Τέσσερις Έλληνες “πρωταθλητές” γιατροί μιλούν για τον κορονοϊό

Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει και όλα παγκοσμίως κινούνται γύρω από την πανδημία. Ο αθλητισμός, όπως είναι φυσικό, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, ενώ ακόμα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβλήθηκαν. Παρόλα αυτά τέσσερις γιατροί που έχουν τον αθλητισμό μέσα στο αίμα τους στέλνουν μέσω του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων τα δικά τους μηνύματα!

Παράλληλα οι γιατροί στέλνουν τα δικά τους μηνύματα σε όσους έχουν μάθει να γυμνάζονται καθημερινά, αλλά και παροτρύνουν τους υπόλοιπους να ξεκινήσουν άμεσα γυμναστική, καθώς στην περίοδο του εγκλεισμού θα βοηθήσει στην ψυχολογία τους!

Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικοινώνησε με τον Θεόδωρο Μουστακαρία, πρώην διεθνή πρωταθλητή υδατοσφαίρισης, μέλος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας. Τον Ελευθέριο Μάκρα πρωταθλητή του πινγκ πονγκ, μέλος Επιστημονικής Ομάδας Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τον Ιωάννη Χριστογιάννη αθλητή της κωπηλασίας, ιατρό της Εθνικής ομάδας Κωπηλασίας και Μέλος Επιστημονικής Ομάδας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς και με τον Ευάγγελο Χατζόγλου, πρωταθλητή στο πινγκ πονγκ, που ζει μόνιμα στη Γερμανία και εργάζεται στο RolandKlinik της Βρέμης και μας μεταφέρει τα όσα διαδραματίζονται στη Γερμανία.

Επειδή ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής κι επειδή πρέπει, ειδικά τώρα να ακούμε τις γνώμες των ειδικών διαβάστε τις απόψεις των ανθρώπων που έχουν μάθει να συνδυάζουν την αθλητική ζωή με την ιατρική! Κι όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες «νους υγιής εν σώματι υγιεί»…

Θεόδωρος Μουστακαρίας
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών – Μέλος ΔΣ ΚΟΕ – πρώην διεθνής πρωταθλητής υδατοσφαίρισης

ΕΡ. Ποιες είναι οι συνθήκες στα νοσοκομεία και πως αντιμετωπίζει ο κόσμος τον κορονοϊό;

«Νομίζω, οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις. Σε αυτό συμβάλλει, βέβαια, και η συνεχής ροή ειδήσεων από τα ΜΜΕ και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Σε αυτή τη συγκυρία διαφαίνεται και το πόσο έχει βοηθήσει η τεχνολογία στην ενημέρωση! Όσον αφορά το επιστητό το οποίο υπηρετώ, η καθημερινότητα στα νοσοκομεία έχει σαφώς αλλάξει. Από τις συνθήκες, πρώτα από όλα, έχουμε οδηγηθεί, στο να λάβουμε περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα προστασίας τόσο  για τους νοσηλευόμενους, όσο και για το προσωπικό. Αυτή την στιγμή, η ιδιωτική υγεία ακολουθεί πιστά τις εντολές του αρμόδιου υπουργείου. Νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.
Το σημαντικό όμως, για εμένα, είναι ότι οι πολίτες ενστερνίστηκαν απευθείας τα μέτρα που έχει υιοθετήσει το υπουργείο για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Κι αυτό, μεταφράζεται στους αριθμούς των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχει η χώρα μας. Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα παρουσιάστηκε μαζί με το πρώτο της Ισπανίας. Αρκεί, λοιπόν, να δει κανείς αυτή τη στιγμή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των δύο χωρών, για να διαπιστώσει αυτό που λέω. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα  δίνει εντυπωσιακά δείγματα γραφής σε σχέση με τον κορονοϊό. Αξίζουν συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, τον κ. Τσιόδρα και την επιστημονική επιτροπή του  ΕΟΔΥ. Έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά!»

