Αποσύρεται από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Κατρούγκαλος μετά τον σάλο

Την απόσυρσή του από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την πολιτική «θύελλα» που ξέσπασε με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο κ. Κατρούγκαλος, στην ανακοίνωσή του, αναλαμβάνει την «πολιτική ευθύνη» και δηλώνει ότι «αποσύρεται από την εκλογική μάχη», κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία».

Η ανακοίνωση απόσυρσης από τα ψηφοδέλτια

«Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί “κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δύο ημέρες πριν από τις εκλογές;

Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο τη μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Αλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη».

Λίγη ώρα μετά τη δήλωση με την οποία ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανακοίνωνε την απόφαση του να αποσυρθεί από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος σε δήλωση του τονίζει ότι «αυτό που καταλάβαμε όλοι είναι ότι απλά πιάστηκαν στα πράσα» και ότι ο κ. Κατρούγκαλος «έφυγε κακήν κακώς γιατί είναι “μαρτυριάρης”». 

Η δήλωση Σκέρτσου

«Το πρωί η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διαρρήγνυε τα ιμάτιά της ότι το κόμμα της έπεσε θύμα διαστρέβλωσης της ΝΔ. Έως το μεσημέρι ο κ. Κατρούγκαλος εξαναγκάστηκε σε παραίτησηΑυτό που καταλάβαμε όμως όλοι είναι ότι απλά πιάστηκαν στα πράσα και έφυγε κακήν κακώς γιατί είναι “μαρτυριάρης”. Κάθε μέρα που περνάει η προοδευτική Βαβέλ αποκαλύπτεται και καταρρέει. Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών…»

Η τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές και οι αντιδράσεις

Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις από την τοποθέτηση του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτική συνέντευξη. Ο κ. Κατρούγκαλος -μεταξύ άλλων- είχε αναφέρει ότι «θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση, ασφαλιστική, των εισφορών με το εισόδημα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ακης Σκέρτσος, είχε κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για «κρυφή ατζέντα φοροεπιδρομής», σημειώνοντας ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «η επαναφορά (…) του Νόμου Κατρούγκαλου σε ό,τι αφορά τον συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματός τους». 

«Η λογική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν πως ό,τι πληρώνει ο μισθωτός, υπάλληλος ή εργάτης -το 20% του μισθού του-, να το πληρώνει και ο ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό κατέληξε -στο 80% των περιπτώσεων- σε μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές από όσες πλήρωναν πριν», είχε πει χθες ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας για τον ασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε συνέντευξή του στο BLUE SKY. 

Και συνέχισε: «Ο κ. Βρούτσης ήρθε και εφάρμοσε την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, ότι δηλαδή δεν θα πληρώνουν πια οι ελεύθεροι επαγγελματίες με βάση κάποιο αντικειμενικό κριτήριο -είτε τον χρόνο είτε το εισόδημα-, αλλά με βάση κάποιες ασφαλιστικές κλάσεις». Και τόνισε ότι «είναι απόλυτα λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική υποχρέωση και όχι με ένα αυθαίρετο ποσό». 

«Πρέπει να έχουμε πολιτικές υπέρ του 80% και όχι υπέρ των λίγων. Δεύτερο επιχείρημα είναι ότι πράγματι θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση, ασφαλιστική, των εισφορών με το εισόδημα για τον λόγο ότι όταν έχουμε ενιαίο ταμείο δεν μπορεί να ισχύουν άλλοι κανόνες για τους εργαζομένους με μισθό και τους ελεύθερους επαγγελματίες (…). Η δέσμευση η δική μας είναι ότι επαναφέρουμε ένα σύστημα που θα ευνοεί τους πολλούς και όχι τους λίγους (…). Προτείνουμε αφορολόγητο 10.000 ευρώ και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Γι’ αυτόν τον λόγο θα έχουμε σύνδεση αντικειμενική του εισοδήματος και των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών», είχε συμπληρώσει ο κ. Κατρούγκαλος στην ίδια τηλεοπτική του εμφάνιση. 

Το πρωί της Πέμπτης, πριν ανακοινώσει την απόσυρσή του από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε, με δήλωσή του στο Twitter, για την τηλεοπτική του εμφάνιση, λέγοντας ότι «σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα τη προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content