Μeteo: To 1/3 του ετήσιου ύψους βροχής έπεσε μέσα σε λίγες ώρες στην Ανατολική Κρήτη

Καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν τις πρωινές ώρες του Σαββάτου το Ηράκλειο όπου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 2 ακόμη αγνοούνται, όταν τα οχήματά τους παρασύρθηκαν από τα νερά ορμητικών χειμάρρων κατά τη διάρκεια ξαφνικής πλημμύρας. Πολλά τα προβλήματα και στην Ανατολική Κρήτη όπου οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr καταγράφουν ημερήσια ύψη βροχής άνω των 100 mm, δηλαδή περίπου το 1/3 του ύψους βροχής που σημειώνεται συνήθως ετησίως.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει την πιθανότητα βροχόπτωσης βάσει δορυφορικών παρατηρήσεων και με κόκκινες κουκίδες παρουσιάζονται οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που κατέγραφαν υετό στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 15/10, κατά τη μέγιστη ένταση των βροχοπτώσεων.

Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατανομή του ύψους βροχής στην Κρήτη και τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής που καταγράφονται στην Κρήτη μέχρι τις 17:00 το απόγευμα του Σαββάτου 15/10*:

Για ακόμη μια φορά αναδεικνύεται η ανάγκη λειτουργίας συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, η πύκνωση του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα μας και η περαιτέρω ανάπτυξη έξυπνων αλγορίθμων που θα βασίζονται στις καταγραφές των μετρητικών συστημάτων και θα προειδοποιούν κατάλληλα για την ένταση των καιρικών φαινομένων.

*Ο σταθμός της Σητείας δεν αναφέρεται γιατί παρουσίασε πρόβλημα λειτουργίας μετά την καταγραφή των πρώτων 120 χιλιοστών βροχής. Επίσης ορισμένοι μετεωρολογικοί σταθμοί είναι εκτός λειτουργίας λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων.

Κώστας Λαγουβάρδος / meteo.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content