Πώς θα πηγαίνουμε στον οδοντίατρο – Τι ισχύει από σήμερα

Διευκρινίσεις για το τι απαιτείται για να επισκεφθεί κάποιος ασθενής τον οδοντίατρό του έδωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Aναστάσιος Δεβλιώτης, λέγοντας ότι οι γιατροί είναι αυτοί που θα αποφασίζουν πότε θα είναι απαραίτητη η διενέργεια rapid test, σύμφωνα με τη ΚΥΑ που σήμερα τίθεται σε ισχύ

«Το πρόβλημα λύθηκε με τη νέα KYA. Είναι αλήθεια ότι είχε επικρατήσει μία αναστάτωση καθώς είχε βγει μια υπουργική απόφαση που ζητούσε από τους οδοντιάτρους να απαιτούν rapid test από όλους τους ασθενείς, εμβολιασμένους και μη», δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τον κ. Δεβλιώτη, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία διαχώρισε αυτομάτως τους εμβολιασμένους με  τους ανεμβολίαστους όσον αφορά την προσέλευσή τους στα ιατρεία. «Εμείς που έχουμε στηρίξει σθεναρά την εμβολιαστική εκστρατεία, πιστεύαμε ότι έπρεπε να υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός διότι θα αποτελούσε και ένα πλήγμα στην όλη αξιοπιστία του εμβολιασμού. Απαιτήσαμε από τον υπουργό να δεχθεί έναν επιστήμονα ειδικό στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Όπως και έγινε».

Όπως είπε ο κ. Δεβλιώτης, «καταλήξαμε ότι όλες οι οδηγίες που επί δεκαοκτώ μήνες στείλαμε – οκτώ φορές- στους συναδέλφους πήραν τώρα και τη νομοθετική ισχύ. Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι υπεύθυνοι για το πώς θα διαχειριστούν τους ασθενείς τους».

Από σήμερα, Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου τίθενται σε ισχύ οι κάτωθι επικαιροποιημένες οδηγίες προσέλευσης ασθενών και των συνοδών τους στα οδοντιατρεία, λόγω πανδημίας:

  • Εμβολιασμένοι ασθενείς: Προσέρχονται κανονικά, χωρίς επιπρόσθετο έλεγχο.
  • Συνοδός ασθενούς: Εάν επιβάλλεται η παρουσία του, πρέπει να είναι εμβολιασμένος ή να διαθέτει rapid test 48 ωρών.
  • Ανεμβολίαστοι ασθενείς: Προσέρχονται με αρνητικό rapid test 48 ωρών. Εξαιρούνται τα έκτακτα περιστατικά με χαρακτήρα επείγοντος ή για εκτέλεση πράξης χωρίς παραγωγή αερολύματος. Δηλαδή, διενεργείται μόνο διαγνωστικός έλεγχος.
  • Παιδιά σχολικής ηλικίας: Προσέρχονται με την εξέταση, δηλαδή self test 48 ωρών, που ήδη έχουν διενεργήσει για τη φυσική τους παρουσία στο σχολικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, «ασθενείς που προσέρχονται για εξέταση σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγεία δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19. Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα, υπόκεινται σε rapid test 48 ωρών πριν από την εξέταση. Ο τρόπος εφαρμογής του παρόντος εξειδικεύεται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία».

ertnews.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content