Εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια της Μάχης της Κρήτης

Από την ΠΕΔ Κρήτης εστάλη στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα η ακόλουθη επιστολή:

Αξιότιμε κ. Διοικητά,

Σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης που είχαμε, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την πρόθεση που εκφράσατε, η Τράπεζα της Ελλάδας να υποστηρίξει δράσεις που αφορούν τον εορτασμό της Μάχης της Κρήτης.

Όπως γνωρίζετε, φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης (1941-2021), του μοναδικού αυτού γεγονότος που αποτελεί υπόδειγμα καθολικής αντίστασης λαού κατά απείρως ισχυρότερου εισβολέα που επιχείρησε να του στερήσει την ελευθερία του.

Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως αναγνωρίζεται καθολικά αλλά και από έγκριτους ιστορικούς, και υπήρξε καθοριστική για την πτώση του ναζισμού.

Παράλληλα συνιστά σύμβολο θάρρους, αυτοθυσίας και αποφασιστικότητας, με επίδραση στη γενικότερη εξέλιξη του πολέμου, αφού καθυστέρησε τη Γερμανική επίθεση κατά της Ρωσίας, ένα κρίσιμο διάστημα, ώστε να τη βρει ο ρωσικός χειμώνας με τα γνωστά αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης (ΠΕΔ Κρήτης) θα επιθυμούσε η Τράπεζα της Ελλάδος να προβεί στην έκδοση αναμνηστικού συλλεκτικού νομίσματος  για την επέτειο, δεδομένου ότι η Κρήτη, πέρα από όλα τα άλλα, υπήρξε και ο τόπος που «φιλοξένησε» τα αποθέματα χρυσού της χώρας, που κινδύνευαν από τους Γερμανούς, πριν αυτά καταλήξουν στην Αίγυπτο.

Παράλληλα με την πρόταση για τη δημιουργία νομίσματος, θα θέλαμε να σας προτείνουμε όπως αυτή να συνοδεύεται και από επετειακή έκδοση και σε ψηφιακή μορφή, με ιστορικά τεκμηριωμένα κείμενα, μαρτυρίες και φωτογραφίες καθώς και σχετική έκθεση αφίσας, αναφερόμενο στην Μάχη και σε επίπεδο Κρήτης.

Έχοντας γνώση της ευαισθησίας σας κ. Διοικητά, πιστεύουμε ότι θα δείτε συνολικά το θέμα και θα έλθετε αρωγός στην προσπάθεια υλοποίησης του.

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Με Εκτίμηση

Για την Π.Ε.Δ Κρήτης

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης       Ο Γραμματέας της ΠΕΔ Κρήτης

 

Γιάννης Κουράκης                             Γιάννης Μαλανδράκης

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