Κορωνοϊός: Η βρετανική μετάλλαξη έχει 60% μεγαλύτερη θνησιμότητα

Έρευνα για τη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας. Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι “η μέση θνησιμότητα του στελέχους αυτού είναι στο 60%”.

“Σίγουρα υπάρχει κόπωση, όμως και ο καιρός αυτός οι 10-20 βαθμοί Κελσίου, είναι ιδεώδης για τη διάδοση του ιού. Η ανθοφορία και η γύρη είναι πλέον ένας επιπρόσθετος παράγοντας σε ό,τι αφορά στην μεταδοτικότητα” είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης μιλώντας στο ΟΡΕΝ και εξήγησε: “Σε 35 χώρες που έγινε έρευνα και συγκέντρωση δεδομένων -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- όταν υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση γύρης, υπήρχε αύξηση κρουσμάτων. Άρα αυτή την εποχή η γύρη πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, προκαλεί επιπλέον και περισσότερα κρούσματα”.

 

“Γνωρίζαμε ότι το βρετανικό στέλεχος που επικρατεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη έχει τουλάχιστον 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε 50% προσεκτικότεροι. Γνωρίζουμε επίσης ποια από τις οκτώ μεταλλάξεις του βρετανικού είναι πιο μεταδοτική, άρα όποιος μολύνεται με αυτήν θεραπεύεται σε 14 ημέρες, πέντε μέρες περισσότερες από το προηγούμενο στέλεχος, άρα διαδίδει για περισσότερες ημέρες τον ιό” πρόσθεσε ο καθηγητής και τόνισε: “Η παραλλαγή αυτή, έχει 30% μεγαλύτερη θνησιμότητα. Εργασία που δημοσιεύτηκε πριν από δύο μέρες σε βρετανικό περιοδικό ιατρικής λέει ότι η μέση θνησιμότητα του στελέχους αυτού είναι στο 60%. Έχει 60% μεγαλύτερη θνησιμότητα από το προηγούμενο. Το στέλεχος αυτό προσβάλει και τα παιδιά”.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content