Αλέξ. Μαρκογιαννάκης: Ο Περιφερειάρχης Κρήτης δεν πρέπει να παρακαλεί. Οφείλει να απαιτεί.

 

Συνέντευξη στον Κώστα Τριγώνη

Υψηλούς στόχους θέτει για την Περιφέρεια Κρήτης ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, τον οποίο φιλοξενούμε σήμερα με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποκλειστική συνέντευξή του στη “ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ”.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης απαντά με σαφήνεια στα ερωτήματά μας, κάνει λόγο για την αναγκαία αλλαγή σελίδας στην Περιφέρεια Κρήτης και εκφράζει απόλυτη αισιοδοξία για την αποδοχή της υποψηφιότητάς του από τα ευρύτερα κοινωνικα στρώματα και ιδιαίτερα από τους νέους ανθρώπους.

Ιεραρχεί τα σημερινά προβλήματα, αναφέρεται στη σοβαρή έλλειψη υποδομών που χαρακτηρίζει το νησί μας και αποδίδει συγκεκριμένες ευθύνες στον σημερινό Περιφερειάρχη που “τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχει να επιδείξει δυστυχώς ουσιαστικό έργο στην Περιφέρεια της Κρήτης” και δεν υλοποίησε το πρόγραμμα που επαγγέλθηκε.Υπογραμμίζει ότι “η περιφέρεια αποτελεί έρμαιο της εκάστοτε Κυβέρνησης και ως εκ τούτου ο ρόλος της είναι κυρίως διεκπεραιωτικός”. Και τονίζει ότι “ο περιφερειάρχης Κρήτης δεν θα πρέπει να παρακαλεί. Οφείλει να απαιτεί”.

Μιλά ξεκάθαρα για τις σχέσεις του με τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη και υπόσχεται να αφιερώσει όλες του τις δυνάμεις για να δικαιώσει όλους όσοι θα τον εμπιστευτούν στη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Κρήτης.

Το κείμενο της συνέντευξης:

NEA ΔΡΑΣΙΣ: Με ικανοποίηση βλέπουμε ένα ικανό επιστήμονα, και προπαντός, νέο άνθρωπο, να διεκδικεί τη σημαντική θέση του Περιφερειάρχη Κρήτης. Θα ήθελα να επωφεληθούμε της ευκαιρίας που μας δίδει η σημερινή συνέντευξη, για να διευκρινισθούν κάποια πράγματα που θεωρώ ότι απασχολούν την κοινή γνώμη. 

Το πρώτο μου ερώτημα: Πότε, πως και γιατί κύριε Μαρκογιαννάκη, αποφασίσατε να διεκδικήσετε την Περιφέρεια Κρήτης;

ΑΛΕΞ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή μου ως υποψηφίου Περιφερειάρχη Κρήτης ενδεχομένως να αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς. Για μένα όμως ήταν εδώ και καιρό μια προοπτική, μια θέση από την οποία θα μπορούσα να προσφέρω στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μην ξεχνάμε πως είμαι καθαρά αυτοδιοικητικός. Από το 2014 που εκλέχτηκα για πρώτη φορά ως περιφερειακός σύμβουλος, ξεκίνησα να δίνω το στίγμα μου με πολλές και –θέλω να πιστεύω- ουσιαστικές παρεμβάσεις σε σημαντικά ζητήματα της Περιφέρειας, είτε καταθέτοντας ερωτήσεις, είτε με απευθείας τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια των συμβουλίων. Διαπιστώνοντας λοιπόν εκ των έσω την αδυναμία και την  αναποτελεσματικότητα ευρέσεως και εφαρμογής λύσεων σε καίρια και χρονίζοντα ζητήματα, η διεκδίκηση ενός πιο ενεργού ρόλου ήταν μια πρόκληση.

NEA ΔΡΑΣΙΣ:Θα ήθελα τώρα να μας πείτε, πως κρίνετε τις αντιδράσεις του κόσμου, όταν πληροφορήθηκε την υποψηφιότητα σας.

