Βαρυσήμαντη, εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Μανώλη Κεφαλογιάννη στη ¨ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ”

Τις θέσεις και τις απόψεις του σε όλα τα μεγάλα και σημαντικά θέματα που απασχολούν σήμερα την επικαιρότητα, εκφράζει σε αποκλειστική συνέντευξή του στη “ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ”, ο ηρακλειώτης ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης. 

Με την ευθύτητα που τον διακρίνει, ο κ. Κεφαλογιάννης απαντά σε όλα τα ερωτήματα που του θέσαμε. Μας μιλά για την πρόσφατη συνάντηση που είχε στις τουρκικές φυλακές με τους δυο κρατουμένους Έλληνες στρατιωτικούς, για τα ελληνοτουρκικά, για το προσφυγικό και για το θέμα των Σκοπίων.

Ο έμπειρος πολιτικός, μας εκφράζει με παρρησία τις σκέψεις του για τις πολιτικές εξελίξεις. Αναφέρεται στη λεγόμενη “καθαρή έξοδο” από τα μνημόνια, κρίνει και κατακρίνει την κυβέρνηση, μιλά για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, για την ετοιμότητα της ΝΔ και τις προσωπικές του προθέσεις.

Το πλήρες κείμενο της βαρυσήμαντης συνέντευξης, έχει ως εξής:

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Πριν ξεκινήσουμε, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τη θετική ανταπόκρισή σας, να έχουμε σήμερα μια “εφ΄όλης της ύλης” συζήτηση.

Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Καταρχήν, θα ήθελα να ευχηθώ από καρδιάς, να είναι «καλοτάξιδη» η καινούργια αυτή σελίδα αξιόπιστης  ενημέρωσης. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα που με φιλοξενείτε σε αυτήν την πρεμιέρα της νέας σας ιστοσελίδας. Θα παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προσπάθειές σας για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των αναγνωστών σας. Καλή επιτυχία!

Επιτρέψτε μου όμως, παράλληλα, να εκφράσω τη βαθιά θλίψη και συγκίνησή μου, για την απώλεια του Θεόδωρου Βασιλάκη, του συντοπίτη μας επιχειρηματία, που με τη δημιουργικότητα και τις επιχειρηματικές αρετές του, ανέβασε, κυριολεκτικά, στα ύψη, την Ελλάδα. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους συνεργάτες του και σε όλους τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις του.

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Πριν απ’ όλα τα άλλα, κύριε Κεφαλογιάννη, θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την πρωτοβουλία σας να επισκεφθείτε τους δυο κρατουμένους στις φυλακές “υψίστης ασφαλείας” της Τουρκίας Έλληνες στρατιωτικούς. Τί σας έμεινε από την επίσκεψή σας αυτή;

 Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ένα απέραντο αίσθημα υπερηφάνειας για τη δύναμη με την οποία οι δύο στρατιωτικοί μας, ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης αντιμετωπίζουν αυτήν την περιπέτεια.

Οι δυο στρατιωτικοί και οι οικογένειές τους, με τη στάση τους εμφύσησαν σε όλους τους Έλληνες ένα τεράστιο μήνυμα ήθους, θάρρους και αξιοπρέπειας. Ο Άγγελος και ο Δημήτρης είναι δύο δυνατές ψυχές που δεν είχαν ανάγκη από λόγια παρηγοριάς. Αντίθετα, τα πρόσφεραν άφθονα σε μένα.

Τους μετέφερα, την απεριόριστη αγάπη ενός ολόκληρου Έθνους. Που συμπάσχει μαζί τους και με τις οικογένειές τους και ζητάει να σταματήσει άμεσα η παράνομη κράτησή τους. Την αμέριστη αλληλεγγύη ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που  με το ομόφωνο Ψήφισμα που υιοθέτησε ζητά από τις τουρκικές αρχές την άμεση απελευθέρωσή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που φυλούσαν όχι μόνο ελληνικά σύνορα αλλά ευρωπαϊκά.

Θα ήθελα με την ευκαιρία να επισημάνω και ορισμένα θετικά μηνύματα.

Θετικό μήνυμα, ότι οι τουρκικές αρχές ανταποκρίθηκαν χωρίς καθυστέρηση στη χορήγηση άδειας να επισκεφθώ τους Έλληνες αξιωματικούς στις φυλακές της Αδριανούπολης. Άδεια που ζήτησα στην επίσκεψή μου στην Άγκυρα την 25η Μαρτίου.