ΕΡ:  Οι αθλητές περνάνε πιο ήπια τα συμπτώματα εφόσον αρρωστήσουν; Και πόσο σημαντικό είναι να γυμνάζονται οι άνθρωποι στο σπίτι τους;

«Ο αθλητισμός είναι πολύ μεγάλη επένδυση για έναν άνθρωπο. Επί του θέματος, έχει φανεί ότι οι άνθρωποι που είναι υγιείς, δεν καπνίζουν, έχουν καλό δείκτη σωματικού βάρους, αθλούνται ή κάνουν πρωταθλητισμό έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα και επομένως τείνουν να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση απέναντι στον COVID-19. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Δυστυχώς, το είδαμε.
Όμως ο αθλητισμός, ναι, βοηθάει πολύ. Εκτός από τα προαναφερθέντα, ο πρωταθλητισμός και γενικά οι άνθρωποι που αθλούνται συστηματικά είναι συνετοί και συνεπείς. Ο αθλητισμός λειτουργεί ως πυξίδα για τη ζωή τους, πειθαρχούν πιο εύκολα.
Ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες εγκλεισμού είναι σημαντικό να γυμναζόμαστε αλλά και να κάνουμε καλή διατροφή. Ενισχύεται έτσι το ανοσοποιητικό και θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα όχι μόνο τον κορονοϊό, αλλά και οποιαδήποτε ίωση ή γρίπη. Να τονίσω ότι η γυμναστική, ειδικά μέσα στο σπίτι, βοηθά πολύ και την ψυχολογία μας, που έχει κάπως “φθαρεί” τις τελευταίες εβδομάδες»

ΕΡ: Η μεγάλη αποχή και το γεγονός ότι δεν μπορούν να αθληθούν πόσο θα τους επηρεάσει ενόψει των Ολυμπιακών προκρίσεων;

«Η ΚΟΕ, στης οποία το ΔΣ ανήκω και εγώ, ήταν η πρώτη ομοσπονδία που έλεγε ότι προέχει η υγεία και προέτρεπε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του πρωθυπουργού και του ΕΟΔΥ. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, την Κυριακή, πρότεινε την μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων, τρεις μέρες πριν την ανακοίνωση της οριστικής αναβολής. Ήταν λογικό και απαραίτητο να γίνει. Επαναλαμβάνω: αυτή τη στιγμή προέχει η ασφάλεια των πολιτών. Δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει τους πρωταθλητές μας. Από την στιγμή που θα υπάρχει χρόνος, θα φτιάξουν το πρόγραμμά τους.
Συμφωνώ στο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα μεγάλο γεγονός, αλλά όταν βλέπουμε τόσους θανάτους παγκοσμίως και τόσους ανθρώπους να βρίσκονται σε καραντίνα, πρέπει, προφανώς, να επικεντρωθούμε στη δημόσια υγεία! Υπό αυτές τις συνθήκες ήταν αδιανόητο ότι θα μπορούσε να παρακολουθήσει κάποιος τους Αγώνες ή να περιμένει να δει αποδόσεις υψηλού επιπέδου. Μας έχει επηρεάσει όλους αυτό.  Ήταν απολύτως ορθή η απόφαση, για τη μη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο!»

ΕΡ: Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στον κόσμο;

«Θα πρέπει να ακολουθήσουμε, με ευλάβεια θα έλεγα, όλες τις οδηγίες της κυβέρνησης και του ΕΟΔΥ. Να μείνουμε σπίτι. Γιατί η μεταδοτικότητα του ιού είναι μεγάλη. Δεν είναι, όπως ατυχώς λέγεται από κάποιους, μια απλή γρίπη.
Πάντως, αυτή η ιστορία είναι και μια ευκαιρία να καταλάβουμε ορισμένα πράγματα. Για παράδειγμα, θα πρέπει να σκεφτούμε πόσο μεγάλη σημασία έχει η πειθαρχία και η ατομική ευθύνη των πολιτών. Με βάση αυτά, ευελπιστώ ότι, τελικά, ο κορονοϊός θα μας κάνει πιο υπεύθυνους πολίτες άρα και καλύτερους ανθρώπους.»