ΑΛΕΞ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Οι αντιδράσεις των συμπατριωτών μας όλων των ηλικιών αλλά κυρίως της δικής μου γενιάς, ήταν τόσο ενθαρρυντικές που επιβεβαιώνουν την πεποίθησή μου ότι οι Κρητικοί πλέον έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη για αλλαγή σελίδας. Χρειάζονται έναν άνθρωπο τον οποίο αισθάνονται δίπλα τους, ο οποίος καταλαβαίνει τα προβλήματα τους και μπορεί να προτείνει λύσεις. Έναν νέο άνθρωπο χωρίς αγκυλώσεις, ο οποίος δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, και που με αποκλειστικό γνώμονα το μεράκι και την αγάπη για τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε, θα επιδιώξει να προσφέρει ουσιαστικά και να φέρει την Κρήτη εκεί που της αξίζει.

NEA ΔΡΑΣΙΣ: Κύριε  Μαρκογιαννάκη, θα ήθελα να μας ιεραρχήσετε επιγραμματικά, τα προβλήματα και τις ανάγκες της Κρήτης.

ΑΛΕΞ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Το κυριότερο πρόβλημα της Κρήτης είναι αναμφισβήτητα η σοβαρή έλλειψη υποδομών. Πέρα από αυτά όμως έχουμε και έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής, έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης της Κρήτης γενικότερα. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υδροδότησης σε αρκετές περιοχές της περιφέρειας, σε συνδυασμό με τη λειψυδρία κυρίως στην Ανατολική Κρήτη, τα οποία έχουν αφεθεί στο έλεος της φύσης. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα στη διακομιδή και την διάθεση των απορριμμάτων. Η αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν στον πρωτογενή τομέα (βλ. δακοκτονία) είναι τελείως ανεπαρκής, ενώ δεν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη σε αγρότες και κτηνοτρόφους ώστε να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Υπάρχει το πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης, το οποίο είναι τραγελαφικό αν λάβουμε υπόψιν τις δυνατότητες παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας του νησιού μας! Η έλλειψη οργανωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας την τουριστική περίοδο ώστε να εξακολουθούν να εξυπηρετούνται σωστά οι μόνιμοι κάτοικοι της Κρήτης. Για παράδειγμα το φορτωμένο οδικό δίκτυο αλλά και το χάος στα νοσοκομεία εκείνους τους μήνες. Ανύπαρκτη πρόνοια για τις ευπαθείς ομάδες. Θα μπορούσα να γεμίσω πολλές σελίδες με προβλήματα κι ανάγκες που αφορούν την περιφέρεια Κρήτης, κι ακόμα περισσότερες σελίδες με λύσεις εφαρμόσιμες, λύσεις κοινής λογικής, αλλά θα μου επιτρέψετε να τα αναλύσουμε διεξοδικότερα όλο το επόμενο διάστημα.

NEA ΔΡΑΣΙΣ: Που θεωρείτε ότι ο κ. Αρναουτάκης είναι επιτυχημένος, και που πιστεύετε ότι έχει αποτύχει.

