Δημ. Φραγκουλάκης: , Απόψεις, ερωτήματα και προτάσεις για το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ

ΑΡΧΑΝΕΣ, 20-10-2022

 

ΠΡΟΣ: ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΡΧΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ

ΚΟΙΝ: ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

            Είχα την τιμή να εκλεγώ Δήμαρχος στον πρώην Δήμο Αρχανών κατά την περίοδo 2007-2010. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Δήμαρχος, μεταξύ άλλων υλοποιήθηκε μία δράση ψηφιακής στρατηγικής, χρηματοδοτούμενη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» μέσω της πρώην Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Κρήτης, νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, με την ονομασία «Έξυπνος Οικισμός». Συγκεκριμένα, χρηματοδοτήθηκαν έξι (6) πιλοτικά έργα σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και στο Δήμο Αρχανών, ο οποίος εντάχθηκε με την ονομασία «Έξυπνος Οικισμός Δήμου Αρχανών: e-Archanes». Πρωτοπόρος σε αυτή την πρωτοβουλία στη χώρα μας, ήταν ο Δήμος Τρικάλων με την εφαρμογή του έργου «e-trikala» ήδη από το 2004. Για το σκοπό αυτό, επί δημαρχίας μου επισκέφτηκα το 2009 τα Τρίκαλα, μια πόλη πρότυπο στο πεδίο εφαρμογής  των νέων τεχνολογιών, όπου διαπίστωσα στην πράξη τα οφέλη του δημότη στην καθημερινότητά του. 

              Ο «Έξυπνος Οικισμός» βασίζεται στην ενσύρματη και ασύρματη ευρυζωνικότητα υποστηρίζοντας την παράλληλη λειτουργία και άλλων εφαρμογών. Στον «Έξυπνο Οικισμό» τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις απολαμβάνουν και αξιοποιούν υπηρεσίες Ιnternet, τηλεφώνου και τηλεόρασης με ενιαίο τρόπο χωρίς περιορισμούς. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ορίστηκε στα 1.980.000€ με το τελικό ποσό να ανέρχεται περίπου στα 2.200.000€.

                Βασικός σκοπός του έργου ήταν να συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών που διαμένουν, δραστηριοποιούνται ή επισκέπτονται το Δήμο Αρχανών. Άμεση συνέπεια θα ήταν η τοποθέτηση του Δήμου μας μεταξύ των πρωτοπόρων και στον τομέα της σύγχρονης τεχνολογίας, με στόχο να «συνομιλήσει με το μέλλον». Τα κύρια οφέλη του έργου επικεντρώνονταν στη βελτίωση της καθημερινότητας, στην ενεργοποίηση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και στην εξοικονόμηση του χρόνου με την ταχύτατη επεξεργασία δεδομένων. Η αρχιτεκτονική υλοποίησης του έργου «e-Archanes» σηματοδοτούσε μια νέα και διαχρονική εγκατάσταση υποδομών και εφαρμογών η οποία, δώδεκα (12) χρόνια μετά, δείχνει επίκαιρη, ανταγωνιστική και πρωτοπόρα. Ο εξοπλισμός, τελευταία λέξη της τεχνολογίας (state-of-the-art) για την εποχή εκείνη και οι εφαρμογές του έργου (χρηστικές και λειτουργικές), λείπουν ακόμα και σήμερα από εθνικές και διεθνείς έξυπνες πόλεις. Εκτός των άλλων, ως απόρροια της ιατρικής μου ιδιότητας, προβλέφθηκαν και οι ανάγκες των περισσότερο ευάλωτων συνδημοτών μας και ως εκ τούτου, δομήθηκε και συμπεριλήφθηκε το πρόγραμμα «Βοήθεια σε χρόνια πάσχοντες ασθενείς στο σπίτι» ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές του Δήμου μας. Οι ωφελούμενες ομάδες της δράσης ήταν: κάτοικοι, επαγγελματίες, επισκέπτες, και Δημόσιοι φορείς του Δήμου Αρχανών. 

             Οι επιπλέον παροχές ευρυζωνικού περιεχομένου για όλους τους δημότες περιλάμβαναν: δίκτυο, παροχή σύνδεσης στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας, δημόσια κιόσκια πληροφόρησης, ηλεκτρονικός πίνακας ανακοινώσεων, κέντρο αποστολής SMS, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τηλεδιάσκεψη, webcasting, ηλεκτρονικές πληρωμές, δημιουργία και συντήρηση ιστοσελίδων, δημιουργία ηλεκτρονικών κοινοτήτων, ηλεκτρονικός χάρτης του Δήμου, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, web-portal, εκπαίδευση, κατάρτιση, ενημέρωση και πληθώρα άλλων δυνατοτήτων.

