Μοναξιά 

Γράφει ο Δρ Ευστράτιος Παπάνης 

Η αρχή της κατ´ επιλογήν μοναξιάς μοιάζει με ελευθερία. Αποτινάσσεις από πάνω σου όλα όσα θα έκανες για τους άλλους. Ο μόνος εαυτός αρκείται σε λιγότερα, δεν έχει τύπους, κανονισμούς, τρόπους καλής συμπεριφοράς, συμβατικότητες, απαιτήσεις, ωράρια.

Ο μόνος εαυτός προσεγγίζει περισσότερο το πρωτόγονο από το πολιτισμένο.
Ακόμα και η αυτοπειθαρχία αρχίζει να γίνεται μια περιττή ιδιότητα. Γιατί; Αφού όλα αποκτούν νόημα, όταν αναφέρονται στους άλλους. Κι ο εαυτός έχει υπόσταση μόνο μέσω των σχέσεών του με τους άλλους. Κανείς δε γεννήθηκε αυθύπαρκτος. Δεν υπάρχει ούτε μία στιγμή, που να μπορούμε να τον θυμηθούμε μόνο. Πάντα μέσα από τις ετεροαναφορές γίνεται αντιληπτός, σαν ένας μακρινός πλανήτης, που μπορείς να τον παρατηρήσεις μέσω της παραμόρφωσης στο φως του άστρου του. Η ίδια η ψυχοθεραπεία δεν είναι μία ανάλυση του εγώ, αλλά των συσχετισμών του.

Σταματάς να μιλάς. Η γλώσσα, η κοινωνία η ίδια δεν υφίσταται, όταν χάνει τον επικοινωνιακό χαρακτήρα. Δε χρειάζεσαι επιχειρήματα. Αναπτύσσεις θεωρίες δίχως αντίλογο, επιχειρήματα, που κανείς δεν θα κληθεί να αντικρούσει, απόψεις παράξενες, που ντύνονται λογικά περιβλήματα.

Προσωποποιείς τα αντικείμενα, τους απευθύνεις το λόγο, όπως έκανες μικρός. Η μοναξιά σε επαναφέρει στις παιδικές καταβολές.
Κι έπειτα έρχεται η περιβόητη αυτογνωσία.
Μα το παρόν κυλά αστραπιαία και το μέλλον είναι άδηλο. Κανείς δεν το γνωρίζει ή το προβλέπει. Ουσιαστικά για μια συνδιαλλαγή με το παρελθόν πρόκειται, με όλα όσα έζησες. Μια ετεροχρονισμένη συνομιλία με τους άλλους, που δεν την ολοκλήρωσες, όταν έπρεπε.

Η αυτογνωσία ξεκινά, όταν το παρόν ακινητοποιείται, αιχμαλωτίζεται, όταν οι μνήμες ξεχύνονται σαν αιμορραγούσα πληγή, παραμορφωμένες, κατακλυσμιαίες, απροσδόκητες.
Αλλά τα συναισθήματα θεριεύουν. Σα να μη χρειάζονται τους άλλους, για να εκδηλωθούν. Γίνονται ολοένα και εντονότερα, τραχύτερα, απαιτητικότερα. Ενδύονται την αρχαία τους δόξα, τα ένστικτα. Πιο αυθεντικά, αλλά άγρια, ανήμερα, δεσμευτικά.
Καθώς σε κατακλύζουν δημιουργούν στρεβλώσεις, παραισθήσεις, οράματα.
Και ξαφνικά σε μεταφέρουν πέρα από το χρόνο, πάνω από το χώρο, μακριά από την αιτιότητα.
Έχοντας σε ξαναβαπτίσει στην κολυμβήθρα του αρχέγονου εαυτού, σε αναγκάζουν να κοινωνήσεις το μεταφυσικό.

Γιατί η μοναξιά είναι η ασφαλέστερη οδός για το υπερβατικό ή την τρέλλα.

ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

« Επαγγελματική Συμβουλευτική, Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού για μαθητές Γυμνασίου Λυκείου, τεστ Προσωπικότητας, Σύνταξη Μηχανογραφικού και διαχείριση άγχους εξετάσεων

– Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας για ενηλίκους»

Δωρεάν Διαδικτυακή Ημερίδα μέσω zoom 6/3/2024 18.00 έως 21.00

Φόρμα εγγραφής:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf-9utYLquMAoc6PKvN9RvIfd9RGl-xLrRyKgOlXWYzyrWlsQ/viewform?fbclid=IwAR3yYg6wc4V9YH1Q8rQzPtNVWwN419WXAAH-tsW1TYR_lE4JXfXmv1MDxX0

6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

1ο Πανελλήνιο Διαθεματικό Συνέδριο Ειδικής Αγωγής

Πληροφορίες- Εγγραφές

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdb6vQliMvunUPvEv1x86EH7aoBA_Fy5hhtgRK7wmHHxDSOkA/viewform?fbclid=IwAR2nCIxsuo7njQa9hwPYZJFhvh4cpNswnQxncCxn5-1T863ehGcuYmzTaMc

17 ΜΑΪ́ΟΥ 2024

Κέντρο Ψυχοθεραπείας «Κοχλίας»

Συνέδριο

«Οι πολυπαραγοντικές διαστάσεις του τραύματος»

Πληροφορίες Εγγραφές:

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content