Σου μπήκε κάτι στο μάτι; Τι να κάνεις
Σου μπήκε κάτι στο μάτι;

Απόφυγε να το τρίψεις αφού με την κίνηση αυτή μπορεί να προκληθεί γδάρσιμο στην επιφανειακή στοιβάδα του ματιού, τον κερατοειδή χιτώνα. Η εκδορά αυτή μπορεί να προκληθεί από το νύχι σου ή από την τριβή του ξένου αντικειμένου στην επιφάνεια του ματιού.

Η εκδορά του κερατοειδούς είναι ένας συχνός, επώδυνος τραυματισμός που τυπικά χρειάζεται λίγες ημέρες για να επουλωθεί. Αυτό όμως ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστεί εγκαίρως και ότι δεν θα μολυνθεί από κάποιο βακτήριο ή ιό. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να εξελιχθεί σε έλκος (πληγή) του κερατοειδούς, που είναι πολύ πιο σοβαρή κατάσταση.

Είναι στ’ αλήθεια επικίνδυνο να τρίβουμε τα μάτια μας;

Όπως εξηγεί ο καθηγητής οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Γιούτα στις ΗΠΑ, Dr. Mark Mifflin, δεν είναι απαραίτητο πως το τρίψιμο των ματιών μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα. Είναι όμως κάτι αρκετά συνηθισμένο.

Για την ακρίβεια, το χρόνιο τρίψιμο του ματιού, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στα μάτια, όπως επιδείνωση της μυωπίας ή του γλαυκώματος. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με όχι σοβαρά αλλά ενοχλητικά προβλήματα, όπως τα κόκκινα μάτια, οι μαύροι κύκλοι και η χαλάρωση των βλεφάρων.

Αν νιώθεις κάτι στο μάτι σου, αντί να το τρίψεις, άφησε τα δάκρυα να το ξεπλύνουν μόνα τους αφού είναι πιθανό να δακρύσει. Εναλλακτικά, δοκίμασε να απομακρύνεις το ξένο σώμα στο μάτι με αμπούλες φυσιολογικού ορού από το φαρμακείο ή με τεχνητά δάκρυα. Αν δεν τα καταφέρεις, πήγαινε στον οφθαλμίατρο και μην προσπαθείς μόνη σου.

shape.grΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