Ο Περιφερειάρχης για την Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Ο κ. Αρναουτάκης στο μήνυμά του επισημαίνει με έμφαση ότι «Το δικαίωμα στην Ισότητα και την Αξιοπρέπεια είναι Δικαίωμα στην ίδια τη Ζωή». Συγκεκριμένα στο μήνυμα του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέρει: 

«Η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών» σηματοδοτεί τα τελευταία τρία χρόνια, για την Περιφέρεια Κρήτης, την έναρξη της Εκστρατείας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, με τίτλο: «16ήμερες Δράσεις για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών». Η εκστρατεία αυτή αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Κρήτης και του Αυτοτελούς Γραφείου. Το σύνθημα της φετινής εκστρατείας «Μην συνηθίζεις τη βία. Πάρε και εσύ θέση» μας καλεί να εκφράσουμε για άλλη μια φορά την κοινή μας δέσμευση στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, σεβασμού και δικαιοσύνης, με γνώμονα μας την αρχή ότι: «Το δικαίωμα στην Ισότητα και την Αξιοπρέπεια είναι Δικαίωμα στην ίδια τη Ζωή».

 

Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, έρχεται για να αναδείξει ένα υπαρκτό και ιδιαίτερα ανησυχητικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.  Αποτελεί ντροπή για τις σύγχρονες κοινωνίες μας, μα και απόδειξη κι εκδήλωση των σχέσεων ανισότητας μεταξύ των γυναικών και των αντρών.

Κοινωνικό θέμα που τραυματίζει τα άτομα, δυναμιτίζει τις οικογενειακές σχέσεις και την ίδια την κοινωνία στην ολότητά της. Μα είναι και βαθειά πολιτικό, γιατί αναδεικνύει ζητήματα ελέγχου κι εξουσίας. Το φαινόμενο αυτό, στη διάρκεια της πανδημίας, αυξήθηκε σημαντικά και σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η αναγκαστική παραμονή-παγίδευση στο σπίτι και η δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες στήριξης και ασφάλειας, εκτόξευσε τον αριθμό των περιστατικών αυτών. 

Η βία κατά των γυναικών ακόμη και αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας. Δυστυχώς γνωστοποιείται δύσκολα γι αυτό και υπάρχει η αντίληψη ότι αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις. Όμως, αφορά μεγάλο αριθμό γυναικών και κοριτσιών και σε πολλές περιπτώσεις, δυστυχώς, ενοχοποιούνται οι ίδιες οι γυναίκες ότι είναι αυτές που με την συμπεριφορά τους προκαλούν βία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη διάρκεια της διακυβέρνησής του πέρασε στην ελληνική νομοθεσία την απόφαση-σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή και ως «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης». 

Σε αντίθεση με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και τις προτάσεις του ως αντιπολίτευση: (Στις  9 Νοεμβρίου 2021 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν τροπολογία – προσθήκη στο σχέδιο  νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα με θέμα την καθιέρωση στην ελληνική ποινική νομοθεσία του εγκλήματος με σεξιστικά χαρακτηριστικά – ιδίως γυναικοκτονία-, η κυβέρνηση της ΝΔ, υποβάθμισε τον ρόλο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, μετατρέποντάς την σε απλή διοικητική Διεύθυνση, ενώ αρνείται να κατοχυρώσει νομοθετικά τον όρο «Γυναικοκτονία». Επίσης με το νόμο για τη συνεπιμέλεια και την αδράνεια για θεσμοθέτηση επαρκούς πλαισίου προστασίας και στήριξης των κακοποιημένων γυναικών, για άλλη μια φορά δείχνει την υποκρισία της και λειτουργεί αναχρονιστικά συμβάλλοντας κάτι ουσίαν στην διατήρηση της πατριαρχίας.

Σήμερα, ο αγώνας μας, οι διεκδικήσεις μας, επικεντρώνονται στους παρακάτω τομείς:
1. Νομοθετική κατοχύρωση του όρου «Γυναικοκτονία»
2. Ενίσχυση του Δικτύου Δομών (Συμβουλευτικά Κέντρα & Ξενώνες Φιλοξενίας) για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και επέκτασή του σε όλη την Ελλάδα
3. Μονιμοποίηση των Δομών και ένταξή τους στον τακτικό προϋπολογισμό της Κεντρικής Κυβέρνησης ή των ΟΤΑ
4. Πρόληψη από μικρή ηλικία, μέσω ειδικών μαθημάτων, στα σχολεία για την ισότητα των φύλων
5. Δημιουργία προγραμμάτων θεραπευτικής αντιμετώπισης για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικών αδικημάτων, όπως προβλέπει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
6. Ίδρυση των γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε όλα τα αστυνομικά τμήματα πανελλαδικά και επαρκή στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό
7. Οικονομική και δωρεάν στήριξη των γυναικών και των παιδιών που «δραπετεύουν» από την ενδοοικογενειακή βία
8. Χορήγηση ασύλου σε γυναίκες πρόσφυγες που καταγγέλλουν βία και βιασμούς είτε στις χώρες από τις οποίες έφυγαν, είτε στη διάρκεια του ταξιδιού τους
9. Κατάργηση των δυσμενών διατάξεων του νόμου  4800/2021 για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια που αναγκάζει τις γυναίκες και τα παιδιά να παραμένουν μαζί με τους κακοποιητές τους
10. Πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης 190  της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Το σύνθημα: «Μην φοβάσαι, έχεις τη δύναμη», πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει κτήμα όλων των γυναικών και του κινήματος που στηρίζει τούτο τον αγώνα για την κατάργηση των πατριαρχικών στερεοτύπων, της ίδιας της βίας ενάντια στο μισό του ουρανού. 

Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content