Πώς να αλλάξετε την διατροφή σας τώρα που μπήκε η άνοιξη

  • Aπό τη Σοφία Τικταμπανίδη

 

Η κατάλληλη εποχή για να φέρετε αλλαγές στη διατροφή σας, να πάρετε αποφάσεις και να αρχίσετε να «χτίζετε» όχι μόνο την καλοκαιρινή σας σιλουέτα, αλλά και την ευεξία σας έφτασε!

«Κόψτε» την πρόσθετη ζάχαρη

Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, το σάκχαρο στο αίμα μας και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μας προσθέτει και κιλά. Κι όλα αυτά μόνο για μια στιγμή απόλαυσης. Ηρθε η ώρα να συνειδητοποιήσετε ότι η πολλή ζάχαρητελικά δεν αξίζει τον κόπο και να αντικαταστήσετε τα γλυκά, τα μπισκότα και όλες αυτές τις λιχουδιές με πιο υγιεινές εναλλακτικές. Δοκιμάστε σταφίδες, βάλτε στέβια στον καφέ σας, αντικαταστήστε τη ζάχαρη με το μέλι και υποκύψτε στον πειρασμό 1-2 φορές την εβδομάδα, αν νιώθετε ότι τίποτε άλλο δεν σας καλύπτει.

Πείτε «όχι» στην επεξεργασία

Οι ειδικοί συστήνουν να δίνουμε περισσότερη βάση στην ολική άλεση, σε σημείο που να ξεπερνάει το 50% της καθημερινής μας κατανάλωσης δημητριακών. Ο λόγος είναι ότι τα επεξεργασμένα δημητριακά στερούνται πολλά από τα θρεπτικά τους συστατικά, όπως και φυτικές ίνες, ενώ, απεναντίας, η ολική άλεση είναι πολύ πιο θρεπτική, πλούσια σε φυτικές ίνες και, σύμφωνα με μελέτες, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και αναπνευστικών παθήσεων. Αρχίστε από το ψωμί και προχωρήστε στα μακαρόνια, στο ρύζι και στα δημητριακά πρωινού, έτσι ώστε να φτάσετε στον στόχο σας.

Φρένο στο αλάτι

Καθημερινά λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας πολύ περισσότερο αλάτι απ’ όσο αντιλαμβανόμαστε. Σκεφτείτε ότι, σύμφωνα με στοιχεία, μπορεί να καταναλώνουμε και 1.000 mg νατρίου πάνω από το επιθυμητό όριο, που είναι 2.300 mg την ημέρα, τα οποία περιέχονται περίπου σε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Μειώνοντας 1.000 mg νατρίου από την καθημερινή διατροφή σας, μειώνετε ταυτόχρονα και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μέχρι 9%!

Κορεσμένα λιπαρά

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της κακής LDL χοληστερίνης, προκαλώντας μακροπρόθεσμα πρόβλημα στις αρτηρίες και στην καρδιά, ενώ ακόμη χειρότερα είναι τα τρανς λιπαρά που βρίσκονται σε επεξεργασμένα κρέατα και γλυκά!Καταναλώστε μικρότερες ποσότητες βουτύρου, γαλακτοκομικών και λίπους κρέατος.

«Εξυπνο» μενού

Μερικά από τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής που αξίζουν μια ευκαιρία στο πιάτο σας είναι: αβοκάντο, αντίδια, κουνουπίδι, σπανάκι, ραπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών, σχοινόπρασο, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, μανταρίνια, πορτοκάλια, ραδίκια, αγκινάρες, αρακάς, μπρόκολο, παντζάρι, σπαράγγια κ.ά.

 

 

 

 

Newsbreak

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content