ΑΛΕΞ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ο κ. Αρναουτάκης είναι ένας άνθρωπος, τον οποίο σέβομαι και εκτιμώ. Για την προσωπικότητα του δεν έχω παρά μόνο καλά πράγματα να πω. Από κει και πέρα όμως δεν κρίνεται ως άνθρωπος αλλά ως Περιφερειάρχης και πιστεύω ότι θα πρέπει να κριθεί αντικειμενικά, και εκ του αποτελέσματος σκληρά για την μέχρι τώρα πορεία του. Ο κ. Αρναουτάκης τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχει να επιδείξει δυστυχώς ουσιαστικό έργο στην περιφέρεια της Κρήτης. Το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγη δις, δεν υλοποιήθηκε. Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε η Κρήτη πριν την εκλογή του, στοιχειώνουν ακόμα το νησί. Οι επιχορηγήσεις σε μικρές «ομάδες» δεν αρκούν, δεν προωθούν λύσεις στα γενικότερα προβλήματα, αλλά μάλλον αντίθετα ενισχύουν ένα παλαιοκομματικό, αγκυλωμένο, αναποτελεσματικό πλαίσιο αυτοδιοίκησης. Οι ξεπερασμένες αυτές πρακτικές δεν ταιριάζουν στην εποχή μας και πόσω μάλλον στην Κρήτη μας. Δεν είναι αυτές οι ανάγκες μας. Η Κρήτη είναι ένα σύνολο και δυστυχώς δεν αντιμετωπίσθηκε έτσι. Ο κύκλος του κ. Αρναουτάκη έχει κλείσει. Καιρός είναι να ανοίξει ένας νέος με αποκλειστικό στόχο το καλό του τόπου μας.

NEA ΔΡΑΣΙΣ: Είστε σήμερα Περιφερειακός σύμβουλος και γνωρίζετε καλά τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Θα ήθελα να μας κρίνετε την αποτελεσματικότητά του.

ΑΛΕΞ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Από την πρώτη μου παρουσία στο Περιφερειακό συμβούλιο διαπίστωσα ότι η Περιφέρεια ως θεσμός έχει πολλά και ουσιαστικά κενά στη λειτουργία της. Η περιφέρεια αποτελεί έρμαιο της εκάστοτε Κυβέρνησης και ως εκ τούτου ο ρόλος της είναι κυρίως διεκπεραιωτικός. Το πρόβλημα αυτό γιγαντώθηκε με την συμπεριφορά της τελευταίας Κυβέρνησης, η οποία είναι εχθρική σε κάθε μορφής ανάπτυξη. Στην ουσία είχαμε έναν Περιφερειάρχη, ο οποίος επέλεξε να υπακούει την Κυβέρνηση χωρίς να θέλει να διαπραγματευτεί ουσιαστικά ή και να συγκρουστεί σε ζητήματα που αδικούν παράφορα την Κρήτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το μεταφορικό ισοδύναμο που νομοθετήθηκε πολύ πρόσφατα και εξαιρεί την περιφέρεια μας. Προσωπικά έχω διαφορετική φιλοσοφία.  Άποψη μου είναι ότι ο περιφερειάρχης Κρήτης δεν θα πρέπει να παρακαλεί. Οφείλει να απαιτεί.

NEA ΔΡΑΣΙΣ: Με ποια βασικά κριτήρια θα επιλέξετε τους συνεργάτες σας και θα συγκροτήσετε το ψηφοδέλτιο σας;

ΑΛΕΞ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν χωρούν πολιτικές αγκυλώσεις. Τα βασικά κριτήρια επιλογής των συνεργατών και των υποψηφίων του συνδυασμού είναι να κοιτούν το μέλλον κι όχι το παρελθόν, να έχουν ιδέες και όραμα ανεξαρτήτως ηλικίας, να αγαπούν τον τόπο τους και να είναι οι ίδιοι αγαπητοί στα μέρη που ζουν, να θέλουν και να μπορούν να προσφέρουν. Δεν με ενδιαφέρουν καθόλου οι πολιτικές τους ταυτότητες.

NEA ΔΡΑΣΙΣ: Η οικογένεια σας και προπαντός ο θείος σας κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, πως δέχθηκε την υποψηφιότητά σας;

ΑΛΕΞ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης είναι οικογένεια μου, είναι ένας άνθρωπος τον οποίο σέβομαι και τιμώ. Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείται με την πολιτική έχει προσφέρει πολλά στην κοινωνία των Χανίων κι αυτός είναι ο λόγος που τον τιμούσαν με την ψήφο τους ανελλιπώς. Από κει και πέρα όμως, έκανε την δική του πολιτική επιλογή και εγώ τη δική μου. Αποδέχτηκα με μεγάλη χαρά την τιμή που μου έκανε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης να ηγηθώ του ψηφοδελτίου ως επικεφαλής σε μια ιδιαίτερη περιφέρεια για τον ίδιο, λόγω καταγωγής, και θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να δικαιώσω όλους όσους θα με εμπιστευτούν σε αυτή μου την προσπάθεια.

