Ο Λευτέρης Αυγενάκης μιλά στη “Νέα Δράση”

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις καθοριστικές για το μέλλον του τόπου εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο Γραμματέας Π.Ε. και υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ κ. Λευτέρης Αυγενάκης, σε μια αποκλειστική συνέντευξή του στη “ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ”, μας μιλά για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κρήτης. 

Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του στον Τουρισμό και την αναγκαία αναβάθμισή του, για το νέο Αεροδρόμιο Καστελλίου και τον αναπτυξιακό ρόλο που θα του ανατεθεί, αλλά και για τον Πρωτογενή τομέα.

Ο κ. Αυγενάκης απαντά επίσης στα ερωτήματά μας για τη δική του πολιτική παρουσία και συμβολή για ένα καλύτερο αύριο, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν και τα όσα αναφέρει για τη θέση του Ηρακλείου και της Κρήτης στο νέο πολιτικό σκηνικό που θα ανατείλει στον τόπο από την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

 

“ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ”: Κύριε Αυγενάκη, κατά το κοινώς λεγόμενο ο τουρισμός είναι η κινητήριος δύναμη της κρητικής οικονομίας. Ποιες πολιτικές σκοπεύει εφαρμόσει η ΝΔ την επόμενη μέρα για να δώσει δυνατότητες και ευκαιρίες σε ένα διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν που θα αναδείξει τις δυνατότητες του νησιού μας; 

Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Έχουμε θέσει πέντε βασικούς άξονες για την συνολική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος ώστε να γίνει κινητήρας ανάπτυξης και ευημερίας:

  • Προσέλκυση επενδύσεων: τα κίνητρα για επενδύσεις είναι απαραίτητα, ενώ θα πρέπει να διασφαλισθεί η ορθολογικότερη διαχείριση των κονδυλίων και των εργαλείων που διαθέτει το Κράτος για τη στήριξη των επενδυτικών σχεδίων, όπως το ΕΣΠΑ, ο Αναπτυξιακός νόμος, το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, που αποτελεί μία μεγάλη ανεκμετάλλευτη ευκαιρία για τον τουρισμό.
  • Αποκλιμάκωση και μείωση των φόρων: οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές πρέπει να επιστρέψουν σε ανταγωνιστικά επίπεδα.
  • Χωροταξικός σχεδιασμός: χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο χωροταξικό σχέδιο. Δεν είναι δυνατόν σημαντικά επενδυτικά σχέδια, να ακυρώνονται από το ΣτΕ, επειδή δεν υπάρχει οργανωμένος χωροταξικός σχεδιασμός για τον τουρισμό.
  • Χαρτοφυλάκιο προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας: πρέπει να ενισχυθούν τα προϊόντα όπως ο πολιτιστικός τουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός,  ο τουρισμός πόλεων, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο θαλάσσιος τουρισμός, η κρουαζιέρα, και άλλα, όπως ο ιαματικός ή ιατρικός τουρισμός, ο ορεινός τουρισμός και η τουριστική κατοικία που έχει πάρα πολύ σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Οι δυνατότητες  και οι προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας είναι σημαντικές. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού μπορούν να συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. 
  • Προβολή – προώθηση τουριστικού προϊόντος: στο νέο μοντέλο προβολής και προώθησης του Ελληνικού τουρισμού θα υπάρχει τριμερής συμμετοχή (κράτος, αυτοδιοίκηση και ιδιωτική πρωτοβουλία), όπου θα αξιοποιείται η εμπειρία του ΕΟΤ και θα ενισχύεται με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Το νέο Αεροδρόμιο Καστελλίου και ο ρόλος του 

“ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ”: Το έργο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι ξεκίνησε. Ο ΣΥΡΙΖΑ καυχιέται ότι ξεκίνησε ένα έργο που είχε βαλτώσει για χρόνια. Τι απαντάτε;   

Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Το έργο του νέου αεροδρομίου αποφασίστηκε, μελετήθηκε, προγραμματίστηκε και δημοπρατήθηκε  από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Έχει τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας! Να σας θυμίσω ότι ξεκίνησε το 2008 (κατάρτιση τευχών και διενέργεια διαγωνισμού με τη μέθοδο της παραχώρησης) και προκηρύχτηκε ξανά από την κυβέρνηση Σαμαρά το 2014. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατά του έργου του αεροδρόμιου.

Τελικά, έχουμε την υπογραφή της σύμβασης το Φεβρουάριο του 2019 και την κύρωσή της στη Βουλή το Μάιο του 2019. Χαιρόμαστε που ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε το μοντέλο διαγωνισμού και την προκήρυξη του 2014 και που ενώ  αντιτάχθηκε στην παραχώρηση και την  επιλογή του Καστελίου, τελικά συντάχτηκε με την λύση που επεξεργάστηκε η ΝΔ. Δυστυχώς, χρειάστηκαν 9 παρατάσεις το 2015 και 2016 εξαιτίας της αβεβαιότητας που η «επαναστατική» κυβερνητική πολιτική δημιούργησε στους επενδυτές και χρειάστηκαν πάνω από 23 μήνες για να αξιολογήσει η Κυβέρνηση μια και μοναδική προσφορά. Ο κ. Σπίρτζης δεν υπήρξε ο Υπουργός πρότυπο αποτελεσματικότητας στα 5 χρόνια που χρειάστηκαν από την προκήρυξη του 2014, υπήρξε μάλλον ο Υπουργός των «μουσαμάδων» του Μετρό Θεσσαλονίκης.

“ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ”: Κύριε Αυγενάκη, αναφορικά τώρα με τον πρωτογενή τομέα σημαντικά παραμένουν τα προβλήματα με μείζον αυτό των ελληνοποιήσεων προϊόντων, οι αποζημιώσεις και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας ταλαιπωρούν την ελληνική γεωργία. Πως θα θεραπεύσει η ΝΔ αυτές τις πληγές;

Πράγματι, ο τρόπος λειτουργίας του ΕΛΓΑ αλλάζει ώστε να δύναται να αποζημιώσει από καινούργιες φυσικές καταστροφές που είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Θα δώσουμε αγώνα ενόψει της νέας ΚΑΠ για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ζημιωθούν οι αγρότες μας και να εξασφαλίσουμε ειδικά προγράμματα ενίσχυσης των γεωργών και των κτηνοτρόφων που θα μας κάνουν πιο ανταγωνιστικούς. Να αξιοποιήσουν τη νέα τεχνολογία, να κάνουν τις μονάδες τους πιο εξωστρεφείς, πιο ανταγωνιστικές. Επίσης, βάζουμε τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων και δεσμευόμαστε για καθεστώς πλήρων και αποτελεσματικών ελέγχων. Τα κυκλώματα είναι γνωστά, και τους λέμε από τώρα το πάρτι τελειώνει στις 7 Ιουλίου. 

Η ικανοποίηση του πολιτικού 

“ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ”: Για τον πολιτικό, ποια είναι η ικανοποίηση;

Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Το να ασχολείται κανείς με τα κοινά, να ασχολείται και να μάχεται στον πολιτικό στίβο είναι ακριβώς αυτό, μια διαρκής πάλη, ένας αγώνας, με τις προκλήσεις, τις δυσκολίες του και τις απογοητεύσεις. Έχει βέβαια και τις ομορφιές και τις χαρές του αλλά είναι δύσκολο «σπορ» ας μου επιτραπεί η έκφραση.

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι να καταφέρνεις αυτά που συζητάμε κάθε μέρα σε ένα καφενείο, στο χώρο εργασίας, όλα αυτά που θεωρούμε αυτονόητα και μας απασχολούν, να γίνονται πράξη. Και βέβαια να λύνεις προβλήματα των πολιτών και να βλέπεις ότι αλλάζει η ζωή τους. Οπωσδήποτε είναι και αναγνώριση του κόπου σου και της προσπάθειάς σου από τους ανθρώπους που σε στηρίζουν. Δεν είναι εύκολη υπόθεση όλα αυτά βέβαια! 

Οι πολίτες θέλουν στήριγμα. Προσωπικά, δεν κρύφτηκα πότε, βγήκα μπροστά, είπα τα πράγματα με το όνομά τους και πάλεψα και διεκδίκησα πράγματα. Τώρα αυτό που λέω στους συμπολίτες μου είναι ότι μπορούν να στηριχθούν σε εμένα και να είναι βέβαιοι πως θα τους κάνω υπερήφανος. 

Η Κρήτη στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων

“ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ”: Υπάρχει διάχυτη η ελπίδα ανάμεσα στους συμπολίτες μας πως την επομένη των εκλογών η Κρήτη, το Ηράκλειο θα βρεθεί στο επίκεντρο των αναπτυξιακών πολιτικών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο και στο παρελθόν η Κρήτη είχε εκπροσώπους της σε κορυφαίες θέσεις. Γιατί αυτή η κυβέρνηση θα είναι διαφορετική;

 Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Γιατί , τώρα ακριβώς είναι η ιστορική στιγμή, να δημιουργήσουμε βγαίνοντας από την κρίση, την Ευκαιρία για την Κρήτη και για τους Κρητικούς. Με την ανάληψη της ηγεσίας της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, βρέθηκα στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αρχή με εμπιστεύθηκε και με την στήριξή του εξελέγην δύο φορές στη θέση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του Κόμματος. Εργάστηκα με υπευθυνότητα, αφοσίωση και πίστη.

Γι΄ αυτό που με ρωτάτε, σας λέω ότι αυτή η Κυβέρνηση θα είναι μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία έχει καθαρό πρόγραμμα, είναι ήδη προετοιμασμένη από την αντιπολίτευση και πάνω απ’ όλα διότι στην ηγεσία θα υπάρχει ένας άνθρωπος που ξέρει, που θέλει και που μπορεί να το κάνει. Ένας άνθρωπος που έχει όραμα. Μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα θα έχει ξανά Κρητικό Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εμένα στο πλευρό του, στενό συνεργάτη και θα εργαστούμε για την Κρήτη με μέθοδο, πείσμα αλλά με στόχο να φέρουμε αποτέλεσμα για τον τόπο μας. Και θα τα καταφέρουμε!

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