Ελευθέριος Μάκρας
Γενικός οικογενειακός ιατρός Mscinclinicaltrials Τζάνειο – Πρωταθλητής Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης
Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

ΕΡ. Ποια είναι η άποψή σας για τον κορονοϊό; Ποιες είναι οι συνθήκες στα νοσοκομεία και πως το αντιμετωπίζει ο κόσμος;

«Ο νέος κορονοϊός είναι σχετικά πρωτόγνωρος για τα επιστημονικά δεδομένα και γι’ αυτό άλλωστε η παγκόσμια ιατρική κοινότητα μελετά επισταμένα την αντιμετώπισή του. Οι συνθήκες στα νοσοκομεία μας είναι επί του παρόντος ικανοποιητικές, χάρη στα έγκαιρα προφυλακτικά μέτρα της κυβέρνησης αλλά και στην μεθοδικότητα και το υψηλό αίσθημα καθήκοντος του Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Οι πολίτες εν γένει ,δείχνουν να αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των γεγονότων και τα αντιμετωπίζουν  με σχετική ψυχραιμία και νηφαλιότητα».

ΕΡ: Οι αθλητές περνάνε πιο ήπια τα συμπτώματα εφόσον αρρωστήσουν; Και πόσο σημαντικό είναι να γυμνάζονται οι άνθρωποι στο σπίτι τους;

«Ο αθλητισμός αποτελεί (εκτός των άλλων) μια ισχυρή  ψυχοσωματική ασπίδα υγείας. Είναι προφανές ότι οι αθλητές έχουν μεγάλα εχέγγυα για να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις καταστάσεις. Η εκγύμναση στο σπίτι επιβάλλεται ανεξαρτήτως ηλικίας, πολύ περισσότερο τώρα, ώστε να θωρακίζει καλύτερα, κατά το δυνατόν τον οργανισμό μας».

ΕΡ. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στον κόσμο;

«Το εξέχων μήνυμα προς τον κόσμο πρέπει να είναι η υπευθυνότητα, η αυτοπειθαρχία, η ψυχραιμία και η αισιοδοξία. Με αισιοδοξία, εγκράτεια και τήρηση των μέτρων και συμβουλών των αρμόδιων θα επανέλθουμε στην κανονικότητα».

Χριστογιάννης Φ. Ιωάννης MD.MSc
Ορθοπεδικός  Χειρουργός
Ιατρός Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας
Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής
Υπότροφος Κλινικής Χεριού Άνω Άκρου Μικροχειρουργικής Γ.Ν.ΚΑΤ

ΕΡ. Ποια είναι η άποψή σας για τον κορονοϊό; Ποιες είναι οι συνθήκες στα νοσοκομεία και πως το αντιμετωπίζει ο κόσμος;

«Είναι  ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο πιθανότατα με τα σταγονίδια σιέλου και βλέννας κατά το βήχα, το φτάρνισμα, τη χειραψία και την από κοινού κατανάλωση φαγητού ή ποτού. Οι κορονοϊοί είναι μια ομάδα ιών οι οποίοι προκαλούν συνήθως ήπια ως μέτρια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος όπως καταρροή, βήχα, πονόλαιμο, πονοκέφαλο και πυρετό. Σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρότερη λοίμωξη στο κατώτερο αναπνευστικό με πιθανή εμφάνιση βρογχίτιδας, πνευμονίας, νεφρική ανεπάρκειας, αλλά ακόμη και θάνατο.
Το υπουργείο υγείας της χώρας μας έχει κάνει ένα τρομακτικό αγώνα τόσο για την επαρκή στελέχωση με κατάλληλο εξοπλισμό των ελληνικών νοσοκομείων αλλά ,και άλλο τόσο στην λήψη μέτρων ώστε να  περιοριστεί η εξάπλωση του ιού».

ΕΡ: Οι αθλητές περνάνε πιο ήπια τα συμπτώματα εφόσον αρρωστήσουν; Και πόσο σημαντικό είναι να γυμνάζονται οι άνθρωποι στο σπίτι τους;

«Ο αθλητισμός σε όλες τις ηλικίες είναι πολύ σημαντικός. Η καλή φυσική κατάσταση σε συνδυασμό με ένα υγιεινό διατροφικό μοντέλο θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Δεν υπάρχει κάποια εμπεριστατωμένη μελέτη που να αποδεικνύει ότι οι αθλητές περνάνε τα συμπτώματα πιο ήπια. Σαφώς όμως έχουν ένα θωρακισμένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω καλής φυσικής κατάστασης. Για αυτόν λοιπόν τον λόγο αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουμε ένα υγιεινό διατροφικό μοντέλο και επίσης να προσπαθήσουμε και μέσα στο σπίτι να έχουμε μια αθλητική δραστηριότητα η οποία θα μας διατηρήσει υγιείς» .

