Η πολιτική πράξη δεν χωράει αναβολές

Του Ζαχαρία Εμμ. Δοξαστάκη(*)

   Το ρολόι της ιστορίας αναμφίβολα δεν σταματά ποτέ!!!

Το ίδιο ισχύει και για το χρόνο, ο οποίος δεν αναστέλλεται, ούτε ανακόπτεται. Έτσι εξηγείται η αλληλεξάρτηση του σήμερα με το χθές και η γέννηση του αύριο από το σήμερα.

   Δεν μπορούμε, δυστυχώς, να αντιληφθούμε ότι η πολιτική δράση δεν δικαιολογεί αναβλητικότητα, αναβολές και μετατόπιση της ελπίδας στο μέλλον. Η πολιτική πράξη εμπεριέχει κάτι σημαντικό και προσδιορισμένο.

   Εμείς, ως λαός, δεν συνειδητοποιούμε αυτή την αμείλικτη πραγματικότητα.Κινούμαστε μέσα σ’ένα πλαίσιο και κλίμα αδικαιολόγητης αδιαφορίας, αναβλητικότητας και αναποφασιστικότητας, που τα πάντα αφήνονται στην τύχη και στον « από μηχανής Θεό». Η κατάσταση, όμως αυτή είναι επιβλαβής και σίγουρα βλάπτει τη χώρα μας. Το έθνος μας συρρικνώνεται, οξύνονται τα κάθε μορφής προβλήματα, όπως το δημογραφικό, η ερήμωση της υπαίθρου, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πόλεων μας, η ταχεία και μη αναστρέψιμη καταστροφή του περιβάλλοντος και της φύσης , η τραγική κατάσταση της οικονομίας, της υγείας, της παιδείας κοκ.

   Για την παθογένεια και την υστέρηση αυτή , ασφαλώς, υπάρχουν μεγάλες ιστορικές ευθύνες, αλλά αυτό δεν μπορεί να μας απαλλάξει και να αποτελέσει άλλοθι για τη ροπή της κοινωνίας μας στην αδράνεια.Η τακτική της στοχοποίησης ανθρώπων, της εύκολης χρέωσης των ευθυνών στους άλλους, είναι πέρα για πέρα λαθεμένη και επικίνδυνη.

   Με μοναδική ευκολία διαπιστώνουμε τις αρνητικές πτυχές και τις παθογένειες της κοινωνίας, αλλά μένουμε στις διαπιστώσεις και δεν λαμβάνουμε μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Πέραν , όμως, αυτής της διαπιστωμένης αδράνειας, παρατηρείται και το εξής αδικαιολόγητο φαινόμενο. Όταν προτείνονται πάλι  έγκαιρα ,σωστά μέτρα και λύσεις υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υπονομευτούν και να τορπιλιστούν. Το παράδοξο είναι ότι και όταν ακόμη δεν υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα και αντιλήψεις , πάλι παρεισφρύει η πρακτική της υπονόμευσης.

   Εφόσον , όμως, έτσι πορεύονται και λειτουργούν τα κράτη, συμπεριφέρονται οι λαοί , εξελίσσονται οι ταξικές εντάσεις , νομοτελειακά οδηγούνται σε αναπτυξιακή υστέρηση και εθνικές καταστροφές. Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα για πρωτοβουλίες και μέτρα που θεσμοθετήθηκαν από την ελληνική πολιτεία, που αποτελούσαν σημαντικά βήματα για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, αλλά, δυστυχώς, η εφαρμογή τους δεν πραγματοποιήθηκε γιατί υπονομεύτηκε από διάφορα συμφέροντα, λαθεμένες αντιλήψεις και αδικαιολόγητες εμμονές.

   Η αδράνεια δημιουργεί χαμένες ευκαιρίες, παραλυσία και ρευστότητα. Οι εξελίξεις δεν μπορούν να περιμένουν. Η έγκαιρη  λήψη αποφάσεων , είναι προτιμότερη από την επιδίωξη τέλειων, αλλά καθυστερημένων αποφάσεων.

   Ο ρόλος των πολιτικών κομμάτων θεωρείται καθοριστικός για τη διασφάλιση της συνεχούς ανθρώπινης δράσης και πράξης μέσα στο χρόνο. Η ανάγκη ύπαρξης πράξης και λήψης αποφάσεων από την πολιτική εξουσία ενισχύεται και επιβάλλεται σε εποχές βαθειάς αβεβαιότητας στο πολιτικό και το οικονομικό επίπεδο, όπως χαρακτηρίζεται αυτή που διανύουμε. Η έρπουσα οικονομική κρίση, που μαστίζει αδιάκοπα τα χαμηλά εισοδήματα κλονίζει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στο μέλλον.

   Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ με μαζικό και δημοκρατικό τρόπο ανέδειξε στην ηγεσία του ένα νέο άνθρωπο, προκειμένου μέσα από τη σύνταξη ενός σύγχρονου προγράμματος, διαπνεόμενου από τις αντιλήψεις και τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας , να επιδιώξει να απαντήσει σ’αυτή  τη φθορά και την τελμάτωση της κοινωνίας. Επιβάλλεται σύντομα,ο πολιτικός  φορέας αυτός που χρόνια εξέφρασε και υποστήριξε τα λαϊκά στρώματα,να καταθέσει στον ελληνικό λαό πρόταση ολοκληρωμένου και συγκεκριμένου προγραμματισμού, με σαφείς στόχους, μέτρα και προτεραιότητες. Βασικό αίτημα και προσδοκία του λαού μας αποτελεί ο σοβαρός μετασχηματισμός και οι βαθιές δομικές αλλαγές του πολιτικού συστήματος.

   Η γλώσσα της πράξης και της δράσης είναι η μόνη πειστική. Ο λαός έχει αποδείξει ότι δέχεται να υποστεί θυσίες προκειμένου να αλλάξουν τα πράγματα και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης. Οι πολίτες προσδοκούν, επιτέλους, να ακούσουν συγκεκριμένα πράγματα. Ανυπομονούν να δουν να υιοθετείται και να εφαρμόζεται το όραμα της μεγάλης προοπτικής, το οποίο συγκινεί και συγκλονίζει τους ανθρώπους στο προσωπικό και το ομαδικό επίπεδο.

 

 

      (*) O Ζαχαρίας Δοξαστάκης είναι Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης & Οργάνωσης

   

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content