Στο Στρασβούργο ο Μητσοτάκης – Διεκδικεί πολιτική συμφωνία για μεγάλο «πακέτο» βοήθειας

Αυτές τις μέρες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Κομισιόν μετακομίζουν από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο, με δεδομένη την αυριανή ομιλία της προέδρου της Κομισιόν ΟύρσουλαΦονΝτερΛάιεν στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (State of the Union) που σηματοδοτεί και την έναρξη της πολιτικής σεζόν για την ευρωπαϊκή σκηνή. Φέτος, πάντως, η πρόεδρος της Κομισιόν θα έχει ένα κρίσιμο ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μια μέρα πριν την ομιλία της, σήμερα το πρωί, με τον πρωθυπουργό να διεκδικεί από την Ευρώπη ένα ουσιαστικό πακέτοστήριξης για την αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία.

Στην πραγματικότητα, η αποστολή του κ. Μητσοτάκη είναι «πολιτική», καθώς, τεχνικά, οι πόροι των ευρωπαϊκών ταμείων για τις φυσικές καταστροφές είναι περιορισμένες, ενώ για τη φετινή χρονιά σχεδόν εξαντλημένες. Συνεπώς, η συζήτηση που πρέπει να γίνει έχει και πολιτικό γνώμονα. Ο κ. Μητσοτάκης το γνωρίζει καλά, ενώ διατηρεί άριστη προσωπική σχέση με την πρόεδρο της Κομισιόν, η οποία και φιλοξενήθηκε στο σπίτι του στην Κρήτη πριν από λίγες εβδομάδες. 

Σε αυτό το σημείο έρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr από αρμόδια ευρωπαϊκή πηγή, το «νεύμα» της κ. ΦονΝτερ Λάιεν, μια κίνηση με νόημα. Και αυτό γιατί η ίδια δεν επέλεξε να πάρει μαζί της στη διευρυμένη συζήτηση που θα γίνει μετά το τετ-α-τετ της με τον κ. Μητσοτάκη τεχνοκράτες από το γραφείο της, αλλά μια μεγάλη ομάδα αντιπροέδρων της Κομισιόν και επιτρόπων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το παρών στη συνάντηση θα δώσουν οι αντιπρόεδροι ΒάλντιςΝτομπρόβσκις και ΜαργαρίτηςΣχοινάς και πέντε επίτροποι: οι ΓιοχάνεςΧαν(Προϋπολογισμός), ΝίκολαςΣμιτ, (Κοινωνικά), ΠάολοΤζεντιλόνι(Οικονομία), ΓιάνουςΒοϊτσεχόφσκι (Γεωργία) και ΕλίσαΦερέιρα(Περιφερειακή Ανάπτυξη και Συνοχή). Από ελληνικής μεριάς, το παρών θα δώσουν το οικονομικό επιτελείο (Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Παπαθανάσης, Θάνος Πετραλιάς), ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ΛευτέρηςΑυγενάκης. Η συζήτηση του κ. Μητσοτάκη με την κ. Φον Ντερ Λάιεν θα έχει προφανώς πολιτικά χαρακτηριστικά, σε μια περίοδο που η πρόεδρος της Κομισιόν αναζητά συμμάχους για να διεκδικήσει δεύτερη θητεία, έχοντας όμως κακές σχέσεις με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ η συζήτηση μετέπειτα θα είναι πιο τεχνική. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και αρκετές άλλες επαφές σε χαμηλότερο επίπεδο, για να «τρέξουν» οι λεπτομέρειες. 

Οι πηγέςχρηματοδότησης για να κατευθυνθούν επαρκείς πόροι στα ελληνικά ταμεία είναι αρκετές. Η ελληνική πλευρά θα ήθελε αξιοποίηση κεφαλαίων που έχουν μείνει «κάβα» από την προηγούμενη περίοδο του ΕΣΠΑ20142020, αλλά και αναπροσαρμογή αυτών που έχουν προβλεφθεί για την περίοδο 2021-2027. Παράλληλα, στο τραπέζι είναι η αναπροσαρμογή και κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις φυσικές καταστροφές οι δυνατότητες είναι μάλλον μικρές για φέτος, αλλά μεγαλύτερες για του χρόνου. Ενδεικτικά, η Σλοβενία άντλησε μόλις 100 εκ για φέτος, μετά τις ιστορικές πλημμύρες προ εβδομάδων, και διασφάλισε άλλα 300 εκ για του χρόνου, με την Ελλάδα να διεκδικεί ποσό σαφώς μεγαλύτερο αυτού. Τέλος, στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο δανειοδότησης της χώρας από την ΕυρωπαϊκήΤράπεζαΕπενδύσεων για σημαντικά έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα για την αποκατάσταση αυτών που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές. Με στενά «τεχνικούς» όρους, ορισμένες από αυτές τις κινήσεις έχουν δυσκολίες, αν υπάρχει, όμως, πολιτική βούληση και συμφωνία, τότε μπορεί να υπερκεραστούν. 

Σημειωτέον, στο ελληνικό αποθεματικό έχει απομείνει ένα ποσό περί το 1 δις ευρώ για τις αποζημιώσεις μετά τις φυσικές καταστροφές, ενώ θα πρέπει να διατεθεί και μεγάλος όγκος χρημάτων για την περιοχή του Έβρου που υπέστη τη μεγάλη καταστροφή από την πυρκαγιά του Αυγούστου. «Ο κρατικόςπροϋπολογισμός αλλά και η ευρωπαϊκή στήριξη που θα πάρουμε θα καλύψουν και σε αυτήν την περίπτωση τις καταγεγραμμένες ζημιές», υπογράμμισε χθες από την Αλεξανδρούπολη ο κ. Μητσοτάκης, με την εν λόγω αναφορά να είναι προφανώς ευρύτερης χρήσεως.

Πρώτο Θέμα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content