Τι λένε οι Αλβανοί για τον καθορισμό των ορίων της ΑΟΖ

Για πρώτη φορά δηλώθηκε δημόσια ότι η Ελλάδα θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για τη χάραξη ΑΟΖ με την Αλβανία, αφού πρώτα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, αναφέρουν αλβανικά μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας ότι αυτή η τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας δίνει άλλη διάσταση στο συγκεκριμένο θέμα.

Πριν περίπου δύο χρόνια, Ελλάδα και Αλβανία αποφάσισαν από κοινού να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τον καθορισμό των ορίων της ΑΟΖ.

Αλλη διάσταση

Τον περασμένο Μάιο και μετά τη συνεργασία που είχε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον αλβανό ομόλογό του, ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί το συνυποσχετικό στο Δικαστήριο, γράφει η αλβανική ιστοσελίδα Gazeta Shqiptare, παραθέτοντας στο άρθρο της τη φωτογραφία (επάνω) του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αλλη διάσταση στο συγκεκριμένο θέμα έδωσε ο έλληνας πρωθυπουργός στην έκθεση της ΔΕΘ, από τη Θεσσαλονίκη, κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Για πρώτη φορά δηλώθηκε δημόσια ότι η προσφυγή στη Χάγη θα γίνει αφού πρώτα η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.

«Και για τον ορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, έχουμε κατ’ αρχήν συμφωνία με την Αλβανία να πάμε στη Χάγη, αλλά με δεδομένο ότι έχουμε επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια.

»Αυτό είναι καλό, δείχνει ότι τέτοια ζητήματα μπορούν να επιλυθούν από έναν διεθνή οργανισμό. Σημαντική εξέλιξη αν μπορούμε να την πετύχουμε», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Πρωινός Λόγος» για τις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του έλληνα πρωθυπουργού δημιουργεί ξεκάθαρα νέο δεδομένο την ώρα που εξετάζονταν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την προσφυγή στη Χάγη.

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς

Η κοινή προσφυγή στη Χάγη ήταν επιδίωξη της ελληνικής πλευράς για να παρακάμψει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, το οποίο είχε ακυρώσει τη συμφωνία Αθηνών – Τιράνων του 2009.

Για να παρακαμφθεί η απόφαση του δικαστηρίου που απορρίπτει μια διακρατική συμφωνία, η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου είναι απαραίτητη δικαστική προϋπόθεση.

Τα τελευταία 10 χρόνια η Αλβανία έχει αποφύγει οποιαδήποτε συζήτηση, επικαλούμενη την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη συνταγματικότητα της συμφωνίας του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες Ελλάδας και Αλβανίας.

Κατά τα λοιπά, ο έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η υποστήριξη της διαδικασίας ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το αίτημα για προστασία της ελληνικής μειονότητας, καταλήγει η Gazeta Shqiptare.

 

Πηγή: Gazeta Shqiptare, echedoros-a.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content