Θετικό μήνυμα, ότι στα εθνικά θέματα το ψήφισμα ήρθε προς συζήτηση στην Ολομέλεια μετά από πρωτοβουλία και κοινή γραμμή όλων των Ελλήνων ευρωβουλευτών.

Θετικό μήνυμα, ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει ομοψυχία και στο εσωτερικό της χώρας.

Οι πρωτοβουλίες που θα πάρουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ασφαλώς και δεν εξαντλούνται στην επίσκεψη αυτή.

Πρώτος στόχος είναι να κρατήσουμε ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το θέμα. Ήδη με την επιστροφή μου την Τρίτη στις Βρυξέλλες ενημέρωσα τους αξιωματούχους του ΕΛΚ και το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν είναι μία ελληνοτουρκική διαφορά. Αλλά μία διαφορά Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Γιατί, ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης δεν είναι μόνο Έλληνες πολίτες. Αλλά Ευρωπαίοι πολίτες.

 

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Είστε πρόεδρος της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας. Η γενικότερη αίσθηση που επικρατεί σήμερα, είναι πως η Τουρκία του Ερντογάν έχει απομακρυνθεί πολύ από την Ευρώπη. Εσείς προσωπικά, τί γνώμη έχετε επ΄ αυτού;

Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η 15η Ιουλίου 2016, η ημερομηνία του αποτυχημένου πραξικοπήματος είναι μία ημερομηνία κομβική για τη Δημοκρατία στην Τουρκία, κομβική για το Κράτος Δικαίου στην Τουρκία. Που βρέθηκαν δύο περίπου χρόνια τώρα στο απόσπασμα.  Γιατί η Τουρκία έκτοτε, μέρα με τη μέρα, ρέπει σε ένα ιδιότυπο ισλαμικό καθεστώς. Που την απομακρύνει από τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρώπης. Που την απομακρύνει, με ευθύνη της ηγεσίας της, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διώξεις και συλλήψεις όλων των αντίθετων φωνών προς το καθεστώς Ερντογάν είναι στην καθημερινή διάταξη.150.000 δικαστικοί, ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί έχουν διωχθεί ή συλληφθεί. Τα στοιχεία είναι επίσημα από το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η χώρα οδηγήθηκε σε ένα «συνταγματικό δημοψήφισμα» κατάργησης του Συντάγματος που επικύρωσε την «ενός ανδρός αρχή» χωρίς καμία ασφαλιστική δικλείδα από αυτές που έχουν τα Συντάγματα των Δυτικών δημοκρατιών.

Και η κατάληξη του δρόμου της προεδρικής μονοκρατορίας είναι οι εκλογές που εξαγγέλθηκαν και θα πραγματοποιηθούν στις 24 Ιουνίου.

Και μην έχετε αμφιβολία για το αποτέλεσμα. Ο εκλογικός νόμος, ένα απόσταγμα «δημοκρατικών διαδικασιών», εμπλουτίζει τις δυνατότητες του καθεστώτος. Δίνει τη δυνατότητα χρήσης ανεπικύρωτων ψηφοδελτίων, τη δυνατότητα μεταφοράς σε άλλη περιοχή εκλογικών κέντρων και άλλα τέτοια ωραία και δημοκρατικά. Ο Ερντογάν στην εξουσία. Το Κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία στο απόσπασμα.

Αλλά από την 15η Ιουλίου 2016 και μετά ο Ερντογάν και οι συν αυτώ αυτοανακηρύχθηκαν ως οι ταραξίες στην περιοχή μας. Οι προκλητικές δηλώσεις συνεχείς. Οι επιθετικές ενέργειες σχεδόν καθημερινές.

