Ποιοί γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου

Οσοι έχουν το όνομα Ξενοφών γιορτάζουν σήμερα 26 Ιανουαρίου. Ενα όνομα βεβαίως που έχει προέλευση από την αρχαία Ελλάδα. Ενα αρχαίο ελληνικό όνομα που προέρχεται από τις λέξεις ξένος+φως ή φωνή, αβέβαιης σημασίας.

Σύμφωνα με τη θρησκευτική ιστορία:

Ο Όσιος Ξενοφών κατοικούσε στην Κωνσταντινούπολη κατά τους χρόνους των αυτοκρατόρων Ιουστίνου Α’ (518 – 527 μ.Χ.) και Ιουστινιανού (527 – 565 μ.Χ.). Ήταν πλούσιος συγκλητικός και διακρινόταν για την βαθιά ευσέβειά του προς τον Θεό. Είχε δύο παιδιά, τον Αρκάδιο και τον Ιωάννη.

Μόλις αυτά τελείωσαν τα εγκύκλια γράμματα, τα έστειλε στη Βηρυτό της Φοινίκης, για να μελετήσουν και να σπουδάσουν τη νομική επιστήμη. Καθ’ οδόν το πλοίο με το οποίο ταξίδευαν ναυάγησε.

Διασώθηκαν όμως και μετέβησαν στα Ιεροσόλυμα όπου έγιναν μοναχοί. Οι γονείς τους, Ξενοφών και Μαρία, τους αναζήτησαν και πληροφορήθηκαν ότι διάγουν στην έρημο ασκητικό βίο, δόξασαν τον Θεό και αποταξάμενοι τον κόσμο, ακολούθησαν και αυτοί το μοναχικό βίο.

Ο Ξενοφών, η γυναίκα του και τα παιδιά τους πρόκοψαν τόσο πολύ στην αρετή και στη φιλανθρωπία, ώστε τους αξίωσε ο Θεός να επιτελούν και θαύματα. Έτσι η θεία αυτή οικογένεια έζησε θεοφιλώς και κοιμήθηκε με ειρήνη.

Τα 2/3 της σιαγόνας «μετά 10 ὀδόντων» του Οσίου Αρκαδίου βρίσκονται στη Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους.

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ξενοφώντα βρίσκονται στη Μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας και στο Παρεκκλήσιο Οσίας Ξένης της Ρωσίδος Μάνδρας Αττικής.

 

Αναλυτικά οι εορτάζοντες σήμερα:

Οσίου Ξενοφώντος και της συμβίου αυτού Μαρίας και των τέκνων αυτού Αρκαδίου και Ιωάννου.
Οσίου Συμεών, του επιλεγομένου Παλαιού.
Αγίων μαρτύρων Ανανίου, Πετρου και των συν αυτοίς.
Αγίων δύο Μαρτύρων.
Οσίου Αμμωνά
Μεγάλου σεισμού.
Οσίου Γαβριήλ.
Ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Οσίου Θεοδώρου του Στουδίτου.
Οσίου Κλήμεντος του εν τω Σαγματίω όρει.
Αγίου Δαυίδ, βασιλέως της Γεωργίας.
Οσίου Αρκαδίου.
Αγίου Γαβριήλ, μητροπολίτου Νόβγκοροντ.
Αγίου ιερομάρτυρος Κυρίλλου, μητροπολίτου Καζάν.

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content