Ημερίδα ευαισθητοποίησης για θέματα Ατόμων με Αναπηρία

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης

Ημερίδα ευαισθητοποίησης και προβληματισμού για θέματα που αφορούν στο ρόλο της Αστυνομίας και στην ευθύνη του κοινωνικού συνόλου για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία πραγματοποίησε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης χθες (14.12.2022) στην αίθουσα εκδηλώσεων της ANEK LINES στα Χανιά. 

Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία  του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με γενικό τίτλο «Χωρίς Εμπόδιο» είχε ως στόχο να παρουσιάσει τις δυνατότητες έκφρασης και ανάπτυξης των ατόμων με αναπηρία σε διάφορους τομείς όπως η τέχνη και ο αθλητισμός αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους  με έμφαση στην προσβασιμότητα.

Κατά την έναρξη της ημερίδας, χαιρετισμό απεύθυνε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής  Κρήτης Υποστράτηγος Γεώργιος Λυμπινάκης, ο οποίος  αναφέρθηκε στο έργο που επιτελούν οι αστυνομικές υπηρεσίες  και στην προσπάθεια που καταβάλλεται στη διασφάλιση της ανεμπόδιστης προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία και γενικότερα την αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών σε βάρος τους.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της  ΑΝΕΚ LINES κ Γεώργιος Κατσανεβάκης,  η Πρόεδρος του Σωματείου ΑΜΕΑ Νομού Χανίων και εκπρόσωπος του ΕΣΑΜΕΑ κα. Αμαλία Μπασιά και ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής κ. Χρήστος Τζαμούσης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χορευτικό δρώμενο από την κ Ειρήνη Μαυροματάκη η οποία είναι ΑΜΕΑ και ασχολείται με το θέατρο και το χορό έχοντας συμμετάσχει σε αρκετές παραστάσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό και στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004.

Ο ψυχολόγος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης Αστυνόμος Β΄ Γρηγόριος Μαυριδακης αναφέρθηκε στην ψυχολογία των ατόμων με αναπηρία την αποδοχή και ποιότητα ζωής μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

Στο ρόλο των υπηρεσιών τροχαίας στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, μία σημαντική αιτία πρόκληση προσωρινής ή μόνιμης αναπηρίας, αναφέρθηκε  ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου Αστυνόμος Β΄ Στυλιανός Καρακούδης, ο οποίος παρουσίασε και τους πυλώνες δράσης σε αυτό το πεδίο καθώς και την εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στον αστικό ιστό.  

Ο Παραολυμπιονίκης στίβου (χάλκινο το 2012 και χρυσό το 2016), αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών κ. Μανόλης Στεφανουδάκης  αναφέρθηκε στο δικό του τροχαίο ατύχημα του 2007 και στη νέα πραγματικότητα που είχε να αντιμετωπίσει μετά τον τραυματισμό του. Απευθυνόμενος στους μαθητές που παρακολουθούσαν την ημερίδα, τους παρότρυνε να αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα την κυκλοφορία στο δρόμο και να σέβονται τα δικαιώματα προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία.  

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Χανίων και μητέρα ΑΜΕΑ κα Βασιλική Γαροφαλάκη,  μίλησε για τα βιώματα της στην προσπάθεια της να ενταχθεί το παιδί της στο κοινωνικό σύνολο, την αγάπη που έχουν οι γονείς ατόμων με αναπηρία και τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. 

Η Προϊσταμένη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνης Αστυνόμος Β΄ κα. Αθηνά Καραδάκη  αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας, στην αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας σε βάρος των ΑΜΕΑ και παρουσίασε το εγχειρίδιο της Ελληνικής Αστυνομίας για κωφούς και βαρήκοους και γενικότερα της εκπαίδευσης των αστυνομικών στη διευκόλυνση ατόμων με αναπηρία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Συνεχίζω» παραγωγής του Ιδιωτικού Εκπαιδευτηρίου Junior Academy – Χερρονάσιος Σχολή «Ανδρέας Γιαννόπουλος» για την οποία μίλησε ο Διευθυντής του Εκπαιδευτηρίου κ. Άρης Μαρκάκης .

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Διευθυντής Αστυνομίας Χανίων Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Μαστραντωνάκης, ο Διευθυντής Αστυνομίας Ρεθύμνης Αστυνομικός Διευθυντής Ευάγγελος Αλεβυζάκης, αστυνομικοί υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, μαθητές σχολειών της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Χανίων  και  εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων ΑΜΕΑ.  

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content