ΔΟΥ Ηρακλείου: Την θέλει ή δεν την χρειάζεται το υπουργείο Οικονομικών;

Του Κώστα Τριγώνη

Μια απορία έχω, αλλά πολύ αμφιβάλλω αν μπορεί ή αν ενδιαφερθεί να μου τη λύσει κανείς. Την εξής:

Με ποιό σκεπτικό, οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών, αφήνουν εντελώς αφύλακτα τα κτίρια που στεγάζουν τις ΔΟΥ (Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες) του κράτους, που κατάντησαν έρμαιο στις διαθέσεις του κάθε κλέφτη και του κάθε εμπρηστή;

Πριν λίγες ημέρες, μια πυρκαγιά (που αποδίδεται σε εμπρησμό), κατέστρεψε μέρος των γραφείων της ΔΟΥ Ηρακλείου, που για μια βδομάδα ανέστειλε την λειτουργία της. Κύριος οίδε τι ήθελε να κάψει ο υποτιθέμενος εμπρηστής, ο οποίος προφανώς πέτυχε απόλυτα τον σκοπό του. Η ουσία είναι πως ο νομός Ηρακλείου, για μια βδομάδα, δεν είχε Οικονομική Υπηρεσία και πολύς κόσμος καταταλαιπωρήθηκε.

Δεν ήταν πρώτη φορά που η ΔΟΥ Ηρακλείου δέχτηκε τέτοια “επίθεση”. Κι άλλες πολλές φορές στο παρελθόν έχουν σημειωθεί παρόμοια κρούσματα, εισβολής κλεπτών, απόπειρες εμπρησμού, κλπ. Μάλιστα, παρόμοια περιστατικά καταγράφονται κατά καιρούς και σε άλλες ΔΟΥ ανά την επικράτεια.

Ομως, το υπουργείο Οικονομικών δεν συγκινείται, ούτε παίρνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των υπηρεσιών του. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της προόδου στην Πληροφορική,  το ανά την Ελλάδα δίκτυο των ΔΟΥ συρρικνώθηκε πολύ, αλλά και όσες ΔΟΥ απέμειναν, δίδουν εικόνες εγκατάλειψης και μοιάζουν σαν έτοιμες να βάλουν λουκέτο. Μπορεί οι πολίτες να κάνουν ηλεκτρονικά τις περισσότερες συναλλαγές τους, όμως σε πολλές, σοβαρές περιπτώσεις υποχρεώνονται να μεταβαίνουν αυτοπροσώπως εκεί για συγκεκριμένες υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με τα μπιλιετάκια που τους αποστέλλονται… ηλεκτρονικά.

Η μόνη “προστασία” που εξασφάλισε το υπουργείο στην ΔΟΥ Ηρακλείου, ήταν να τοποθετήσει φύλακες στην είσοδο, κατά τη διάρκεια λειτουργίας της υπηρεσίας, οι οποίοι παρεμποδίζουν ή έστω δυσκολεύουν την είσοδο των φορολογουμένων στα γραφεία, ζητώντας τους, με τρόπο όχι πάντα κομψό, διευκρινίσεις για τον λόγο της επίσκεψης. Λες και οι πολίτες που μεταβαίνουν εκεί, το κάνουν για λόγους… αναψυχής.

Όμως, η ΔΟΥ δεν έχει ανάγκη προστασίας την ημέρα, αλλά τη νύκτα. Και κατά τη νύχτα, ισχύει το “μπάτε σκύλοι, αλέστε, και αλεστικά μην πληρώσετε”, όπως αποδείχτηκε την περασμένη βδομάδα!

Τι απομένει; Να υπάρχει, ή να μην υπάρχει ΔΟΥ στο Ηράκλειο; Αν το υπουργείο σκοπεύει να την κλείσει, ας την κλείσει. Αν όμως η ΔΟΥ Ηρακλείου εξακολουθήσει να λειτουργεί, που είναι το πιθανότερο, θα πρέπει να προστατεύεται αποτελεσματικά, και να μην αποτελεί εύκολο στόχο του κάθε κλέφτη ή εμπρηστή.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content