Εθελοντικές αιμοδοσίες και αυτή την εβδομάδα

Εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11/02/2023 στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο αίθριο της Λότζια από τις 9:30 έως τις 14:00 . Στο διάστημα 11:00 με 11:30 θα γίνει επίδειξη καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή από την εθελοντική ομάδα «Φίλιος Ζευς». 

Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια αιμοδοσίας, την οποία διοργανώνει  ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου και  την Αντιδημαρχία  Πολιτισμού – Εθελοντισμού. 

Η Εθελοντική Αιμοδοσία πραγματοποιείται κάθε Σάββατο.

Σ’ αυτήν την κοινή  προσπάθεια, καλούνται όλοι να συμμετάσχουν. Σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει τράπεζα αίματος, ούτε διαχείριση αίματος. Κάθε Εθελοντής Αιμοδότης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις μονάδες που έχει προσφέρει σε περίπτωση μελλοντικής ανάγκης σε αίμα, δικής του ή συγγενική. Παράλληλα στο χώρο της αιμοδοσίας ο κάθε αιμοδότης θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτηση για την έκδοση της ηλεκτρονικής ατομικής κάρτας αιμοδότη σε περίπτωση που δεν την έχει ακόμα προμηθευτεί. 

Η αιμοδοσία απευθύνεται σε όσους θέλουν να δώσουν αίμα. Το έμπειρο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας αιμοδοσίας του Βενιζελείου Νοσοκομείου πραγματοποιεί τις αιμοληψίες, ενώ εθελοντές είναι παρόντες για να λύσουν κάθε απορία. Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνδρες/ γυναίκες από 18-65 ετών. Πρέπει να είναι ξεκούραστοι, να έχουν πάρει ελαφρύ πρωινό και αν δεν έχουν κάρτα αιμοδότη, να έχουν μαζί τους το ΑΜΚΑ ή την αστυνομική τους ταυτότητα. Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική εντός της μονάδας αιμοδοσίας. 

Παράλληλα θα γίνεται ενημέρωση για την δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων(μυελού των οστών) και την δωρεά οργάνων.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλέφωνα: 2810239773 και  6978247010 και e-mail: aimatocritis@hotmail.com -www.aimatocritis.gr 

 

Φοιτητικές Εθελοντικές Αιμοδοσίες στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών Πέμπτη 9/2/2023 και Παν. Γάλλου την Τετάρτη 22/2/23

Φοιτητικές Εθελοντικές Αιμοδοσίες θα πραγματοποιηθούν:

-την Πέμπτη 9/2/2023 στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών (κυλικείο Φυσικού) και ώρες 9:00-14:00 καθώς και

-την Τετάρτη 22/2/23 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου (πεζόδρομος βιβλιοθήκης ΠΚ) και ώρες 9:30-14:00μμ.

Τις αιμοδοσίες διοργανώνει ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης»  σε συνεργασία με την κινητή μονάδα του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Οδηγίες για τους αιμοδότες/τριες

  • Μπορείτε να δώσετε αίμα αν είστε 18-65 ετών, ζυγίζετε πάνω από 50κιλά, δεν αντιμετωπίζετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και αισθάνεσθε καλά τη μέρα της αιμοδοσίας.
  • Οι άνδρες αιμοδοτούν κάθε 3 μήνες και οι γυναίκες κάθε 4 μήνες.
  • Πρέπει να έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ και να μην έχετε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ
  • Την ημέρα της αιμοδοσίας να έχετε λάβει ελαφρύ πρωινό
  • Να έχετε μαζί σας την αιμοδοτική σας κάρτα ή το ΑΜΚΑ και ένα έγγραφο ταυτοποίησης λ.χ φοιτητικό πάσο.
  • Αν έχετε νοσήσει από COVID-19 πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 28 ημέρες από την αποδρομή των συμπτωμάτων της νόσου
Σημαντικό είναι ότι ο «Αιματοκρήτης» και οι συνεργαζόμενοι φορείς δε διαθέτουν τράπεζα αίματος, ούτε διαχειρίζονται το αίμα που συλλέγεται.  Οι αιμοδότες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις μονάδες που έχουν προσφέρει σε περίπτωση μελλοντικής ανάγκης σε αίμα, δικής τους ή οικείων τους προσώπων.  Στο χώρο της αιμοδοσίας μπορεί να γίνει αίτηση για έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας για όσους αιμοδότες δεν την έχουν ακόμη προμηθευτεί.
 Ειδικευμένοι εθελοντές του Αιματοκρήτη και το έμπειρο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου θα είναι ση διάθεση των φοιτητών, ειδικά όσων δίνουν για πρώτη φορά, ενώ εξέταση για τον αιματοκρίτη γίνεται εντός της μονάδας αιμοληψιών πριν την αιμοδοσία, οπότε δεν χρειάζεται προσκόμιση ιατρικών εξετάσεων. Η αιμοληψία διαρκεί 5 λεπτά και η όλη διαδικασία περίπου 15-20 λεπτά. Η αιμοδοσία είναι ανώδυνη, ακίνδυνη και σε γεμίζει ηθική ικανοποίηση.

Παράλληλα με την αιμοδοσία θα υπάρχει δυνατότητα για:

-Ενημέρωση&Εγγραφή δωρητών μυελού οστών, σε συνεργασία με το Όραμα Ελπίδας

-Ενημέρωση&Εγγραφή Δωρητών Οργάνων στο Εθνικό Μητρώο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο οι ανάγκες σε αίμα είναι υψηλές και κάθε προσφορά είναι πολύτιμη.

 

Εθελοντική Αιμοδοσία στην  Ελιά Κυριακή 12/2/2023   

Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12/2/2023 στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελιάς και ώρες 10:00-13:30. Την αιμοδοσία διοργανώνει ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελιάς και το Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ελιάς. Οι αιμοληψίες θα πραγματοποιηθούν από τη κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Οδηγίες για τους αιμοδότες

Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνδρες και γυναίκες από 18-65 ετών που είναι πάνω από 50 κιλά και αισθάνονται καλά την ημέρα της αιμοδοσίας. Πρέπει να είναι ξεκούραστοι, να έχουν κοιμηθεί επαρκώς το προηγούμενο βράδυ και να έχουν πάρει ελαφρύ πρωινό.

Μαζί τους πρέπει να φέρουν την αιμοδοτική τους κάρτα ή το ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Σημαντικό είναι ότι ο «Αιματοκρήτης» και οι συνεργαζόμενοι φορείς δε διαθέτουν τράπεζα αίματος, ούτε διαχειρίζονται το αίμα που συλλέγεται. Κάθε Εθελοντής Αιμοδότης θα λάβει ατομική κάρτα με την οποία μπορεί να καλύψει πιθανή μελλοντική ανάγκη σε αίμα, δική του ή συγγενή.

Παράλληλα ενημερωτικά περίπτερα-εγγραφές δωρητών μυελού οστών 

Παράλληλα με την αιμοδοσία θα υπάρχει δυνατότητα για:

-Ενημέρωση&Εγγραφή δωρητών μυελού οστών, σε συνεργασία με το Όραμα Ελπίδας (για τους αιμοδότες <45 ετών)

-Ενημέρωση&Εγγραφή Δωρητών Οργάνων στο Εθνικό Μητρώο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

-Ενημέρωση και παράδοση ασκού για δωρεά ομφάλιου αίματος (για έγκυες   γυναίκες) σε συνεργασία με τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης

Σας περιμένουμε για να μοιραστούμε αυτήν την όμορφη εμπειρία ζωής!

Πληροφορίες 6978-247010 2810-239773 email aimatocritis@hotmail.com

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content