοί, αλλά είπε επίσης ότι δεν έχει επαληθεύσιμες πληροφορίες για τον συνολικό αριθμό των ομήρων και την κατάστασή τους.

Κατάρ: Έχουν συμφωνηθεί οι λεπτομέρειες μόνο για την πρώτη ημέρα της συμφωνίας

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι η Γάζα είναι εμπόλεμη ζώνη και ότι η καθυστέρηση στο σχέδιο έγινε για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια σε όλους τους τομείς.

Είπε ότι οι κατάλογοι και τα χρονοδιαγράμματα της απελευθέρωσης έχουν συμφωνηθεί μόνο για την πρώτη ημέρα και ότι οι επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν στην πορεία.

Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό οι γραμμές επικοινωνίας να παραμείνουν ανοιχτές και ότι η εκεχειρία είναι μια παύση όλων των εχθροπραξιών και θα μπορούσε να σπάσει από οποιαδήποτε επανάληψή τους, όπως και αν αυτή ορίζεται.

Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου εκφράζει ελπίδα για την απελευθέρωση των ομήρων

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως ελπίζει στην απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, αναφέροντας ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις για να επιτευχθεί αυτό.

«Ελπίζουμε να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας, υπάρχουν πολλές προκλήσεις για να το πετύχουμε αυτό», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ.

«Ελπίζουμε να απελευθερώσουμε την πρώτη ομάδα και μετά από αυτό, δεσμευόμαστε να τους απελευθερώσουμε όλους», συμπλήρωσε ο Νετανιάχου.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην οποία κατέληξαν Ισραήλ και Χαμάς δεν τέθηκε, όπως αναμενόταν, σήμερα σε εφαρμογή, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να αναφέρουν από το βράδυ της Πέμπτης ότι η συμφωνία δεν θα τεθεί σε ισχύ νωρίτερα από αύριο, Παρασκευή.

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content