Και το Διεθνές Δίκαιο, στο απόσπασμα. Αμφισβήτηση της Διεθνούς Συνθήκης της Λωζάννης. Μία Συνθήκη που διασφάλισε και διασφαλίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας για σχεδόν 100 χρόνια. Κανένας σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών χωρών. Παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου και των χωρικών μας υδάτων. Επιθετικές κινήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Εισβολή στο Αφρίν της Συρίας χωρίς καμία διεθνή νομιμοποίηση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απάντησε με ηχηρό τρόπο. Όπως το κάνει και κάθε χρόνο με τις Εκθέσεις Προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας όπου καταδικάζει απερίφραστα τις επιθετικές και προκλητικές ενέργειες της. Υιοθέτησε με σημαντική πλειοψηφία Ψήφισμα για το «πάγωμα» των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας. Ένα Ψήφισμα που υιοθέτησε τροπολογία που υπέβαλα ως πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας μαζί με τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου Γερμανό ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Έλμαρ Μπροκ με την οποία καταδικάζεται απερίφραστα η αναθεωρητική στάση που τηρεί η Τουρκία στη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ευθύνες της κυβέρνησης στο προσφυγικό

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Τελευταία παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων που “εντέχνως” προωθεί προς την Ελλάδα η Τουρκία. Πόσο απασχολεί το γεγονός αυτό τους Ευρωπαίους, και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη αυτή απειλή;

Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το μεταναστευτικό πρόβλημα αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται πλέον από την Ευρώπη. Προχώρησε στη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Προχωρά στην κοινή πολιτική Ασύλου. Εστιάζει τις προσπάθειές της και κατευθύνει τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις στην ασφαλή παραμονή και την αξιοπρεπή διαβίωση προσφύγων και μεταναστών στις εστίες τους.

Στο μεγάλο ζήτημα του μεταναστευτικού η Ευρώπη ασφαλώς πιάστηκε εντελώς απροετοίμαστη. Αυτό δεν αποσείει σε καμία περίπτωση τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης για την πολιτική «λιάζονται και εξαφανίζονται» του 2015. Που οδήγησε, στο κλείσιμο των βορείων συνόρων μας και στο «μεγάλο τραύμα» της Ειδομένης. Όπως δεν απαλύνει τις ευθύνες της Ένωσης και το έλλειμμα ουσιαστικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα και στην Ιταλία που είναι οι κύριες πύλες εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη. Έλλειμμα αλληλεγγύης κυρίως από τις χώρες του λεγόμενου Βίζεγκραντ που αρνούνται συστηματικά να παραλάβουν πρόσφυγες.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016  βοήθησε στη σημαντική ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προσφέροντας πολλά κοινοτικά κονδύλια στην Τουρκία για το σκοπό αυτό. Ασφαλώς δεν λειτούργησε στο κομμάτι της επαναπροώθησης μεταναστών στην Τουρκία από τη χώρα μας με τα νούμερα να είναι απογοητευτικά μέχρι και σήμερα.

Η Τουρκία χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό σαν ένα μοχλό πίεσης προς την Ευρώπη για να ικανοποιηθούν τα όποια αιτήματά της. Ενταξιακή πορεία, χορήγηση βίζας στους πολίτες της, περισσότερα κονδύλια κ.λπ. Και στο πλαίσιο του γενικότερου «αναθεωρητισμού» της και της ευρωπαϊκής της απομόνωσης, συνεχίζει σε κάθε ευκαιρία να απειλεί και να εκβιάζει την Ευρώπη με «τσουνάμι μεταναστών». Αλλά, η Ευρώπη, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο πρόεδρος Γιούνκερ, ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται. Και η όποια παρέκκλιση από τη συμφωνία του 2016 θα έχει οδυνηρές συνέπειες για την Τουρκία.

Ποιοί ευθύνονται για την ελληνικη κρίση

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Τα τελευταία δύσκολα για τη χώρα και το λαό μας χρόνια, πολλοί περίμεναν μια πιο φιλική στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας, ορισμένοι μάλιστα από τους οποίους, όπως λ.χ. οι Γερμανοί, ωφελήθηκαν οικονομικά από την ελληνική κρίση. Πόσο ευθύνεται, κατά τη γνώμη σας, η Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση που βιώνει σήμερα ο Ελληνικός λαός;

 Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Πριν να αναζητήσουμε ευθύνες που μπορεί να υπάρχουν ή να μην υπάρχουν εκτός Ελλάδος οφείλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Ευθύνονται άραγε οι ξένοι; Για τα υπέρογκα ελλείμματα της χώρας; Για τον υπερβολικό και πανάκριβο δανεισμό της χώρας; Για τα σκανδαλώδη προνόμια των μεγαλοσυνδικαλιστών;  Για τις τερατώδεις συντάξεις χωρίς τις ανάλογες εισφορές; Για τους 35ντάρηδες συνταξιούχους; Για την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης; Γιατί ως κοινωνία πιστέψαμε αρκετές φορές τα «γλυκά λόγια» του λαϊκισμού;