Κύριε Δήμαρχε,

            Η εμφάνιση και λειτουργικότητα της νέας ιστοσελίδας του Δήμου μας www.archanonasterousion.gr είναι συγκριτικά πολύ καλύτερη από αυτό που εμφανιζόταν μέχρι πολύ πρόσφατα στο «e-Αrchanes» και στο
«e-archanes-asterousia.gr». Απέχει, όμως, πάρα πολύ από τον τελικό στόχο του προγράμματος. Θα πρέπει να μας δώσετε μια πειστική απάντηση, γιατί το έργο αυτό καθυστέρει και δεν εχει υλοποιηθεί εδώ και τοσα  χρόνια, αφήνοντας  τον εξοπλισμό του κλεισμένο στις αποθήκες, τη στιγμή που τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής του είναι κάτι παραπάνω από προφανή και η ανάγκη υλοποίησης και εφαρμογής να γίνεται κάθε χρόνο ολοένα και πιο επιτακτική μπροστά στη διαρκή τεχνολογική και κοινωνική εξέλιξη;

              Πέραν τούτων, δράττομαι της ευκαιρίας με αυτήν την επιστολή, να σας θέσω και ένα ακόμα, πολύ σημαντικό κατά την άποψή μου, ερώτημα:
η Δημοτική αρχή πληροφορήθηκε την αγοραπωλησία της περιουσίας του Συνεταιρισμού Αρχανών, των εγκαταστάσεων και του αμπελώνα στον Κάμπο, εκτάσεως περίπου εξήντα πέντε (65) στρεμμάτων; Και ποια ήταν η θέση σας ως Δήμαρχος για αυτές τις οικονομικές συναλλαγές;

                Γνωρίζετε ασφαλώς τις προσπάθειες που έγιναν να εκποιηθεί λόγω χρεών η ακίνητη περιουσία του Συνεταιρισμού μας,(γραφεία, οινοποιείο, συσκευαστήριά ελαιοτριβείο κλπ) ήδη από το 2006, απο διάφορους ενδιαφερόμενους . Γνωρίζετε, ασφαλώς, ότι κατά τη διάρκεια της δικής μου θητείας στο Δήμο Αρχανών, και με στόχο να μείνει η περιουσία αυτή στο Δήμο, δηλαδή στην κοινωνία και στους ανθρώπους της, προσπαθήσαμε και πετύχαμε, μετα από διαπραγματεύσεις με τον ίδιο τον τότε διοικητή της ΑΤΕ κ. Δημήτρη Μηλιακο , την  αγορά των κτηριακών εγκαταστάσεων αξίας 3.700.000€,  και με την βοήθεια του  νυν Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη. Δυστυχώς, η περιουσία αυτή μένει μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτη. 

                 Επειδή στόχος της παρέμβασης μου αυτής δεν είναι η στείρα αντιπαράθεση, αλλά ο γόνιμος διάλογος και η εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα του τόπου μας, θα ήθελα να σας υποβάλλω κάποιες προτάσεις, οι οποίες, πιστεύω, θα συντελέσουν στην αναβάθμιση του Δήμου μας, όπως:

1. Μελέτη για την χωροθέτηση πάρκων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, για την κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών του Δήμου σε ηλεκτρικό ρεύμα, π.χ. δημοτικός φωτισμός.

2. Προγράμματα ανακύκλωσης και εκπαιδευτικές δράσεις για την προαγωγή της πράσινης καθημερινότητας.

3. Ανάπτυξη της Πινακοθήκης του Δήμου στο κτήριο της Παλιάς Ηλεκτρικής (όπως είχαμε προγραμματίσει και ψηφίσει τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο) για την προβολή των έργων καλλιτεχνών από όλη τη χώρα, αλλά και την ανάδειξη και προώθηση των καλλιτεχνών του τόπου μας.

4. Προώθηση του οικολογικού τουρισμού, διατηρώντας παράλληλα την κτηνοτροφική δραστηριότητα που είναι σίγουρο ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη Στα πλαίσια του οικολογικού και εναλλακτικού τουρισμού θα πρέπει να συντηρηθούν και να αναδειχθούν τα βυζαντινά και ενετικά μνημεία του Δήμου, όπως για παράδειγμα το Ενετικό φρούριο Χάρακα, ο Κάστελλος Καταλαγαρίου, ο Κάστελλος Μελεσσών, το Φρούριο Θόλων, η Κοιλάδα των Καράβων στον Πύργο αλλά και οι μοναδικής ομορφιάς κόλποι των Τριών Εκκλησιών και του Τσούτσουρα. 

5. Ανάπτυξη αγροτοβιομηχανικών ζωνών και επέκταση του «Έξυπνου Οικισμού» σε όλους τους οικισμούς του Δήμου μας. 

6. Προβολή της δυνατότητας εγκατάστασης στο Δήμο μας των λεγόμενων «ψηφιακών νομάδων». Μια από τις βασικές προϋποθέσεις είναι φυσικά, οι υποδομές του διαδικτύου.

Κύριε Δήμαρχε,

                 Απαραίτητη προϋπόθεση, σε μια εποχή ταχύτατων αλλαγών, ανταγωνισμού και τεράστιων δυνατοτήτων που μας παρέχει η τεχνολογία, είναι να υπάρχει ΟΡΑΜΑ για το Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων που καθορίζεται από τον τρόπο σκέψης, τη φιλοσοφία και την ξεκάθαρη εικόνα που πρέπει να έχουμε για το μέλλον του Δήμου μας. Η υλοποίηση του ΟΡΑΜΑΤΟΣ απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό, υλοποίηση στόχων, συνέργειες, ενεργό συμμετοχή του δημότη, διαφάνεια και αποφασιστικότητα.

 

Μετά τιμής

 

ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content