1932: Μια επιδημία γρίπης αναστάτωσε τις Αρχάνες

O κορωνοϊός έχει μπεί για τα καλά στη ζωή μας και έχει ανατρέψει τα πάντα. Ο κόσμος δικαιολογημένα έχει τρομοκρατηθεί, κι ας ξέρει πως, στην ουσία, μια γρίπη είνααι κι αυτός…

Ανέκαθεν η γρίπη ήταν μεγάλος εχθρός των ανθρώπων. Είτε είχε τη μορφή πανδημίας, είτε επρόκειτο για φαινόμενο εποχιακό ή επιδημικό.

Οι παλαιότεροι θυμούνται αφηγήσεις των γονέων και των παππούδων τους, που αναφέρονταν στο θανατηφόρο πέρασμα διαφόρων μορφών γρίπης από τον τόπο μας. Δεν αναφερόμαστε στην Ισπανική γρίπη του 1918, που θέρισε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Αλλά σε μια επιδημία που εμφανίστηκε στην Κρήτη, το έτος 1932. Την εμφάνιση της περιγράφει η ιστορική εφημερίδα “Η ΔΡΑΣΙΣ”, στο αρχείο της οποίας ανατρέξαμε (φύλλο 25ης Μαρτίου 1932).

Η εφημερίδα αφιερώνει ένα ρεπορτάζ, στο οποίο περιγράφει την εμφάνιση επιδημίας γρίπης στις Αρχάνες, και αναφέρει τον δικαιολογημένο προβληματισμό που προκάλεσε.

Μπορείτε να διαβάσετε αυτούσιο το σχετικό δημοσίευμα:

Αλλά γεγονότα και δημοσιεύματα του 1932

Μια που ανατρέξαμε στο αρχείο της εφημερίδας “Η ΔΡΑΣΙΣ” της 25ης Μαρτίου του 1932, ας δούμε κι άλλα δημοσιεύματα όπως είδαν το φως την ημέρα αυτή.

‘Άφιξη 200 Περιηγητών στο Ηράκλειο

Έρχονταν και τότε τουρίστες στην Κρήτη. Δείτε πώς περιγράφει και σχολιάζει η “ΔΡΑΣΙΣ” την επικείμενη άφιξη ενός κρουαζιεροπλοίου της εποχής, που επρόκειτο να φέρει στο Ηράκλειο περίπου 200 “περιηγητάς”:

Γίνονταν και τότε ληστείες, και μάλιστα ένοπλες!

Δεν ήταν και τότε, το 1932, όλα ήσυχα και αγγελικά πλασμένα στον τόπο μας. Η καθημερινή ζωή αναστατώθηκε από μια απόπειρα ληστείας, στο κέντρο της πόλης. Τότε μάλιστα, ο Τύπος αναφερόταν στα γεγονότα  και με ονόματα! Διαβάστε:

Ο ΟΦΗ έδινε αγώνα στα Χανιά!

Να και μια ενδιαφέρουσα αθλητική είδηση, που αφορά στον ΟΦΗ:

Παρούσα και η Τράπεζα Κρήτης, που “αναδιοργανούται”!

Ισχυρή ήταν, τα χρόνια εκείνα, η παρουσία της Τράπεζας Κρήτης, που είχε έδρα της το Ηράκλειο. Η είδηση:

Και ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ για την πόλη

Τελευταίο στη σημερινή ιστορική μας αναδρομή στο 1932, αφήσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ της εφημερίδας στην πόλη του Ηρακλείου, που έχει σχέση με τις προοπτικές της.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