Θετική η μετασεισμική ακολουθία στην Κρήτη – Τι λένε οι σεισμολόγοι Άκης Τσελέντης και Γεράσιμος Χουλιάρας

Θετικά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία στην Κρήτη και στην περιοχή της Ζάκρου όπως επισημαίνουν ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης και ο διευθυντής Ερευνών στο ίδιο ΙνστιτούτοΓεράσιμος Χουλιάρας.

«Καλά πάμε», με αυτή τη φράση σχολιάζει σε νέα ανάρτηση του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Άκης Τσελέντης τη σεισμική δόνηση των 4,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα ανοικτά της Ζάκρου.

Όπως αναφέρει:  “Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 02:25 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.1 στην κλίμακα Richter.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 29 χλμ. ΝΑ της πόλης της Ζάκρου.
ΛΥΣΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΥ:
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ: 34.9091 Βόρεια
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 26.4313 Ανατολικά
Τις επόμενες εβδομάδες να αναμένετε και άλλους μετασεισμούς ίσως και λίγο μεγαλύτερους. Να ακολουθείτε τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης. Ο Δήμος πρέπει να φροντίσει να απομακρύνει τα επικρεμόμενα βράχια πάνω από συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου γιατί κάποιος μελλοντικός μετασεισμός μπορεί να γίνει πολύ κοντά στις ακτές.
(**) Να μην ακούσετε ξανά τις «μπαρούφες» άσχετων περί επερχόμενου μεγάλου τσουνάμι όπως την προηγούμενη φορά με τον 6,3R που σας ξεσήκωσε για ένα κυματισμό που καταγράψαμε μόνο στο λιμάνι της Κάσου μόλις 6cm. Μόνο εμείς έχουμε την αρμοδιότητα να εκδίδουμε alert για τσουνάμι γιατί λειτουργούμε και το Εθνικό Κέντρο Τσουνάμι (UNESCO)”.

.

 

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας

Θετική εξέλιξη είναι τα 4,1 Ρίχτερ που είχαμε στις 2:25 το πρωί με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Ζάκρου, επισημαίνει ,και ο σεισμολόγος διευθυντής Ερευνών στο ίδιο Ινστιτούτο, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: “Είναι ο δεύτερος σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ μετά τα 6,3 Ρίχτερ, που είναι καλό σημάδι εκτόνωσης του φαινομένου και μας οδηγεί πιο κοντά στο οτι τα 6,3 Ρίχτερ που έγιναν την Τρίτη να ήταν ο κύριος σεισμός”.

Σε οτι αφορά στη μετασεισμική ακολουθια στο Αρκαλοχώρι, γράφει πως συνεχίζει, φυσιολογικά, σε φθίνουσα πορεία παραγωγής σεισμών.

“Γνωρίζουμε οτι κάθε μέρα που περνάει έχουμε μείωση της επικινδυνότητας στις μετασεισμικές ακολουθίες και με υπομονή και ψυχραιμία θα το ξεπεράσουμε και αυτό” ,σημειώνει.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1496703097383140&id=100011303911235

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content