Αλτσχάιμερ : Τα συμπτώματα και η δυνατότητα πρόληψης

Για τη νόσο Αλτσχάιμερ, τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι πάσχοντες αλλά και τον τρόπο πρόληψής της, μίλησε στην εκπομπή One Line Weekend, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για το Αλτσχάιμερ, Παρασκευή Σακκά.

«Ο υγιεινός τρόπος ζωής βοηθάει στην αποφυγή της νόσου. Αλλά η πρόληψη είναι υπόθεση σε όλη τη διάρκεια της ζωής και κυρίως της ενήλικης ζωής» εξήγησε η κ. Σακκά.

Σχετικά με το πότε πρέπει κάποιος να επισκεφθεί το γιατρό για να διαπιστώσει εάν πάσχει από τη νόσο, σημείωσε πως «όταν τα προβλήματα μνήμης επηρεάζουν την καθημερινή μας λειτουργικότητα».

Για το ζήτημα της κληρονομικότητας της νόσου, τόνισε πως «πράγματι έχει μια κληρονομική προδιάθεση η νόσος. Εάν πχ η μητέρα μας έπασχε από τη νόσο, αυτό δε σημαίνει ότι θα νοσήσουμε κι εμείς απαραίτητα. Σημαίνει ότι έχουμε περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουμε, τις οποίες όμως μπορούμε να μειώσουμε υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής».

Ακόμα, σημείωσε πως «το 98% των πασχόντων από την νόσο είναι από τα 65 χρόνια».

Tα συμπτώματα της νόσου

Ως ενδεικτικά συμπτώματα της νόσου παρέθεσε την ανησυχία, την άσκοπη περιπλάνηση, την επιθετικότητα και τη κυρίως λεκτική αλλά και τις ψευδαισθήσεις. «Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να έχουν καλή θεραπεία» εξήγησε, όπως με «σωματική άσκηση, την εξάσκηση του μυαλού αλλά και τη μεσογειακή δίαιτα».

Αναφορικά με την προοπτική δημιουργίας δημόσιων κέντρων για τη νόσο στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι «βρέθηκαν τα χρήματα, οι χώροι, οι άνθρωποι και κολλήσαμε στην γραφειοκρατία και τις τελευταίες υπογραφές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