Ας αναλάβουμε, λοιπόν ως κοινωνία τις ευθύνες μας. Ας τραβήξουμε μία γραμμή και ας προχωρήσουμε μπροστά. Στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τομές. Που θα βοηθήσουν στην προσέλκυση των επενδύσεων και θα συνεισφέρουν στην πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας μας και όχι στη στρεβλή μεγέθυνσή της.

Η κυβέρνηση αυτοεγκλωβίστηκε στο Σκοπιανό

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ:Τί πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει στο ζήτημα με τα Σκόπια; Τί κάνει σωστά και πού κάνει λάθος η ελληνική κυβέρνηση;

Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου  δεν είναι χθεσινό ή προχθεσινό. Υπάρχει από το 1945 και τα ψευτοβαφτίσια του τότε ηγέτη της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας Τίτο στην περιοχή. Που σε μία κολυμβήθρα βάφτισε τα Σκόπια «Μακεδονία», τους Σλάβους «Μακεδόνες» και ένα ιδίωμα της βουλγαρικής γλώσσας «Μακεδονική γλώσσα».

Σαφής στόχευση του, οι επεκτατικές και επιθετικές του βλέψεις κατά της χώρας μας και της ελληνικής Μακεδονίας. Η κάθοδος στο Αιγαίο, το μεγάλο του όνειρο. Είναι σε όλους μας γνωστοί οι χάρτες που δείχνουν τα σύνορα των Σκοπίων μέχρι τη Θεσσαλία τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα του ψευτοκρατιδίου.

Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση χωρίς κανένα λόγο, χωρίς κανείς να το ζητήσει αποφάσισε πριν λίγους μήνες να βάλει το θέμα της ονομασίας στην κορυφή της διπλωματικής της ατζέντας. Και ξεκίνησε χωρίς να ενημερώσει κανέναν μυστικές συνομιλίες με την άλλη πλευρά.

Στόχευση της, ένας ακόμη επικοινωνιακός τακτικισμός για αλλαγή της ατζέντας. Σκοπός της, όχι ουσιαστικά να λύσει το ζήτημα αλλά να δημιουργήσει εσωτερικό πρόβλημα –έτσι φαντάστηκε- στη Νέα Δημοκρατία κυρίως αλλά και στην υπόλοιπη αντιπολίτευση. Χωρίς σχέδιο, χωρίς σαφή πολιτική στόχευση, χωρίς καμία προετοιμασία. Εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια μόνη της δημιούργησε προχωρά σε μία λύση «σε τεύχη». Με τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού απέναντί της. Όσο και αν εθελοτυφλώντας, απαξιωτικά τον χαρακτηρίζει «ετερόκλητο πλήθος»

Αλλά, δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς απαλοιφή των αλυτρωτικών αναφορών στο σκοπιανό σύνταγμα. Χωρίς χρήση, του όποιου ονόματος για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων.

Πολιτική αγυρτεία να ισχυρίζεσαι ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Η σημερινή κυβέρνηση δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει το αφήγημα περί “καθαρής εξόδου” από τα μνημόνια. Τελικά, ποιά είναι η αλήθεια; Τί μας περιμένει μετά τον Αύγουστο;

 Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Πολιτική αγυρτεία εις τη νιοστή να ισχυρίζεσαι ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια μετά τον Αύγουστο όταν έχεις ψηφίσει περικοπή συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 που θα πλήξει καίρια όλους τους συνταξιούχους. Μικρούς, μεσαίους, μεγάλους.

Όταν έχεις αποφασίσει μείωση αφορολογήτου που θα τσεκουρώσει όλη την ελληνική κοινωνία.

Όταν έχεις δεσμεύσει τη χώρα με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια.

Και πολιτική κοροϊδία εις τη νιοστή, στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφία να περιδιαβαίνουν τα κανάλια και να διαλαλούν ότι η κυβέρνηση θα τα πάρει όλα πίσω μετά τον Αύγουστο και όχι μόνο δεν θα περικόψει τις συντάξεις αλλά θα δώσει και την «αλήστου μνήμης» 13η.

