Αλτσχάιμερ: νέα εποχή στη διάγνωση και τη θεραπεία

Τα διαγνωστικά τεστ για το Αλτσχάιμερ, το «χρυσό δισκοπότηρο» της ιατρικής και ερευνητικής κοινότητας επί χρόνια, βρίσκονται πλέον στην αγορά. Πρόκειται για ένα ισχυρό όπλο στην ιατρική φαρέτρα, που ενδέχεται να μεταβάλει ριζικά τη διάγνωση της εκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου και να συμβάλει, τελικά, στην αντιμετώπισή της.

Τα τεστ ανιχνεύουν στο αίμα πολύ μικρά τμήματα του βήτα αμυλοειδούς, της πρωτεϊνικής υπογραφής της νόσου, υποδεικνύοντας την παρουσία του και στον εγκέφαλο. Επί του παρόντος, βέβαια, χρησιμοποιούνται κυρίως στο πλαίσιο κλινικών μελετών.

Οι ιατροί μπορούν να τα συνταγογραφήσουν, όμως σε πολλές περιπτώσεις το θεωρούν περιττό αφού η νόσος παραμένει, μέχρι στιγμής, άνευ θεραπείας. Πολλοί νευρολόγοι πιστεύουν ότι αυτό θα αλλάξει στο εγγύς μέλλον όταν η πρόσβαση στην εξέταση αυξηθεί και επιτρέψει τη σαφή διάγνωση μιας ασθένειας με εξαιρετικά μεγάλη διαγνωστική δυσχέρεια. Ταυτόχρονα, τα τεστ θα επιτρέψουν στους ειδικούς να καθορίσουν με επιστημονικά και αντικειμενικά κριτήρια ποιος ασθενής πρέπει να λάβει τις νέες θεραπείες, όταν και εφόσον εγκριθούν από τους ρυθμιστικούς φορείς. Σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά τρία τεστ για τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ, που παρασκευάζονται από τις C2N Diagnostics, Quest Diagnostics και Quanterix.

H εμφάνιση των τεστ συνέπεσε με την αξιολόγηση ενός πολλά υποσχόμενου σκευάσματος που παρασκευάζεται από την αμερικανική Βiogen και την ιαπωνική Εisai από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν επιβραδύνει την έκπτωση των διανοητικών ικανοτήτων στους πάσχοντες. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα ανακοινωθούν στις αρχές του 2023.

Νέα φάρμακα

H σχετική αποτελεσματικότητα του σκευάσματος των Biogen και Eisai αναπτέρωσε τις ελπίδες για την παρασκευή και άλλων φαρμάκων που θα μπορούν με ασφάλεια να αφαιρούν τις πλάκες βήτα αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο των αρρώστων.

Παρότι τα αναπάντητα ερωτήματα για το Αλτσχάιμερ παραμένουν πολλά, είναι βέβαιο ότι η ύπαρξη αξιόπιστης και κυρίως έγκαιρης διάγνωσης και αργότερα μιας αποτελεσματικής θεραπευτικής αγωγής είναι λόγος ελπίδας για εκατομμύρια ανθρώπους και τις οικογένειές τους που ταλαιπωρούνται από τη νόσο.

 

 

Καθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content