Πρώην Μοναχός συνελήφθη για την απόπειρα δολοφονίας ιερέα στη Λυών (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένας ακόμη ύποπτος συνελήφθη για την απόπειρα δολοφονίας του π. Νικολάου Κακαβελάκη, του Ελληνορθόδοξου Ναού του Ευαγγελισμού στη Λυών.

Σύμφωνα με το papaspost.com οι γαλλικές αρχές συνέλαβαν τον Jean-Michel Dhimoïla, πρωην μοναχό και μέλος της ενορίας της Λυών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Dhimoïla, υπήρξε υποψήφιος με το ακροδεξιό γαλλικό πολιτικό κόμμα Debout la France, ενώ είχε χρόνια διαμάχη με τον π. Νικόλαο.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde,ο πρώην μοναχός και ο ιερέας συμμετείχαν σε μακροχρόνιες διαφορές που κατέληξαν στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Ένα βίντεο που ακολουθεί του papaspost από το 2016 δείχνει ότι ο Dhimoïla απομακρύνθηκε από την πίσω πόρτα της εκκλησίας στη Λυών, από τον ίδιο τον Κακαβελάκη.

Τέλος οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εισαγγελία, έκρινε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία εμπλοκής στην εν λόγω υπόθεση.

 

 

Ένα άλλο δημοσίευμα για την υπόθεση

Για την όλη υπόθεση, δημοσίευμα του εκκλησιαστικού σάιτ ¨Εξάψαλμος” αναφέρει τα εξής:

Μέχρι στιγμής τα κίνητρα του δράστη που πυροβόλησε δύο φορές τον Ορθόδοξο ιερέα παραμένουν άγνωστα και δεν έχει ανακοινωθεί η εθνικότητα του. 

Ο π. Νικόλαος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, αφού οι σφαίρες τον βρήκαν στην κοιλιά και τον θώρακα.

Από την πρώτη στιγμή ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, είναι σε επικοινωνία τόσο με τις αρχές όσο και με το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο ιερέας.

Όπως πληροφορηθήκαμε από την Μητρόπολη Γαλλίας  εδώ και δύο μήνες η απόσπαση του π. Νικολάου είχε  λήξει και έπρεπε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι ο κληρικός πλέον δεν ανήκε  στο δυναμικό της Ι.Μ. Γαλλίας, αλλά στην Ι.Μ. Κισάμου και Σελίνου.

Επίσης πληροφορηθήκαμε ότι αναζητούσε άλλη Μητρόπολη στο εξωτερικό για απόσπαση και μάλιστα είχε συζητήσει με την Αρχιεπισκοπή Καναδά μήπως και μετακομίσει εκεί.

Αδιασταύρωτες πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι τελούσε υπό την δυσμένεια του Σεβ. Γαλλίας Εμμανουήλ ο οποίος τον είχε τιμωρήσει με ένα μήνα αργία τον τελευταίο καιρό για δραστηριότητες που δεν συνάδουν με το ιερατικό του σχήμα. Η πρεσβυτέρα του, Γεωργιανής καταγωγής δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής την παραμικρή δήλωση. Προφανώς όλα τα δεδομένα  θα εξεταστούν επισταμένως από την Αστυνομία προκειμένου να εξιχνιάσουν την αποτρόπαιη πράξη που δεν ξέρουμε ακόμη αν πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα ισλαμιστών.

Ρεπορτάζ στην orthodoxiainfo.gr αναφέρει:

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της γαλλικής αστυνομίας για την σύλληψη του δράστη της επίθεσης εναντίον του ιερέα π. Νικόλαου Κακαβελάκη χθες το απόγευμα έξω από τον ελληνορθόδοξο ναό της Λυών.

Όπως όλα δείχνουν το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής επίθεσης ή του θρησκευτικού μίσους απομακρύνεται όλο και περισσότερο με τις έρευνες να επικεντρώνονται γύρω από κάποια προσωπική υπόθεση του κληρικού ή ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως από την πρώτη στιγμή καμία επίσημη γαλλική αρχή δεν έκανε λόγο για τρομοκρατικό χτύπημα ενώ και οι εκκλησιαστικές αρχές της χώρας αρκέστηκαν σε μια γενική δήλωση κατά της βίας. Η Μητρόπολη Γαλλίας στην οποία ανήκει ο ναός όπου συνέβη το συμβάν εξέδωσε μια εξαιρετικά λιτή ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως “Μετά λύπης μεγάλης πληροφορηθήκαμε για τον πυροβολισμό του π. Νικολάου Κακαβελάκη έξω από τον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λυών. Ο π. Νικόλαος υπηρέτησε την Ι. Μητρόπολη Γαλλίας ως κληρικός μέχρι πρόσφατα όπου έληξε η απόσπασή του και έπρεπε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Προσευχόμαστε για ταχεία ανάρρωση και καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή βίας”.

Ο μόνος που προχώρησε σε μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωση μέσω του εθνικού πρακτορείου ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα, ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών που έκανε λόγο για “φρίκη που ξεπερνά την ανθρώπινη λογική”. Μάλιστα η δήλωση αυτή του Αρχιεπισκόπου προκάλεσε απορίες, με τη γαλλική Le Monde να αναφέρει χαρακτηριστικά πως η δήλωση του Έλληνα Αρχιεπισκόπου ήρθε πριν καν οι Γάλλοι ερευνητές καταλήξουν στους λόγους που όπλισαν το χέρι του δράστη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου έχει προσαχθεί από τις αρχές άνδρας που είχε παλαιότερα διαμάχες με τον κληρικό και ο οποίος ανακρίνεται προκειμένου να δώσει απαντήσεις.

 

Ρομφαία – Εξάψαλμος – Ορθοδοξία info

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