ΕΡ:  Η μεγάλη αποχή και το γεγονός ότι δεν μπορούν να αθληθούν πόσο θα τους επηρεάσει ενόψει των Ολυμπιακών προκρίσεων;

«Σίγουρα αυτή η περίοδος ήταν αρκετά στρεσογόνα για τους Έλληνες αθλητές. Οι αθλητές μας αυτήν την περίοδο έμπαιναν στο τελικό φορμάρισμα. Άλλοι διεκδικούσαν από διεθνείς αγώνες την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και άλλοι που την είχαν πάρει ήδη έμπαιναν στην τελική ευθεία.
Πρόσφατα η Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή πήρε την απόφαση να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και να μεταφερθούν το 2021. Σίγουρα αυτή η απόφαση ξεκαθάρισε το τοπίο έτσι ώστε όλοι οι αθλητές μας να μπορέσουν να αλλάξουν τα προπονητικά τους προγράμματα και να είναι έτοιμοι για το την επόμενη χρονιά. Να είστε σίγουροι όμως ότι αυτές τις δύσκολες ώρες οι Έλληνες αθλητές εφευρίσκουν τρόπους και προπονούνται με ασφάλεια, τηρώντας πάντα τους κανόνες του ΕΟΔΥ και θέτοντας πάντα υψηλούς στόχους με τελικό σκοπό να δοξάσουν την χώρα μας.»

ΕΡ. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στον κόσμο;

«Μένουμε» μέσα! Ακολουθούμε πιστά της οδηγίες του ΕΟΔΥ. Δίνουμε αίμα όσοι από εμάς μπορούν γιατί οι τράπεζες αίματος αυτήν την περίοδο έχουν μεγάλη ανάγκη» .

Βαγγέλης Χατζόγλου
Ορθοπεδικός στο RolandKlinik της Βρέμης (Γερμανία)
Πρωταθλητής πινγκ πονγκ

ΕΡ: Ποια είναι η κατάσταση στη Γερμανία όσον αφορά τον κορονοϊό; Πως το αντιμετωπίζει ο κόσμος;

«Στη Γερμανία όπως και σε όλο τον κόσμο η καθημερινότητα περιστρέφεται πλέον γύρω απ’ τον κορονοϊό. Τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά, αλλά προς το παρόν η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ελεγχόμενη. Ο κόσμος αρχικά ήταν κάπως αδιάφορος, στη συνέχεια όμως βλέποντας ίσως και τις εικόνες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπήρξε φόβος και μεγαλύτερη πειθαρχία στα μέτρα.»

ΕΡ: Στην Ελλάδα υπάρχει έντονη ανησυχία, ενώ υπάρχει απαγόρευση… Στη Γερμανία τι μέτρα έχουν πάρει;

«Ανησυχία υπάρχει και εδώ, είναι λογικό. Νομίζω τα μέτρα στην Ελλάδα είναι δικαιολογημένα και το θετικό είναι ότι πάρθηκαν έγκαιρα. Ελπίζω ότι και τα μέτρα στη Γερμανία θα βοηθήσουν την κατάσταση, αλλά σίγουρα θα πρέπει να κάνουμε αρκετό καιρό υπομονή μέχρι να δούμε τα αποτελέσματα!

ΕΡ: Πόσο σημαντικό είναι να γυμνάζεται ο κόσμος στο σπίτι του;
«Η γυμναστική ως γνωστόν είχε και έχει πολλαπλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική μας υγεία, σίγουρα αποτελεί και μια καλή απασχόληση για τις πολλές ώρες στο σπίτι λόγω καραντίνας. Ακόμα και χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό είναι σημαντικό να μην παραμελήσουμε τους εαυτούς μας στη διάρκεια της καραντίνας.»

ΕΡ. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στον κόσμο;

«Περνάμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, θα πρέπει όλοι μας να προσέχουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας! Δεν πρέπει να χωριζόμαστε σε ηλικιωμένους/ νέους, υγιείς και “άρρωστους”. Πρέπει ο καθένας/καθεμία από μας να κάνει ότι μπορεί απ’ την πλευρά του για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού και αντίστοιχα βέβαια μιλώντας για την Ελλάδα θα πρέπει και το κράτος να στηρίξει το σύστημα υγείας και τους εργαζομένους στη μάχη που δίνουν.»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content