Χρηματική ποινή 10 χιλιάδων ευρώ επεβλήθη στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

Χρηματική ποινή 10 χιλιάδων ευρώ επέβαλε το ειδικό δικαστήριο στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο μετά την καταδίκη του για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή είχε προτείνει την επιβολή μόνο χρηματικής ποινής 1.000 ευρώ.

Το δικαστήριο αναγνώρισε κατά πλειοψηφία στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τα ελαφρυντικά του πρότερου σύνομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου για την ενοχή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ελήφθη κατά πλειοψηφία.

Οι ανώτατοι δικαστές τον έκριναν ένοχο για δύο από τις έξι περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Η μία, αναφορικά με τις καταγγελίες της εισαγγελέως Ελένης Ράικου ότι την πίεσε να αποστείλε τη δικογραφία της ΝΟΒΑΡΤΙΣ στη Βουλή, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα.

Η άλλη περίπτωση αφορά πιέσεις που κατήγγειλε ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου στην έρευνα που διενεργούσε για τον τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα.

Όμως οι δικαστές και πάλι κατά πλειοψηφία τον απάλλαξαν από άλλες τέσσερις επιμέρους πράξεις παράβασης καθήκοντος και ομόφωνα από το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας.

Σε ό,τι αφορά την πρώην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία δικάστηκε με την κακουργηματική κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, το ειδικό δικαστήριο κατά πλειοψηφία την έκρινε αθώα.

 

Πώς ψήφισαν οι δικαστές για Τουλουπάκη και Παπαγγελόπουλο.

Το δικαστήριο αποφάσισε μετά τη διάσκεψη :

Για Κατάχρηση εξουσίας αθώα η Ελένη Τουλουπάκη κατά πλειοψηφία 9-4 ( Μυρσίνη Παπαχίου, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα και Ρωξάνη Γιαννουλάτου) και της κατά επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας της παράβασης καθήκοντος κατά πλειοψηφία 8-5 (Μυρσίνη Παπαχίου, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και Σοφία Βιτάλη)
Ομόφωνα αθώος για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
*Για παράβαση καθήκοντος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Αθώος :

Κατά πλειοψηφία 8-5 ( Μυρσίνη Παπαχίου, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και Σοφία Βιτάλη) για Γεωργία Τσατάνη.
Κατά πλειοψηφία 8-5 (Μυρσίνη Παπαχίου, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και Σοφία Βιτάλη)
για Παπαχρήστο.
Κατά πλειοψηφία 7-6 (Μυρσίνη Παπαχίου, Μαρία Μουλιανιτάκη, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και Σοφία Βιτάλη) για Βγενόπουλο-Αλαφούζο.
Ένοχος :

Κατά πλειοψηφία 7-6 ( Ανθή Γκάμαρη, Ελένη Φραγκάκη, Παναγιώτης Τσούκας, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Βασίλειος Αραβαντινός και Βασιλική Ηλιοπούλου ) για Ελένη Ράικου
Κατά πλειοψηφία 8-5 (Ανθή Γκάμαρη, Ελένη Φραγκάκη, Παναγιώτης Τσούκας, Βαρβάρα Ραφτοπούλου,και Βασιλική Ηλιοπούλου ) για Σάλλα.

Η δήλωση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου σε δήλωσή του αναφέρει:

«Για πέντε ολόκληρα χρόνια προσπάθησαν να με εξοντώσουν και να με κλείσουν φυλακή για να ξεπλύνουν το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis.
Απέτυχαν. Η Novartis αποδείχτηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους και εγώ καταδικάστηκα για δύο γελοίες, ανύπαρκτες, κατασκευασμένες και άσχετες με το σκάνδαλο της Novartis περιπτώσεις ενός πλημμελήματος, με οριακή πλειοψηφία μόνο σε χρηματική ποινή.
Νιώθω σφόδρα προσβεβλημένος που το τομάρι μου κάποιοι απαίτησαν να γδάρουν, κοστολογήθηκε τόσο φθηνά.
Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει και συνεχίζει να θλίβεται.
Αυτά προς το παρόν».

Η δήλωση των συνήγορων του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

Οι Μανώλης Ροδουσάκης και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, συνήγοροι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε δήλωσή τους, αναφέρουν:

Η σημερινή απόφαση του ειδικού δικαστηρίου έρχεται να ενταφιάσει οριστικά και αμετάκλητα το σαθρό κατηγορητήριο σε βάρος του εντολέως μας ένα κατηγορητήριο που συντάχθηκε από μία ομάδα σκευωρών που ενοχλείται όταν ελέγχεται.

Η απόφαση του δικαστηρίου επέβαλε μόνον χρηματική ποινή εξευτελίζοντας το νόημα της οποιασδήποτε απαξίας των δύο περιπτώσεων για τις οποίες κάτ’ οριακή πλειοψηφία ο εντολέας μας κρίθηκε ένοχος.

Εκρίθη ομόφωνα αθώος για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική πράξη κατάχρησης εξουσίας εκρίθη αθώος για τις τέσσερις από τις έξι συνολικά υποπεριπτώσεις του ενός πλημμελήματος στις δύο που κριθεί ένοχος αναγνωρίστηκαν δύο ελαφρυντικά και εν τέλει επιβληθηκε μόνον χρηματική ποινή.

Ελένη Τουλουπάκη: Σήμερα είναι μια μέρα δικαίωσης

«Το Ειδικό Δικαστήριο με την απόφαση του αποκατέστησε την αλήθεια. Υπό τις παρούσες τραγικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες γίνεται άλλη μια φορά φανερό ποσό σημαντική είναι η ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης για την δικαίωση εκείνων που την αναζητούν.

Εκείνοι που προσπάθησαν να κάμψουν το ελεύθερο φρόνημα των λειτουργών της Δικαιοσύνης δεν επεδίωξαν τίποτα λιγότερο από το να αυθαιρετούν χωρίς περιορισμούς.

Όρθια Δικαιοσύνη σημαίνει όρθια Ελλάδα! Γι’ αυτό υπόσχομαι ότι θα μείνω όρθια», ανέφερε σε δήλωσή της η Ελένη Τουλουπάκη μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου.

 

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνει την απόφαση αλά καρτ

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να μπούμε σε πολιτική αντιπαράθεση αυτήν την ώρα, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

«Τη στιγμή που ένας δεύτερος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον στενότερο συνεργάτη του κ. Τσίπρα Ν.Παππά, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος, καταδικάζεται και αυτός με το βαρύτατο αδίκημα για ένα δημόσιο λειτουργό, αυτό της παράβασης καθήκοντος, ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για την αθώωση της κ. Τουλουπάκη!

 

 

iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content