Όλα τα χαρτιά του οδηγού στο κινητό με το gov.gr wallet

Η προσθήκη του MyAuto στο ψηφιακό μας πορτοφόλι έχει προσφέρει σημαντική διευκόλυνση, αλλά δεν είναι λίγοι οι χρήστες που διατηρούν απορίες.

Στο ψηφιακό πορτοφόλι gov.gr wallet, έχει περάσει από τις αρχές του έτους το MyAuto, ο ηλεκτρονικός φάκελος των όδηγων όπου μπορεί να έχει συγκεντρωμένα όλα τα στοιχεία που αφορούν στα οχήματά τους.

Προσθέτοντας, λοιπόν, το MyAuto στο gov.gr wallet, ο οδηγός έχει πρόσβαση στις εξής πληροφορίες:

  • Στοιχεία αδειών κυκλοφορίας από τα Μητρώα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Στοιχεία τεχνικών ελέγχων οχημάτων – ΚΤΕΟ από τα Μητρώα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών
  • Στοιχεία καταβολής τελών κυκλοφορίας, ακινησίας και ιδιοκτησίας από τα Μητρώα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
  • Εύρεση ασφάλισης οχημάτων από τα Μητρώα του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Επομένως, ο πολίτης μπορεί να ελέγχει για κάθε όχημά του, τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας, αν έχει εξοφλήσει Τέλη Κυκλοφορίας, αν το όχημά του βρίσκεται σε κίνηση/ακινησία, αν είναι ασφαλισμένο, αν το έχει προσκομίσει σε ΚΤΕΟ κ.ο.κ. 

myauto gov.gr wallet

Μπορώ να δείξω το gov.gr Wallet στην Τροχαία;

Σημειώνεται ότι από την πρώτη μέρα προσθήκης του MyAuto στο gov.gr wallet, μεγάλη μερίδα πολιτών εξέφρασε απορίες σχετικά με το αν μπορεί να επιδείξει τα ψηφιακά στοιχεία του ΙΧ του στην Τροχαία σε περίπτωση ελέγχου.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση τροχονομικού ελέχγου για ΚΤΕΟ, μπορεί ο οδηγός να επιδείξει τα στοιχεία που διατηρούνται στο gov.gr wallet για τον τεχνικό έλεγχο στους άνδρες της ΕΛΑΣ;

τροχαία

Στην αρχή, στην ειδική ενότητα «Συχνές ερωτήσεις» (https://wallet.gov.gr/faq/) αναφερόταν ότι το MyAuto που περιλαμβάνεται στην εφαρμογή Gov.gr Wallet ήταν πληροφοριακού χαρακτήρα, δεν είχε την ίδια νομική ισχύ με τα φυσικά έγγραφα που παρέχουν τις ίδιες πληροφορίες και δεν ήταν υποχρεωτικά αποδεκτό από τις Αρχές της χώρας, όπως η Τροχαία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, αναγράφεται ότι ο χρήστης μπορεί να επιδείξει κανονικά στην Τροχαία τις πληροφορίες των οχημάτων που διατηρούνται στην εφαρμογή gov.gr wallet. Ακολουθεί η ερωταπάντηση στο επίσημο site (https://wallet.gov.gr/faq/) 

Μπορώ να επιδείξω τις πληροφορίες των οχημάτων μου μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet σε έλεγχο της Τροχαίας;

Nαι, οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές επαληθεύουν, κατόπιν επίδειξης του εγγράφου της ψηφιακής υπηρεσίας «myAuto», τη γνησιότητα και την εγκυρότητα αυτού, με τη χρήση της υπηρεσίας επαλήθευσης του gov.gr διαθέσιμης στο σύνδεσμο https://docs.gov.gr/validate (παρ. 4 του άρθρου 27 του ν. 4727/2020 (Α’ 184)).

Η επαλήθευση δύναται να πραγματοποιηθεί και μέσω του Gov.gr Wallet. Στην περίπτωση αυτή, για την ολοκλήρωση του ελέγχου ταυτοποίησης αποστέλλεται στην κινητή συσκευή του φυσικού προσώπου εξαψήφιος αριθμός ασφαλείας, τον οποίο και γνωστοποιεί στην εκάστοτε ελεγκτική αρχή. (Άρθρο 26 του ν. 5099/2024 (Α΄ 48)).

Πώς προσθέτω το MyAuto στο gov.gr wallet 

Αν δεν έχει το gov.gr wallet στο κινητό του, αρχικά πρέπει να το κεταβάσει. Εν συνεχεία, αφού εισέλθει στο app, πρέπει να επιλέξει το «+» στο δεξί πάνω σημείο της εφαρμογής και από το υπομενού που θα εμφανιστεί την επιλογή «Το όχημά μου (MyAuto)».

Άμεσα, οι πληροφορίες θα εμφανιστούν αυτόματα στην αρχική σελίδα του Gov.gr Wallet, ακριβώς κάτω από το δελτίο ταυτότητας και την άδεια οδήγησης του οδηγού.

gov.gr wallet τροχαία
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content