Περιμένουμε με αγωνία κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει «υπερηφάνως» ότι έφθασε επιτέλους η ώρα να σκίσει τα μνημόνια και να διαγράψει το επαχθές και επονείδιστο χρέος. Ενώ θα βαράει τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές…

Βαθύ διχαστικό κλίμα καλλιεργεί η σημερινή κυβέρνηση

 ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ:Πώς κρίνετε το ύφος και το ήθος της σημερινής κυβέρνησης;

Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ο ελληνικός λαός μπορεί κάποτε να ξεχάσει τα ψέματα Τσίπρα, τα προγράμματα αυταπάτης της Θεσσαλονίκης. Μπορεί να ξεχάσει, όσο δύσκολο και αν είναι το βαρύ λογαριασμό που πλήρωσε για τη «δημιουργική ασάφεια» των Τσίπρα-Βαρουφάκη. Μπορεί να ξεχάσει το τεράστιο κόστος «της σκληρής διαπραγμάτευσης», των capital controls, του πρώτου εξαμήνου του 2015. Ένα κόστος που ο Τόμας Βίζερ πρόεδρος του Euro Working Group το υπολογίζει στα 200 δις ευρώ και ο Κλάους Ρέγκλιγκ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στα 100 δις ευρώ.

Δεν θα ξεχάσει, όμως ποτέ:

Το βαθύ διχαστικό κλίμα που καλλιεργεί μετ΄ επιτάσεως η σημερινή κυβέρνηση. Την προσπάθεια διχασμού των Ελλήνων για πρώτη φορά από το 1974. Την συνεχή εμφυλιοπολεμική ρητορική.

Τα «ή εμείς ή αυτοί». Τα «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Τον ακραίο πόλεμο, τις συνεχείς επιθέσεις στους θεσμούς που δεν την εξυπηρετούν. Τις συνεχείς αντισυνταγματικές εκτροπές. Τις δολοφονίες προσωπικοτήτων που επιχειρεί με τη ποινικοποίηση της πολιτικής μας ζωής με σαθρές κατηγορίες κατά των πολιτικών της αντιπάλων από κουκουλοφόρους μάρτυρες. Την άμεση αναγόρευση της αντίθετης άποψης που δεν την εξυπηρετεί σε ακραίο, ρατσιστικό, ακροδεξιό, φασιστικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του θεωρούν, ότι με τη δημιουργία διαχωριστικών γραμμών θα παραμείνουν παράγοντες της πολιτικής ζωής του τόπου μας.

Αλλά σύντομα, ο ελληνικός λαός θα τους κατατάξει εκεί που πραγματικά ανήκουν. Στα τοξικά απόβλητα του λαϊκισμού.

Για το χρόνο διενεργείας των εκλογών

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Τί σας λέει το πολιτικό σας ένστικτο, για το χρόνο προκήρυξης των εκλογών στην Ελλάδα;

Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν είναι θέμα πολιτικού ενστίκτου αλλά απλής πολιτικής ανάλυσης.

Το καλύτερο για τον τόπο ασφαλώς θα ήταν οι εκλογές να πραγματοποιηθούν την επόμενη Κυριακή. Για τερματιστεί ο βίος της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε η χώρα την περίοδο της Μεταπολίτευσης και όχι μόνο.

Η σημερινή κυβέρνηση γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι καταδικαστικές για αυτή. Και όσο πιο μακριά τις πάει, το ποσοστό της θα συρρικνώνεται. Και θα προσπαθήσει κατόπιν τούτου να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερη για αυτή διαχείριση ήττας. Για να παραμείνει «πολιτικός νοματαίος» και την επόμενη μέρα. Από αυτό εξαρτάται και η όποια απόφασή της για την ημερομηνία των εκλογών. Για τις οποίες έχει το αποκλειστικό προνόμιο της προκήρυξής τους. Όσο και αν πιέζει και τις ζητάει η αντιπολίτευση, δεν μπορεί ασφαλώς να τις προκηρύξει.

Προσωπικά θεωρώ, ότι το απώτατο όριο βίου της σημερινής κυβέρνησης είναι οι Ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν το Μάιο του 2019. Αλλά, δεν νομίζω «ότι θα κάνει παρέλαση».