NEA ΔΡΑΣΙΣ: Μιλήστε μας τώρα λίγο πιο προσωπικά. Έχετε ζήσει και στο Ηράκλειο και στα Χανιά. Σε ποια απ’τις δυο πόλεις έχετε καλύτερες αναμνήσεις και περισσότερους φίλους;

ΑΛΕΞ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στο Μασταμπά. Γυμνάσιο και Λύκειο πήγα στο 2ο στη Θέρισο. Εδώ ξεκίνησα τον αθλητισμό από μικρό παιδί (μπασκετ) και έκανα τους πρώτους μου φίλους, με τους περισσότερους από τους οποίους είμαι ακόμα πολύ δεμένος. Έχω οικογένεια τόσο στο Ηράκλειο όσο και στα Χανιά, έχω και στα δύο μέρη πολλούς φίλους, συνεργάτες και όμορφες αναμνήσεις. Στα Χανιά έλαβε χώρα η πιο όμορφη στιγμή της ζωής μου, ο γάμος μου. Δεν μπορώ να ζυγίσω τις αναμνήσεις και τους φίλους μου γιατί είναι ξεχωριστά και ιδιαίτερα για μένα. Να ξεκαθαρίσουμε φυσικά το αυτονόητο, πως δεν υπάρχουν μόνο το Ηράκλειο και τα Χανιά. Είμαι υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης, η Κρήτη είναι ενιαία και στόχος μου είναι να μην αδικήσω κανέναν κάτοικο της και καμία Περιφερειακή ενότητα.

NEA ΔΡΑΣΙΣ: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα στέλνετε σήμερα κ. Μαρκογιαννάκη, ως υποψήφιος Περιφερειάρχης, προς τον Κρητικό λαό;

ΑΛΕΞ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Η περιφέρεια Κρήτης έχει όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να γίνει μια περιφέρεια πρότυπο. Την Κρήτη πρέπει να την οραματιζόμαστε ως παγκόσμιο brand. Όχι μόνο ως τουριστικό προϊόν αλλά και για τα προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της κουζίνας της. Την Κρήτη στην οποία όλοι οι νέοι θα θέλουν να έρθουν για να εργαστούν και να ζήσουν. Διαθέτει μια μοναδική φυσική ομορφιά, τοπική οικονομία με πολύ μεγάλες δυνατότητες, σπάνιο ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο, σπουδαία εκπαιδευτικά ιδρύματα. Πάνω απ’ όλα όμως έχει ανθρώπους ικανούς, εργατικούς, περήφανους με αγάπη για τον τόπο τους. Ο περιφερειάρχης Κρήτης λοιπόν θα πρέπει να κινείται με υπερηφάνεια, να διεκδικεί και να απαιτεί αυτά τα οποία θα οδηγήσουν την Κρήτη εκεί που της αξίζει. Η Κρήτη πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια στην νέα εποχή που ξημερώνει. Οι καλοί ρυθμοί που καταγράφει η Περιφέρεια είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που ανθεί κι όχι αποτέλεσμα μιας οργανωμένης πολιτικής. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι εντυπωσιακά καλύτερα εάν υπήρχε ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός με ορίζοντα 15ετίας βάσει του οποίου θα βαδίζαμε. Προσβλέπω να είμαι η επιλογή όσων ζητούν την ανανέωση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το στοίχημα αυτό μπορούμε να το κερδίσουμε αλλά σας χρειάζομαι όλους δίπλα μου. Προς τούτο ζητώ την στήριξη όλων των Κρητικών.

              

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