Καρκίνος: 5 συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο

Φαίνεται απίστευτο, κι όμως είναι αληθινό ότι, υιοθετώντας μερικές απλές συνήθειες στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να θωρακίσουμε τον εαυτό μας έναντι σοβαρών ασθενειών, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος. Ο τρόπος είναι απλός, απαιτεί μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας και υπόσχεται να μας εξασφαλίσει έναν πιο υγιή εαυτό.

Το μυστικό κρύβεται στη διατροφή μας όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Γνωρίζουμε ήδη ότι η παχυσαρκία έχει συνδεθεί στενά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου. Γι’ αυτό, μικρές διατροφικές αλλαγές μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε ένα ισορροπημένο βάρος και, κατ’ επέκταση, να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Ακολουθούν πέντε διατροφικά μυστικά που μας προστατεύουν από τον επικίνδυνο «εχθρό»:

1. Εντάξτε ποικιλία φρούτων, λαχανικών και οσπρίων στο καθημερινό σας διατροφολόγιο

Προσπαθήστε να καταναλώνετε καθημερινά τέτοιου είδους τροφές, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες και άλλες ευεργετικές βιταμίνες και μέταλλα. Προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Εναλλακτικά, τα κατεψυγμένα είναι επίσης μια καλή επιλογή, αρκεί να μην εμπεριέχουν πρόσθετα συστατικά.

2. Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως αντί για επεξεργασμένα προϊόντα

Εξαλείψτε από τα καθημερινά σας γεύματα τα επεξεργασμένα δημητριακά, το λευκό ψωμί και ρύζι, καθώς και τα ζυμαρικά. Αντικαταστήστε τα με καστανό ρύζι, αλλά και ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής άλεσης.

3. Αποφύγετε τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη και περιορίστε τις τροφές με πολλές θερμίδες

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να συμβάλει στην υπερβολική αύξηση βάρους. Για το λόγο αυτό, θα ήταν προτιμότερο να περιορίσετε την πρόσληψη ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων. Επιπλέον, ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία θα ήταν να αποφεύγετε τρόφιμα με πολλές θερμίδες, όπως fast food, μπισκότα, κέικ, παγωτό, ντόνατς και άλλα γλυκά.

4. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι το αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του στόματος, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του μαστού και του παχέος εντέρου. Όσοι συνηθίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ, θα πρέπει να περιοριστούν στο μέγιστο όριο του ενός ποτού την ημέρα για τις γυναίκες και των δύο ποτών για τους άνδρες.

5. Μην υπερβάλλετε με τα κόκκινα και τα επεξεργασμένα κρέατα

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Για το λόγο αυτό, εάν προτιμάτε το κόκκινο κρέας, συνίσταται να περιορίσετε την κατανάλωσή του, αλλά και να επιλέγετε τα πιο άπαχα κομμάτια του κρέατος. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μεγαλύτερη ποσότητα κόκκινου κρέατος που καταναλώνετε με ψάρια, πουλερικά ή όσπρια. Παράλληλα, καλό θα ήταν να αποφεύγετε και τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον και τα λουκάνικα.

Συνδυάστε αυτές τις διατροφικές συνήθειες με τη σωματική άσκηση για έναν ακόμη πιο υγιή και δυνατό οργανισμό. Επιδιώξτε να εντάξετε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας περίπου 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα ή 75 λεπτά έντονης άσκησης.

ygeiamou.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content