Για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Πόσο έτοιμη είναι η Νέα Δημοκρατία για μια σκληρή εκλογική αναμέτρηση; Πώς κρίνετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σήμερα το κόμμα σας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι η Παράταξη που πάντα βάζει την Πατρίδα πάνω από το κόμμα. Αλλά είναι και η Παράταξη που πάντα βρέθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Γιατί όλες οι μεγάλες στρατηγικές της επιλογές έχουν διαχρονικά δικαιωθεί. Ελευθερία, Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, Ελεύθερη Οικονομία, Κοινωνική Δικαιοσύνη, ευρωπαϊκός προσανατολισμός.

Πολιτικά της όπλα η αλήθεια, η σοβαρότητα, η αποφασιστικότητα. Με αυτά θα δώσει τη μάχη στις επόμενες εκλογές. Και θα νικήσει τη σύγχρονη γάγγραινα που μαστίζει όχι μόνο τη χώρα αλλά και την Ευρώπη. Το λαϊκισμό. Με μόνο στόχο, τη σωτηρία της Πατρίδας. Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανένας. Δεν πρέπει να λείψει κανένας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ένας σύγχρονος πολιτικός με ευρωπαϊκό λόγο, δείχνει το δρόμο. Και προσπαθεί όχι μόνο να φέρει την Παράταξη μας στην κυβέρνηση, αλλά να κάνει τη Νέα Δημοκρατία ένα μεγάλο κοινωνικό πλειοψηφικό ρεύμα.

Η καρδιά μου κτυπά για την Ελλάδα και την Κρήτη”

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Θα σας ενδιέφερε μια επιστροφή στην ελληνική πολιτική σκηνή, ή θα προτιμούσατε να συνεχίσετε στην Ευρωβουλή;

Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η καρδιά μου κτυπά για την Ελλάδα και την Κρήτη. Το ενδιαφέρον, η προτεραιότητα, η επιδίωξή μου είναι να υπηρετώ με ευθύνη τον Έλληνα πολίτη. Σημασία για μένα έχει ο στόχος και όχι το μονοπάτι που θα διαλέξεις.

Απαιτείται μία θεσμική «κοινοβουλευτική επανάσταση» 

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Έχετε εκφραστεί πολλές φορές στην ανάγκη μιας “κοινοβουλευτικής επανάστασης” στην Ελλάδα. Μπορείτε να μας αναλύσετε τί ακριβώς εννοείτε;

Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Στη σύγχρονη Ελληνική Ιστορία σε περιόδους κρίσεων οι πολιτικοί που έγραψαν ιστορία ήταν αυτοί τόλμησαν να αλλάξουν τις δομές του πολιτικού μας συστήματος. Μετά τον ιδρυτή του σύγχρονου ελληνικού κράτους, τον Ιωάννη Καποδίστρια, οι Χαρίλαος Τρικούπης, Ελευθέριος Βενιζέλος και Κωνσταντίνος Καραμανλής τόλμησαν. Και δικαιώθηκαν.

Σήμερα που ο τόπος μας ζει μία πολύπλευρη κρίση χρειάζεται ένα σύγχρονο όραμα. Μία απάντηση στα συσσωρευμένα προβλήματα του τόπου. Επιτάσσει, μία νέα μακροπρόθεσμη στρατηγική πολιτική. Που θα αποκαταστήσει τη διαταραγμένη σχέση Πολιτικής και πολιτών. Σε μία ξεκάθαρη σχέση εμπιστοσύνης. Ισότιμη και αμφίδρομη.

Απαιτεί μία θεσμική «κοινοβουλευτική επανάσταση». Μία Συντακτική Βουλή που θα ψηφίσει το νέο Σύνταγμα της χώρας που θα θωρακίσει και θα εκσυγχρονίσει τους κοινοβουλευτικούς μας θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, το Κράτος, την Παιδεία, τις Ανεξάρτητες Αρχές.

Ένα νέο Σύνταγμα που θα «απαγορεύσει» οριστικά και αμετάκλητα την θλιβερή επανάληψη  της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον τόπο μας.

Είναι αυτό που έχω εδώ και αρκετά χρόνια ονομάσει…

Το πέρασμα από την 3η στην 4η Ελληνική Δημοκρατία!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content