Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με Μητσοτάκη -«Εκφράζω την ενόχλησή μου», δήλωσε ο πρωθυπουργός

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε αιφνιδίως την προγραμματισμένη συνάντηση που θα είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκαλώντας την αντίδραση του πρωθυπουργού.

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.
Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.
Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. 
Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εντελώς αρνητικός ο Σούνακ

Νωρίτερα σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ διαμήνυσε ότι ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αποκλείει κάθε ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα με φόντο την επίσκεψη στο Λονδίνο του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Σούνακ

Σε ερώτηση αν πρωθυπουργός συμφωνεί με την σύγκριση του κ. Μητσοτάκη μεταξύ των Γλυπτών και της Μόνα Λίζα, ο εκπρόσωπος δήλωσε: «Προφανώς δεν είναι κάτι με το οποίο θα συμφωνούμε. Αποκτήθηκαν νόμιμα την εποχή εκείνη, ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του μουσείου. Υποστηρίζουμε αυτή τη θέση και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αλλαγών».

Ο αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σχέδιο αλλαγής του νόμου του 1963, ο οποίος απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ ο πρωθυπουργός δείχνει αρνητικός και στο ενδεχόμενο προσωρινής ανταλλαγής των Γλυπτών με αντικείμενα όπως όπως η Μάσκα του Αγαμέμνονα ηλικίας 3.600 ετών και το Παιδί του Κριτίου.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του Σούνακ τόνισε: «Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε την προσέγγισή μας και βεβαίως πιστεύουμε ότι το μουσείο είναι το κατάλληλο μέρος για τα Ελγίνεια». 

Πηγή: iefimerida.gr – Καθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content